Najväčší dubajský prešľap v histórii. Postavili si umelé ostrovy za miliardy, no až na pár výnimiek zívajú prázdnotou

  • Tento projekt mal byť veľkolepým dielom
  • Ohlásený bol ešte v roku 2003, odvtedy sa však nedočkal svojho dokončenia
  • Zastavila ho svetová finančná kríza
jh-island-composite
Handout.com | Heart of Europe
  • Tento projekt mal byť veľkolepým dielom
  • Ohlásený bol ešte v roku 2003, odvtedy sa však nedočkal svojho dokončenia
  • Zastavila ho svetová finančná kríza

World Islands je súborom 300 malých, umelo vybudovaných ostrovov, ktoré mali z vtáčej perspektívny znázorňovať tvar svetovej mapy. Plány boli veľkolepé, stroskotali ale v roku 2008, keď svet zasiahla finančná kríza. 

Najambicióznejší dubajský projekt

Ako uvádza aj portál Medium, keď sa v roku 2003 tento projekt ohlásil, očakávania boli naozaj obrovské. Nablýskané hotely či nákupné centrá opradené puncom luxusu sú pre Dubaj samozrejmosťou, tento projekt sa ale mal stať turistickým hotspotom tejto destinácie.

World Islands mali byť tvorené 300 menšími, umelo vybudovanými ostrovmi, ktoré mali z vtáčej perspektívny pripomínať mapu sveta. Okolo roku 2000 zažíval Dubaj v oblasti realít boom, a preto sa očakávalo, že ani výstavba projektu takýchto rozmerov nebude žiadnym problémom.

Súčasťou ostrovov mali byť súkromné sídla, luxusné ubytovacie zariadenia pre turistov, ale aj rôzne ďalšie objekty slúžiace na komerčné využitie. 

V počiatkoch projektu sa dokonca rátalo s jeho rozšírením, ktoré malo dostať pomenovanie „Vesmír”. To zas malo z vtáčej perspektívny pripomínať Slnko, Mesiac a Mliečnu dráhu. Čo sa teda s týmto ambicióznym projektom stalo?

Finančná kríza zasiahla aj Dubaj

Dôvody skrachovania tohto projektu popísal aj portál Tomorrow, ktorý hovorí o tom, že finančná a realitná kríza v roku 2008 a pokles cien ropy v roku 2014, ktorá je pre Dubaj kľúčovou, boli prvými udalosťami, ktoré mali negatívny dopad na realizovateľnosť tohto projektu.

Chronológia udalostí, ktorá viedla k zastaveniu výstavby, je dlhá a zložitá, no v podstate ju možno zhrnúť do zopár bodov, ktorými sú: stiahnutie sa súkromných investorov, miliónové dlhy developera, súdne spory a pozastavené práce bez udania dátumu, kedy budú opätovne začaté. 

Potenciálneho investora odradilo, že ostrovy „miznú”

O opätovné spustenie projektu prejavilo záujem viacero ľudí, veľmi sľubne to vyzeralo napríklad s filipínskym investorom Revolution Precrafted.

Problém nastal v roku 2010, keď námorná spoločnosť Penguin Marine upozornila na to, že ostrovy sa začínajú potápať späť do mora – najlepšia investícia by to teda zrejme nebola. 

Celá vec sa následne preverovala, no fotografia urobená z Medzinárodnej vesmírnej stanice z februára 2010 skutočne ukázala, že vody v Perzskom zálive stúpajú a ostrovy začínajú miznúť. 

Výstavba ostrovov sa tak definitívne zastavila. Zostali po nich iba prázdne staveniská, no keďže výstavba už bola v pokročilom štádiu, zo satelitnej snímky sú obrysy ostrovov pekne vidieť. Na niektorých z nich už dokonca bola spravená aj rekultivácia. 

Na výstavbu nepodareného projektu sa minulo cca 13 miliónov eur a niektoré z 300 ostrovov už dokonca mali aj svojich majiteľov, medzi ktorými sa objavili aj mená ako Richard Branson či už zosnulý Karl Lagerfeld.

Čo je s ostrovmi dnes?

Každého, kto v potenciál tohto projektu veril, určite potešila správa, že pred niekoľkými rokmi sa projektu chopil investor Kleindienst Group a pretvoril ho z World Islands na Heart of Europe. 

Ako uvádza portál Elite Traveler, ide o transformáciu menšieho počtu ostrovov, ktoré boli vytvorené tak, aby kopírovali európsky kontinent, a to až do takej miery, že v niektorých častiach sú vytvorené falošné poveternostné podmienky vrátane umelo vytvoreného snehu či dažďa. 

Projekt Heart of Europe zahŕňa výstavbu série luxusných hotelov, súkromných sídiel ale aj unikátnych „plávajúcich víl”, z ktorých je každá jedna určená na prepravu hostí do rôznych európskych destinácií (jednotlivých ostrovov) vrátane Monaka, Švédska či Nemecka. 

Projekt je ešte stále vo vývoji, no predpokladá sa, že svojich prvých hostí by mohol privítať už tento rok.

Jeden z ostrovov je ale možné navštíviť aj dnes. Ide o tzv. Libanon Island, ktorý bol jediným ostrovom, ktorý bol dokončený ešte pred zastavením výstavby. Dnes sa naň môžeš odviezť loďou a užiť si na ňom plážový klub, reštauráciu pri bazéne či luxusnú pláž.

Ak si ale dušou romantik, ostrov sa dá aj prenajať – solventné spoločnosti či rodiny si tu usporadúvajú rôzne firemné akcie či spoločenské podujatia ako svadby alebo oslavy.

Loďou sa ale môžeš previesť aj okolo ešte nedokončených ostrovov, ktoré síce aktuálne pôsobia ako mesto duchov, no dýchajú atmosférou, akú nikde inde na svete nezažiješ.

Zdroje: Medium, Tomorrow, Elite Traveler

Najnovšie videá

Trendové videá