Obľúbený nápoj Slovákov je v ohrození. Môže sa z neho stať pochúťka, ktorú si dáš už len pri zvláštnych príležitostiach
- Káva sa môže stať vzácnejšou a drahšou pochúťkou
- Nový výskum poukazuje spojitosť so zmenou klímy
- Káva sa môže stať vzácnejšou a drahšou pochúťkou
- Nový výskum poukazuje spojitosť so zmenou klímy
Nová štúdia zo Švajčiarska sa zamerala na možné dopady klimatických zmien na kávu, kešu oriešky a avokáda. Regióny, ktoré spomínané plodiny pestujú, sú totiž ohrozené globálnym otepľovaním.
Ovplyvní spotrebiteľov po celom svete
Science Alert vysvetľuje, že hlavným posolstvom novej štúdie je, že klimatické zmeny budú mať pravdepodobne za následok výrazné zníženie množstva pôdy, ktorá je vhodná na pestovanie týchto plodín.
Doposiaľ sa totiž väčšina výskumov zameraných na vplyvy klimatických zmien pozerala najmä na základné plodiny, akými je pšenica, kukurica, zemiaky či olejnaté semená.
Z novej analýzy možno vyčítať, že všetky hlavné regióny produkujúce kávu, vrátane Brazílie, Vietnamu, Indonézie a Kolumbie, čelia poklesu vhodnosti podmienok.
Podobný scenár môže ovplyvniť pestovateľov aj spotrebiteľov po celom svete.
Doprajeme si ju len občas?
V prípade kešu orieškov sa predpokladá, že utrpia najmä pestovateľské regióny ako India, Pobrežie Slonoviny a Benin. Čo sa avokáda týka, príliš dobré vyhliadky nemajú oblasti Dominikánskej republiky, Peru a Indonézie. Štúdie začínajú odhaľovať nemalý rozsah a vplyvy klimatických zmien na niektoré z najčastejšie pestovaných plodín v trópoch.
Vedci však poukazujú na to, že vplyvy nebudú rovnomerné a niektoré regióny by z nich mohli profitovať. The Guardian poukazuje na to, že ak by k podobnému scenáru došlo, niekoľko oblastí by z neho mohlo naopak profitovať. Pestovanie týchto plodín by sa totiž mohlo presunúť do vyšších nadmorských výšok.
Očakáva sa, že najväčší prospech budú mať USA, Argentína, Čína a krajiny východnej Afriky.
„Zdá sa však, že ak by sa aj prijali akékoľvek zmierňujúce opatrenia, mnohé tropické plodiny budú v budúcnosti považované za vzácnejšie, a teda aj drahšie. Pokiaľ ide o kávu, môže sa z lacného a každodenne konzumovaného nápoja zmeniť na cenenú pochúťku, ktorú si doprajeme len pri zvláštnych príležitostiach. Skoro ako kvalitné víno,“ píše Theconversation.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Sciencealert, theguardian.com, Theconversation