Exkluzívne FOTO: Tatranský „dom duchov“. Luxusné sanatórium bolo pýchou Slovenska

  • Obrovská budova v Novom Smokovci je známa každému, kto okolo nej prechádzal
  • Ide o Sanatórium Royal Palace, ktoré prechádza rekonštrukciou
royal palace
Patrik Kopčan photography
  • Obrovská budova v Novom Smokovci je známa každému, kto okolo nej prechádzal
  • Ide o Sanatórium Royal Palace, ktoré prechádza rekonštrukciou

Žiadny návštevník Nového Smokovca neprehliadne obrovskú budovu, ktorá aj napriek tomu, že je prázdna, pôsobí honosne a prepychovo. Touto budovou je Sanatórium Royal Palace. Kedysi bývalo pýchou Tatier, no dlhé roky bolo opustené.

Aký je jej príbeh a ako vyzerá dnes vo vnútri? V tomto článku nájdeš exkluzívne fotografie jej interiéru.

Ako sme ťa už dávnejšie informovali, sanatórium, ktorému miestni nepovedia inak ako Penzák, čaká na obnovu. Svoje brány má otvoriť už v budúcom roku. Developer zverejnil vizualizácie a podľa aktuálnych fotografií Google street view sa na obnove budovy pracuje.

royal palace penzák vysoké tatry sanatórium
zdroj: EIA/Royal Palace

royal palace penzák vysoké tatry sanatórium
zdroj: EIA/Royal Palace

Najaktívnejší slovenský architekt

Za týmto unikátnym projektom stojí architekt Milan Michal Harminc, ktorý patril k prvej generácii slovenských architektov. Je možné tvrdiť, že tento muž patril medzi najaktívnejších architektov Slovenska, keďže bol činný až 65 rokov a okrem sanatória v Novom Smokovci sa podieľal aj na ďalších projektoch.

Jeho meno sa spája s viac ako 300 budovami v Európe a 108 kostolmi. Ako uvádza Pravda, jeho projekty sa dajú nájsť na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku a na Ukrajine.

Architekt sa narodil v roku 1869 v Srbsku a na Slovensku začal pôsobiť v roku 1916. 

zdroj: Patrik Kopčan photography

Za zmienku stojí aj fakt, že sa stojí aj za bratislavským hotelom Carlton. Ako uvádza portál The Caterer, v rokoch 1925 až 1929 prešiel hotel najvýraznejšou rekonštrukciou, za ktorú mohol najmä Harminc. Okrem toho sa však jeho meno spája aj s budovou Tatra banky v Bratislave a Slovenským národným múzeom v Martine.

Podľa portálu Teraz majú všetky projekty architekta niekoľko spoločných čŕt. Ide napríklad o precízne vyriešenie detailov a premyslené začlenenie do konkrétneho miesta v lokalite. 

V roku 2017 Penzák kúpil Slavko Mitráš. Vlastní ho dodnes cez eseročku Royal Palace, ktorá sídli v Giraltovciach a v ktorej je jeho spoločníkom česká firma Smart Automotive. Informovali o tom reality.trend.

V roku 2020 sa rozhodol, že túto národnú kultúrnu pamiatku znovu oživí a dokonca k nej pristaví nové časti a vytvorí tak kúpeľný hotel. Index píše, že prestavbu projektu navrhuje architektonické štúdio GFI, ktoré je známe svojou spoluprácou s developerom J&T Real Estate. K dispozícii bude 112 izieb a hotel vytvorí pracovné miesta pre 88 ľudí. Rekonštrukcia bude stáť 35 miliónov eur.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Tento článok je dostupný členom
Startitup PREMIUM
Najvýhodnejšie
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: The Caterer, Hospodárske noviny, Register architektúry, Teraz, Nostalgické Tatry, reality.trend, Tatranský dvojtýždenník, Index, Korzár, Pravda, Korzár

Najnovšie videá

Trendové videá