Stravovacie tipy, ktorými sa vymaníte z pandemických zlozvykov
Zdá sa, že mnoho ľudí strávilo veľkú časť roka 2020 a už aj roku 2021 pečením banánového či kváskového chleba. Naše zvyky sa od minulého roka dramaticky zmenili, takže je len prirodzené, že sme sa odklonili od niektorých našich zdravých návykov. Keď sme začínali nový rok, dúfali sme, že sa život v nasledujúcich mesiacoch vráti do akejsi podoby normálu a možno sa nám to aj čiastočne podarilo.
Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition, prináša tipy, ako dostať stravovacie návyky opäť do správnych koľají. Kľúčom k úspechu sú zmeny v životnom štýle, ktoré podporujú zdravé stravovanie ako dnes, tak aj v budúcnosti.
Pokračujte v zdravom domácom varení
Kvôli pandémii prehodnocovalo mnoho ľudí svoj postoj k vareniu doma a tak trávili aj viac času v kuchyni. Aj pri otváraní reštaurácií je stále mnoho jedál, ktoré si môžete pripraviť doma. Keďže je v takom prípade výber potravín na vás, viete do svojho jedálnička zaradiť aj viac tých bohatých na živiny.
Pri varení používajte pestrú škálu farebného ovocia a zeleniny, potraviny obsahujúce zdravé tuky, ako je olivový olej, avokádo a ryby, celozrnné výrobky s vysokým obsahom vlákniny a fazuľu a rôzne zdroje zdravých bielkovín, vrátane rastlinných. Aj keď mnohí z nás pociťujú únavu z varenia, experimentovanie v kuchyni s čerstvými surovinami a novými receptami môže urobiť zdravé stravovanie nielen chutnou, ale aj zábavnou aktivitou.
Vychutnajte si zdravé jedlo aj pri donáške
Vývoj pandemickej situácie obmedzuje aj naše možnosti stravovania mimo domu – v reštauráciách. Mnoho ľudí si však na chute svojich obľúbených reštaurácií zvyklo a aj s ohľadom na podporu lokálnych prevádzok siahajú po jedlách so sebou, či na donášku. Skúste si však vyberať také jedlá, ktoré sú v súlade s vaším zvyčajným zdravým režimom a neberte to ako príležitosť prejedať sa.
Vzhľadom na to, že si menu budete pravdepodobne prezerať online, venujte čas výberu jedál a zvoľte si tie, ktoré obsahujú veľa zeleniny a zdravých bielkovín – napríklad zeleninový mix pripravený na panvici alebo šalát s bohatou nádielkou bielkovín. V niektorých reštauráciách sú zverejnené aj informácie o výživových hodnotách jednotlivých jedál, čo môže ešte uľahčiť váš výber. Ak sa rozhodnete objednať si extra porciu, aby ste mali dostatok jedla aj na ďalší deň, odložte ju hneď bokom, nech vás nepokúša.
Buďte v kontakte s podobne naladenými ľuďmi
V prípade, že sa rozhodnete chudnúť a teda robiť zmeny v stravovaní, môže mať podporná komunita veľký význam. Nájdite a spojte sa ľuďmi, ktorí zdieľajú vašu túžbu po zdravšom životnom štýle alebo chudnutí. Zdieľanie obľúbených zdravých receptov, vyrozprávanie sa niekomu, keď prežívate náročné chvíle, vzájomne na seba dohliadať a spoločne variť – aj na diaľku – môžu pomôcť pri zmysluplných zmenách životného štýlu.
Kľúčom k úspechu je príprava
Pri práci z domu je ľahké bezmyšlienkovite vyťahovať zo zásob malé snacky a jesť nezdravé jedlá, pretože sú ľahko dostupné. No rovnako ľahko môžete siahnuť po zdravých snackoch. Stačí si to naplánovať, pripraviť a mať ich na očiach. V chladničke majte napríklad pripravenú nakrájanú mrkvu či stopkový zeler spolu s humusom a zdravý sýty snack máte hneď po ruke. Vyložené čerstvé ovocie na linke môže byť takisto dobrou voľbou zdravého snacku – nakrájané jablká môžete namočiť do orechového masla alebo môžete svoj zdravý proteínový kokteil obohatiť banánom.
„Plánovanie jedál je síce časovo náročné, no zvyšuje šance, že budete dodržiavať svoj plán zdravého stravovania počas celého týždňa. Pomôcť vám môže aj dobre zásobená chladnička, mraznička či špajza. Môžete si vopred pripraviť zdravé obilniny, ako je hnedá ryža alebo quinoa, v chladničke alebo mrazničke zas môžete mať pripravené rôzne druhy zeleniny. Pokiaľ ide o bielkoviny, rýchlo si viete pripraviť kuracie prsia či ryby, vybrať si konzervovaného tuniaka, lososa alebo fazuľu alebo vytiahnuť z mrazničky krevety či zeleninové hamburgery. S takouto prípravou si dokážete jednoducho a rýchlo pripraviť zdravé misy, šaláty či opečenú zeleninu počas celého týždňa,“ dopĺňa Susan Bowermanová.
Minulý aj tento rok bol náročný na mnohých úrovniach. Neobviňujte sa, ak ste pribrali alebo necvičili toľko, koľko by ste chceli. Rovnako tak, ak ste na chvíľu vypadli z rutiny zdravého stravovania. Dodávať telu správne živiny a venovať sa pravidelnej fyzickej aktivite sú zdravé návyky, ktoré si môžete udržať. Motivujte sa vedomím, že je to jedna z najlepších vecí, ktoré pre seba môžete urobiť!
O Susan Bowermanovej
Susan Bowermanová, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND, je riaditeľkou pre vzdelávanie a školenia v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition. Je jednou z hlavných autoriek na blogoch spoločnosti I Am Herbalife Nutrition a Discover Good Nutrition.
Susan je registrovanou dietologičkou, držiteľkou dvoch certifikátov rady Akadémie výživy a dietetiky – je certifikovanou špecialistkou na športovú dietetiku a certifikovanou špecialistkou na obezitu a reguláciu hmotnosti a je tiež členkou Akadémie.
Susan získala svoj bakalársky titul s vyznamenaním z biológie na University of Colorado a magisterský titul so zameraním na stravovanie a výživu na Colorado State University. Následne absolvovala stáž zameranú na dietetiku na University of Kansas. Intenzívne sa venovala učeniu, vytvorila tiež vzdelávacie programy pre jednotlivcov, skupiny a odvetvie v oblasti jej expertízy, vrátane podpory zdravia, regulácie hmotnosti a športovej výživy.
Susan bola tiež konzultantkou pre v tej dobe Los Angeles Raiders (dnes Las Vegas Raiders) počas 6 sezón a 2 roky prispievala svojím stĺpčekom do sekcie zdravia v denníku Los Angeles Times. Je spoluautorkou 23 výskumných štúdií, 14 knižných kapitol a je tiež spoluautorkou 2 kníh vydaných pre verejnosť „What Color is Your Diet?“ (2001) a „The L.A. Shape Diet“ (2004), ktorých autorom je David Heber (knihy boli vydané vydavateľstvom Harper Collins).