Putin je iný a je mimo. Ak vyhrá na Ukrajine, na rade sú Pobaltské štáty, varuje expremiér Ruska

  • Bývalý premiér Ruska Michail Kasjanov tvrdí, že Vladimira Putina treba zastaviť
  • Vojna na Ukrajine môže trvať aj dva roky
Putin world
TASR/AP, Mikhail Klimentyev
  • Bývalý premiér Ruska Michail Kasjanov tvrdí, že Vladimira Putina treba zastaviť
  • Vojna na Ukrajine môže trvať aj dva roky

Bývalý premiér Ruskej federácie Michail Kasjanov je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu veľmi aktívny. V rozhovoroch pre médiá neraz kritizoval svojho bývalého šéfa Vladimira Putina, pod ktorým vykonával funkciu premiéra v rokoch 2000 až 2004.

V najnovšom videorozhovore pre agentúru AFP uviedol, že ruský prezident je „iný“ a je „mimo“. Kasjanov očakáva, že vojna sa môže ťahať roky a ak napokon Ukrajina padne, v nebezpečenstve je i Európa. Konkrétne uviedol, že ďalšie na rade sú Pobaltské štáty.

Putin je mimo, nie v medicínskom, ale politickom zmysle, tvrdí expremiér 

Bývalý premiér Ruska do poslednej chvíle neveril, že Putin naozaj plánuje napadnutie Ukrajiny. Kasjanov, ktorý za svojej vlády presadzoval zblíženie sa zo Západom, uviedol, že pochopil, aká je vážna situácia až tri dni pred začiatkom invázie. Pri teatrálnom vystúpení Putina bývalý premiér pochopil, že jeho exkolega plánuje napadnúť Ukrajinu.

„Keď som videl zasadnutie Ruskej bezpečnostnej rady, uvedomil som si, že áno, bude vojna,“ povedal Kasjanov.

Politik uviedol, že podľa neho Putin už nerozmýšľa jasne.

„Putin je mimo. Nie v medicínskom zmysle, ale v politickom zmysle,“ povedal. „Poznal som iného Putina,“ dodal.

V minulosti bývalý premiér Ruska, ktorý je zodpovedný za množstvo ekonomických reforiem, uviedol, že Putin mohol byť uvedený do omylu a mať zlé spravodajské informácie a nesprávne informácie o stave ruskej armády.

Putina treba ponížiť, inak budú na rade Pobaltské štáty 

Kasjanov momentálne žije v emigrácii v Európe, kde odišiel na začiatku vojny s Ukrajinou. Svoju polohu však vzhľadom na bezpečnosť odmieta prezradiť. V minulosti bol fyzicky napadnutý a čelil vyhrážkam smrti od čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Bývalý premiér stojí na čele strany Ľudová sloboda (Parnas).

Bývalý premiér je tiež presvedčený, že vojna na Ukrajine môže trvať aj dva roky. Potrebné je, aby Západ urobil čo najviac preto, aby Ukrajina vyhrala, pretože inak môže byť ohrozená Európa.

„Ak padne Ukrajina, ďalšie budú Pobaltské štáty,“ varoval politik.

Putin
zdroj: TASR/AP/ Alexander Nemenov

Kasjanov povedal, že „kategoricky“ nesúhlasí s návrhom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Putin by nemal byť ponižovaný.

Nepozdáva sa mu ani riešenie, aby sa Ukrajina vzdala časti svojho územia a tak ukončila vojnu. O podobnom ústupku hovoril napríklad aj bývalý minister zahraničia Henry Kissinger. S týmito úvahami nesúhlasí aj väčšina Ukrajincov.

„Verím, že je to nesprávne, a dúfam, že Západ nepôjde touto cestou,“ uviedol politik.

Putina pravdepodobne nahradí „kvázi-následník“ 

Kasjanov uviedol, že Putin za posledných 20 rokov vybudoval systém založený na strachu a beztrestnosti prezidentových kumpánov.

„Toto sú úspechy systému, ktorý s povzbudením Putina ako hlavy štátu začal fungovať ešte cynickejším a krutejším spôsobom ako v záverečnej fáze Sovietskeho zväzu,“ vysvetlil.

„V podstate ide o systém KGB založený na úplnej nezákonnosti. Je jasné, že neočakávajú žiadny trest,“ uviedol.

Výsledok vojny však môže ovplyvniť aj budúcnosť Ruska. Kasjanov verí, že najpravdepodobnejšie nahradí Putina aj „kvázi-následník“ kontrolovaný bezpečnostnými službami.

Podľa politika by však tento nasledovník nedokázal kontrolovať systém dlho a Rusko nakoniec zorganizuje slobodné a spravodlivé voľby.

„Som si istý, že Rusko sa vráti na cestu budovania demokratického štátu,“ povedal. Uviedol však, že to bude tŕnistá a komplikovaná cesta, ktorá môže trvať viac ako desať rokov. Pričom treba obnoviť i dôveru so štátmi Európy, ktoré sú prirodzeným partnerom Ruska.  

„Bude to ťažké, najmä po tejto zločineckej vojne,“ dodal.

Zdroj: AFP/YahooNews

Najnovšie videá

Trendové videá