Ukrajinskí vojaci ruskú loď poslali do p*** a nakoniec tak aj dopadla. Rusi prišli o svoju pýchu

  • Vojenská loď sa dostala do povedomia už na začiatku vojny
  • Ukrajinská strana uvidela, že ju zničili zásahy rakiet Neptun
  • Poškodenie potvrdili aj Rusi
krížnik Moskva
TASR/AP Photo
  • Vojenská loď sa dostala do povedomia už na začiatku vojny
  • Ukrajinská strana uvidela, že ju zničili zásahy rakiet Neptun
  • Poškodenie potvrdili aj Rusi

AKTUALIZOVANÉ:

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že krížnik Moskva šiel ku dnu, informujú RIA Novosti. Bojová loď, ktorú obrancovia Hadieho ostrova poslali „na chuj“ horela od raňajšieho útoku. 

Ruský krížnik Moskva sa stal známy ihneď na začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Je to totiž tá istá loď, ktorú ukrajinskí vojaci strážiaci Hadí ostrov poslali do p*** po tom, ako ich posádka lode vyzvala, aby sa vzdali.

Toto je vojenská vojnová loď. Toto je ruská vojenská vojnová loď. Vyzývam vás, aby ste zložili zbrane a vzdali sa. Vyhnete sa tak krviprelievaniu a zbytočným obetiam. Inak vás zbombardujeme,“ zaznela správa pre ukrajinských vojakov.

„Ruská vojnová loď, choď do p***,“ odpovedali vtedy Ukrajinci.

„Bolo potvrdené, že krížnik Moskva išiel dnes presne tam, kam ho poslali naši pohraničníci z Hadieho ostrova!“ vyhlásil gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko. Vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily, krížnik Moskva, podľa neho poškodili v stredu pri raketovom útoku ukrajinské sily.

„Rakety Neptun, ktoré strážia Čierne more, spôsobili krížniku veľmi vážne škody. Sláva Ukrajine!“ uviedol na sociálnej sieti Telegram Marčenko.

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Olexija Arestovyča vypukol na ruskom krížniku požiar po tom, ako ho zasiahli ukrajinské strely.

„Teraz silno horí a pri takomto rozbúrenom mori je ťažké povedať, kedy im bude možné poskytnúť pomoc. Je tam 510 členov posádky,“ uviedol Arestovyč.

Poškodenie krížnika už stihla potvrdiť aj Moskva. Dôvod však uvádzajú iný. K poškodeniu vlajkovej lode ruskej čiernomorskej flotily krížnik Moskva malo prísť po tom, ako na jej palube vybuchla munícia. Uviedlo to v noci na štvrtok ruské ministerstvo obrany s tým, že posádku lode sa podarilo evakuovať, uvádza agentúra TASR, ktorá sa odvoláva na televíziu BBC.

„Munícia na krížniku Moskva vybuchla v dôsledku požiaru na vojenskej lodi. Plavidlo je vážne poškodené. Celá posádka bola evakuovaná,“ uviedol ruský rezort s tým, že sa snaží určiť príčinu požiaru.

Pýcha ruského námorníctva

Raketový krížnik Moskva bol pýchou ruskej námornej flotily. Patril do triedy 1164 Atlan a do prevádzky bol spustený v roku 1983, vtedy ešte pod názvom Slava. Po rozpade ZSSR však bol v roku 1995 premenovaný na Moskva. Loď je dlhá vyše 186 metrov, široká vyše 20 m a jej ponor je 8 metrov, píše portál Naval Technology.

Portál ďalej informuje, že krížniky tohto typu sú vyzbrojené protilodnými a protilietadlovými raketami či protiraketovým obranným systémom. Ako dodáva CNN, takéto vybavenie sprevádza aj veľké množstvo výbušnej munície, a preto požiar predstavuje vysoké riziko pre posádku a aj samotnú loď.

K zničeniu lode sa vyjadril aj generál Pavel Macko, ktorý stratu krížnika označil ako veľkú ranu pre Rusko. Vysvetlil, že práve takto raketami zásobená loď mala byť najlepšiu ochranou celej ruskej flotily pred ukrajinským útokom.

„Bez tejto lode bude flotila podstatne zraniteľnejšia. Možnosť námorného výsadku pri Odese sa týmto výrazne znižuje. Ruské námorníctvo bolo doteraz viac menej nedotknuté, ale udržiavalo si odstup. Z lodí bolo odpálených množstvo striel s plochou dráhou letu Kalibr, ktoré ničili ciele po celej Ukrajine,“ píše Macko.

Dodal, že po veľkých stratách pozemných vojsk a letectva je strata krížnika Moskva ďalšou zahanbujúcou správou pre ruské ozbrojené sily.

„Nezapadá do konceptu špeciálnej vojenskej operácie. Rusi budú popierať zničenie v dôsledku útoku. Ale budú sa musieť držať ďalej od brehu. Aby toho nebolo dosť, Ukrajinci oznámili, že zabavujú Rusom desať obchodných námorných lodí. Tie boli v Odese na opravách,“ dodal.

Ide už o druhú loď, ktorú malo Rusko zničiť. Ukrajina na konci marca totiž informovala, že v Berďansku zničili veľkú ruskú výsadkovú loď Saratov, pričom ďalšie dve lode mali byť poškodené, píše CNN.

Jediná ruská loď lietadlová Admirál Kuznetsov tiež na Ukrajine bojovať nebude. Rusko ju malo stiahnuť a loď skončila v prístave, kde ju majú opravovať a modernizovať.

Zdroje: TASR, CNN, Naval Technology, Pavel Macko

Najnovšie videá

Trendové videá