Dali výpoveď, zobrali 80-tisíc eur a ľuďom varia žiadané vajíčkové raňajky
- Síce sa volajú Eggo Truck, no svoju pojazdnú kuchyňu už predali
- Žiadané raňajky či brunch podávajú v ich novom bistre
- Síce sa volajú Eggo Truck, no svoju pojazdnú kuchyňu už predali
- Žiadané raňajky či brunch podávajú v ich novom bistre
Brno aj vďaka blízkosti od slovenských hraníc patrí už dlhodobo medzi jedny z najvyhľadávanejších miest Slovákov. Chodíme sem študovať, pracovať, no aj za dobrým pivom a gastronomickým zážitkom.
Ak sem v blízkej dobe zavítaš, určite nevynechaj vyhľadávané bistro Eggo truck, ktoré vlastnia traja kamaráti. Dostaneš tu vyladené burrito, hamburgery a samozrejme vajcia na „tisíc spôsobov“.
Spolumajitelia sú tridsiatnici Víťa Kunc, Ron Winkler a Honza Kráľ. Do gastra prišli z odvetví, ako je elektro, účtovníctvo či manažment. Všetko zavesili na klinec a s kúskom odhodlania sa pustili do varenia.
Ich nápad si navyše vyžiadal nemalú investíciu. Pri rozbehu biznisu investovali okolo 80 000 eur. „Pomohol nám úver, rodina a priatelia. Doteraz máme strach zo zadlženia. Vzhľadom na to, že sme food truck už predali, táto investícia sa nám nevráti. Čo sa týka investície do bistra, návratnosť vidíme do troch rokov.“
„Vyhoreli sme v predchádzajúcej práci, mali sme víziu vlastného podniku,“ opisuje Ron prvotný impulz na vstup do tohto odvetvia.
Ich kuchyňa sa zameriava predovšetkým na raňajky, brunche a občas malé obedy. Aktuálne spustili aj popoludňajšiu prevádzku. „Väčšinou ideme z dôvodu našej logistiky až do vypredania,“ objasňujú.
Navyše sa na svojej ceste, tak ako mnohí iní, musia vyrovnávať s byrokratickými, pandemickými, no aj osobnými problémami či nedostatkom kvalitného personálu, ktorý by bol ochotný zasvätiť svoju kariéru práci v gastro priemysle.
„Pandémia toho veľa ovplyvnila. Mali sme začínať druhú sezónu, chceli sme sa dostať do nejakého bodu zlomu. Nakoniec sme sa však rozhodli food truck predať aj napriek tomu, že by mohol ďalej fungovať. Otvorili sme radšej kamennú prevádzku.“
Konštatujú, že v mnohých prípadoch panuje v gastro biznise akási pretvárka. „Ľudia vedia vždy prekvapiť,“ priznali.
Ak do bistra zavítaš, ich špecialitou je tradičná omeleta, ktorá je podľa nich veľmi obľúbená. Tvrdia, že ide síce o jednoduché, no komplexné jedlo. Dobre sa tu bez problémov naješ už od 6,50 eur do 8,90 eur za porciu.
Bistro nájdeš na Dvořákovej ulici 12, kde sa im podľa ich slov podniká veľmi obstojne. „Centrum a ľudí okolo nás máme veľmi radi.“
Najnáročnejšie je oddeliť podnikanie od súkromného života. To mi nikdy nešlo.
Podnikatelia tvrdia, že sa stále snažia držať pri zemi, chceli by sa aj rozšíriť, no expanzia momentálne nie je cieľom ich hlavného záujmu. V hre je napríklad otvorenie akéhosi take-away okienka, v ktorom by si zákazníci sami vyzdvihovali svoje objednávky.
„Tým, ktorí by chceli podnikať v gastre radím: dajte mi 5-tisíc a vyhovorím vám to. Dobre si rozmyslieť, čo vlastne chcete robiť a na čom pracovať. Vždy všetko trvá, musíte vydržať. Je potrebné na sebe stále pracovať.“
S humorom konštatujú, že niekedy majú pocit, že pracujú aj 27 hodín denne.
Ak by mali niečo poradiť svojim mladším verziám, viac by sa zamerali napríklad na nadobúdanie nových zručností. Taktiež by absolvovali aspoň pár užitočným stáží.
„Určite by sme si viac premysleli, či by investícia padla znova do food trucku, no nemyslím si, že by to tak bolo.“
„V tomto bistre som dnes ochutnal luxusný langoš. Nebola to taká tá klasická olejom nasiaknutá, tatárkou alebo kečupom a syrom zdobená fast foodová klasika, ale dokonalá a vyvážená harmónia chutí. Stručne povedané, vezmete normálny langoš a povýšite ho o 1 000 levelov na tento delikátny pokrm,“ napísal vo svojej recenzii Lukáš.
„Mali sme šťastie na voľný stôl, inak je často úplne plno. A musím povedať, wow! Raňajkový burger bol super. Šťavnatý, omáčka výborná, zelenina bola chrumkavá. Káva tiež výborná. Určite prídeme znova,“ píše Gabriela.