Obľúbený nápoj Slovákov spôsobuje, že ľudí s Covidom určité vône odpudzujú. Pribudlo 164 nakazených

  • Počet pozitívne testovaných pacientov PCR testami sa za včerajší deň zvýšil o 164
  • Počet ukončených laboratórnych vyšetrení predstavuje 1 194
pandemia, covid
Pixabay/shot
  • Počet pozitívne testovaných pacientov PCR testami sa za včerajší deň zvýšil o 164
  • Počet ukončených laboratórnych vyšetrení predstavuje 1 194

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 821 805, za predchádzajúci deň pribudlo 33 zaočkovaných. Informuje NCZI.

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 164 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov. Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 7 143 863, pričom takto bolo pozitívne testovaných 1 789 201 osôb.

V nemocniciach je hospitalizovaných 209 pacientov. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 2 prípady. Celkový počet úmrtí je 20 093.

O celoplošnom podávaní štvrtej dávky mRNA vakcín na prevenciu koronavírusu je ešte predčasné uvažovať. Pre agentúru SITA to povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Tento prístup rezortu zdravotníctva je v súlade s aktuálne publikovanými závermi Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskej liekovej agentúry (EMA).

Ako uviedla Lániková, rezort zdravotníctva sa pri nastavovaní ďalšej fázy očkovania bude riadiť stanoviskom odborných autorít, akou je EMA, a zároveň odporúčaním výrobcu vakcín.

Zdôraznila, že ministerstvo pozorne sleduje a analyzuje dostupné dáta či vývoj modifikovaných vakcín na nové varianty. Na ich základe a po konzultácii s odborníkmi rozhodne o ďalšom postupe.

Káva a Covid

Vedci objavili molekulu, ktorá by mohla byť dôvodom, prečo ľuďom trpiacim stratou čuchu po nákaze ochorením COVID-19 začnú niektoré príjemné vône smrdieť ako kanalizácia či spálený odpad. Informuje The Guardian.

Strata čuchu je jeden z najčastejších príznakov ochorenia COVID-19. Niektorí postihnutí však tvrdia, že vône, ktoré sa im predtým zdali príjemné, ich po nákaze koronavírusom odpudzujú. Táto porucha sa odborne nazýva parosmia.

Podľa vedcov približne desať percent ľudí nakazených Covidom pocítilo túto zmenu vo vnímaní pachov okamžite. Keď tých istých respondentov oslovili o šesť či sedem týždňov neskôr, parosmiu hlásilo až 47 % opýtaných.

Vedci však objavili molekulu, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou spúšťačom tohto procesu. Nazýva sa 2-furánmetántiol a nachádza sa predovšetkým v káve. Ľuďom s normálnym čuchom jeho vôňa pripomína kávu či pukance, no pacienti trpiaci poruchou čuchu ju opísali ako odpudivý, nechutný či špinavý.

káva
zdroj: Unsplash/fanuel

„Tento objav je dôkazom, že zmena čuchu nie je len v hlave postihnutých, ale skutočne súvisí so zložkami potravín. V rozpoznávaní signálov prichádzajúcich z nosa hrá úlohu aj centrálna nervová sústava,“ vysvetlila Jane Parkerová z Univerzity v Readingu.

V nose sa nachádza približne 400 čuchových receptorov, pričom každý z nich dokáže vnímať iný druh pachu. Molekuly 2-furánmetántiolu dokážu tieto receptory detegovať veľmi rýchlo.

Práve preto je práve táto aróma jednou z prvých, ktoré ľudia so stratou čuchu cítia, keď sa im tento zmysel začne vracať. Podľa vedcov mozog pri parosmii nesprávne zaraďuje zápach tejto molekuly do skupiny zápachov nepríjemných.

Ďalšími potravinami, ktoré by mohli parosmiu spúšťať, sú okrem kávy aj čokoláda, mäso a cibuľa, z nepotravinových spúšťačov je to zase zubná pasta.

Čítajte viac z kategórie: Koronavírus

Zdroje: The Guardian, NCZISK, MZSR, korona.gov.sk, TASR, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá