Pekári vravia o zvýšení nákladov na výrobu aj o 300 %. Ceny niektorých potravín výrazne porastú
- Kvôli možnému zdražovaniu energií nás čaká aj zdražovanie potravín
- Týkať sa to môže pečiva, mliečnych výrobkov, no aj vína
- Kvôli možnému zdražovaniu energií nás čaká aj zdražovanie potravín
- Týkať sa to môže pečiva, mliečnych výrobkov, no aj vína
Výrobcovia rôznych druhov potravín pre výrazný rast nákladov sú nútení rokovať o zvýšení ich odbytových cien. Mlynári sa chcú s odberateľmi nanovo dohodnúť na úprave cien svojich výrobkov v priemere o 25 až 30 %. Dôvodom je, že ceny múky nezohľadňujú veľký nárast cien obilnín.
„Mlynárom sa podarilo mierne zvýšiť odbytové ceny múk, čo je stále veľmi málo na vykrytie ich výrobných nákladov,“ informovala v piatok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Priemerná nákupná cena potravinárskej pšenice vlani v decembri bola 156,44 eur za tonu, pri súčasných nakupovaných cenách potravinárskej pšenice je to nárast o 66 %.
Pekári hovoria o zvýšení nákladov o 200 % a niektoré pekárne až o 300 %. Platnosť ponúk je podľa SPPK stále obmedzená na pár hodín, preto je neľahké urobiť správne a rýchle rozhodnutie o nákupe elektriny a plynu.
Výroba chleba a pekárenských výrobkov je totiž vzhľadom na prevažne nočnú prevádzku veľmi závislá na cenách elektrickej energie a plynu. Neúmerne zvýšené náklady musia premietnuť do rastu odbytových cien svojich výrobkov aj spracovatelia mlieka.
Ani aktuálny vývoj cien cukru v žiadnom prípade nevykompenzuje nárast cien plynu, elektriny a iných vstupov, čo pre cukrovarníkov znamená zvýšenie nákladov v miliónoch eur. Dva domáce cukrovary v Seredi a Trenčianskej Teplej sú na Slovensku najväčšími spotrebiteľmi zemného plynu v rámci potravinárskeho priemyslu.
Chovateľom a spracovateľom hydiny rapídne rastú náklady na výrobu, odbytové ceny paradoxne klesajú. Nákupné ceny kŕmnych zmesí podľa komory medziročne vzrástli o 20 %, tie tvoria 59 % všetkých nákladov na výkrm hydiny a 45 % nákladov na produkciu vajec.
Drahšie bude aj víno
„Náklady na produkciu živej jatočnej hydiny sú medziročne vyššie o 12 % (predpokladaný nárast aj v roku 2022 o 20 %). Odbytové ceny slepačích vajec medziročne klesli o 7 %, náklady na produkciu slepačích vajec však medziročne stúpli o 10 %,“ priblížila Holéciová. Odbytové ceny kuracích rezňov chladených medziročne klesli o 7 %, náklady pritom stúpli o vyše 6 %.
Po zohľadnení rastu výrobných nákladov na živú hydinu bude rast nákladov o 12 %. Preto je podľa SPPK nevyhnutné zvýšenie odbytových cien živej jatočnej hydiny, hydinového mäsa a slepačích vajec tak, aby pokrývali celý rast výrobných nákladov.
Rastúce ceny energií budú mať vplyv aj na výrobu vína, pričom najväčšie energetické náklady sú pri výrobe bielych a šumivých vín. Už teraz avizujú vinárstva, že im náklady na energie stúpnu o 30 až 60 %, k tomu treba pripočítať zvyšujúcu sa cenu práce a iných vstupov.
Vinári chcú preto zvyšovať ceny vína v rozsahu 5 až 15 %. Výrobcovia olejov pociťujú najmä globálne zdražovanie komodít, ktoré je na 15-ročnom maxime. Ceny olejnatých semien, ako repka a slnečnica, vzrástli minimálne o 50 % a obalových materiálov o 60 %.
„Konzervárenský priemysel bude musieť upraviť odbytové ceny svojich výrobkov minimálne o 9 až 15 %. Na nárast cien majú najvýraznejší vplyv zvýšené ceny energií, plynu o 185 % a elektriny o 105 %,“ dodala Holéciová.
Zdroj: SITA