Na Ukrajine majú byť vysokopostavení žoldnieri z Wagnerovej skupiny

  • Ide o polovojenskú organizáciu
  • Na Ukrajine majú byť nasadení vysokopostavení lídri skupiny
  • Britské ministerstvo sa domnieva, že členovia budú presunutí z Afriky a Sýrie
ruskí žoldnieri
Ruské sociálne siete
  • Ide o polovojenskú organizáciu
  • Na Ukrajine majú byť nasadení vysokopostavení lídri skupiny
  • Britské ministerstvo sa domnieva, že členovia budú presunutí z Afriky a Sýrie

Do bojov na východnú Ukrajinu boli vyslaní žoldnieri z ruskej polovojenskej organizácie známej ako Wagnerova skupina. V pondelok to uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správ denníka The Guardian a stanice Sky News.

„Očakáva sa, že nasadia viac ako 1 000 žoldnierov vrátane vysokopostavených lídrov tejto organizácie, s cieľom vykonávať bojové operácie,“ uviedol rezort obrany Spojeného kráľovstva na sociálnej sieti Twitter.

„V dôsledku ťažkých strát a do značnej miery nepostupujúcej invázie bolo Rusko s vysokou pravdepodobnosťou nútené členov Wagnerovej skupiny presunúť na Ukrajinu na úkor operácií v Afrike a Sýrii,“ uviedlo ministerstvo v Londýne.

Ich cieľom bol prezident Zelenskyj

Na začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajinu noviny The Times priniesli správu, že do Kyjeva bolo vyslaných viac ako 400 žoldnierov z Wagnerovej skupiny s cieľom zavraždiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Americké Centrum strategických a medzinárodných štúdií (CSIS) približuje, že hoci je Wagnerova skupina súkromnou organizáciou, jej manažment aj operácie sú „hlboko prepojené“ s ruskou armádou aj spravodajskými službami.

Za posledných sedem rokov uzavrelo údajne najmenej jeden kontrakt na nasadenie do bojov v Sýrii, Líbyi či v Stredoafrickej republike do 10 000 členov Wagnerovej skupiny.

Sankcie, ktoré Británia minulý týždeň uvalila na ruských jednotlivcov a organizácie v súvislosti s ruskou ofenzívou na Ukrajine, sa dotkli i Wagnerovej skupiny, pripomína agentúra AFP.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá