Východ má čo ponúknuť. Richard si uprostred sídliska otvoril Kafiarničku, akú by tu čakal málokto
- Richard Korda otvoril prevádzku Kafiarnička
- Je to dielo zanietenia pre kávu, húževnatosti a hry osudu
- Richard Korda otvoril prevádzku Kafiarnička
- Je to dielo zanietenia pre kávu, húževnatosti a hry osudu
Na jednom z popradských sídlisk vyrástol sen v podobe kaviarničky s výberovou kávou. Kafiarnička je miestom, kde sa snúbi kvalitná káva, skvelé dezerty a výnimočná atmosféra, píšu Kávičkári.
O kľukatej ceste k vlastnému podniku, víziách či malých nevydarených skúsenostiach, ktoré paradoxne viedli k veľkým úspechom. Aj o tom je rozhovor s mladým majiteľom tejto útulnej kaviarničky Richardom Kordom.
- Ako vznikla jeho kaviarnička a vďaka čomu je dnes tam, kde je
- Ktorá káva si ho získala
- Čo všetko môžeš nájsť v jeho podniku
- Kto každý mu pomáhal pri zrode kaviarne
Richard, kedy sa začal písať váš gastro príbeh? My o vás totiž vieme, že i keď ste ku gastru mali vždy blízko, vaše kroky sa najprv uberali celkom iným smerom.
S prácou v gastre som sa prvýkrát stretol už v detstve. Mama je totiž hotelierka, takže mi je táto oblasť blízka už odmala. Prvá vlastná skúsenosť prišla hneď po škole, keď som brigádoval v cukrárni na Štrbskom Plese. Túto skúsenosť mi vlastne priviala do života milá náhoda. Majiteľ cukrárne náhodou začul môj rozhovor s priateľkou, že hľadám prácu, a oslovil ma.
Ponuku som, samozrejme, prijal. Po nejakom čase som zistil, že práve práca s ľuďmi ma skutočne baví a napĺňa. A práve tu sa pravdepodobne začal môj gastro príbeh. Študijné kroky ma však zaviedli k právu, keďže som naozaj nemal ambíciu pracovať v gastronómii. Aspoň teda na začiatku (úsmev).
Túžbe mať vlastný podnik predchádzali skúsenosti s foodkaravanom, no aj neúspešná spolupráca. Dá sa povedať, že aj vďaka tomu ste dnes tam, kde ste?
Určite áno. Pred prijatím ponuky pracovať pre investora, ktorý na Štrbskom Plese plánoval otvoriť „výnimočnú kaviareň“, som mal prenajaté malé autíčko.
Teraz čoraz viac populárny food truck. Tu som pocítil, aké úžasné je pracovať podľa vlastných predstáv, a to ako s úspechom, tak aj s chybami. Spätná väzba klientov bola tou najväčšou odmenou.
Skrátka ma to bavilo so všetkým, čo k tomu patrí. Keď realizácia spomínanej kaviarne pre investora nevyšla, tak som si povedal, že chcem rozhodovať sám a podľa seba. Robiť veci inak, lepšie.
Pochopil som však, že ako zamestnanec toho veľa nezmením. V tom čase som sa už začal intenzívne zaujímať o výberovú kávu. A tak začali mať moje ďalšie kroky jasný smer.
Otvárali ste v čase, keď naše životy znepríjemňoval mrak korony. Naozaj vás práca v gastre napĺňa až natoľko, že ste sa rozhodli vrhnúť priamo do tej búrky protipandemických opatrení, ktoré, úprimne, gastro prevádzkam veľmi nepriali?
V prvom rade, v skutočnosti som neveril, že ešte príde ďalšia vlna pandémie. A navyše taká dlhá. Čo je vlastne aj dobré (úsmev). Navyše, keď držíte plán v hlave tak dlho, ťažko sa dá iba tak jednoducho vymazať. Vtedy si idete za svojím, aj napriek prekážkam.
Spomínali ste váš záujem o výberovú kávu, na ktorej je Kafiarnička postavená. Z toho množstva pražiarní s výberovou kávou padol váš výber na značku Mlsnacava. Čím si vás získala?
Prešiel som veľa slovenských pražiarní a veľa som degustoval. Musím povedať, že sa mi vyberalo naozaj veľmi ťažko. Na každom jednom stretnutí som spoznal milých, zanietených ľudí.
Potom prišla Mlsnacava, ktorá ma presvedčila nielen kvalitou, ale aj chuťou kávy. K rozhodnutiu prispel aj samotný prístup majiteľa, ktorý mi je stále veľmi nápomocný. Vážim si jeho prístup a cítim, že dostávam viac ako iba balíky kávy.
Čo iné ešte nájdeme vo vašom podniku?
Okrem už spomínanej kávy, ktorú, mimochodom, veľmi rád pripravujem, a to momentálne aj v obľúbených letných variáciách, si ľudia u mňa vedia kúpiť kávu na prípravu doma.
A to, že to s kávou myslím vážne, potvrdzujú aj jedinečné Huskee poháre, ktoré máme tiež v ponuke. Sú vyrobené z kávových šupiek ako sekundárneho odpadu pri spracovaní kávy.
Pripravujeme taktiež jedinečnú Cascaru (nápoj zo šupiek kávových čerešní, ktoré obaľujú kávové zrnko, pozn. red.) či kvalitnú čokoládu s domácou šľahačkou.
Okrem toho máme v ponuke remeselné sypané bylinkové čaje, pivá či limonády. Aj keď mojou prioritou je káva, v ponuke máme výber kvalitných rumov, ovocných destilátov, jedinečných ginov.
Taktiež mi záleží na ponuke kvalitných slovenských i zahraničných vín. Chýbať nesmie ani Prosecco. Akurát mám za sebou prvú degustáciu rumov.
Mojím plánom je organizovať rôzne ochutnávky a prednášky, aby som ľuďom povedal viac o produktoch, ktoré predávam. Pri výbere som veľmi dôsledný, aby ľudia dostali to najkvalitnejšie.
Určite plánujem zriadiť aj e-shop, aby boli tieto produkty ľuďom ešte dostupnejšie. No a sladkou bodkou sú moje cookies a výnimočné dezerty od Matúša Reľovského, ktoré ulahodia aj náročnejším zákazníkom.
Ako milovníčku sladkého ma zaujali koláčiky, pri ktorých mi nedá sa nezastaviť. Prečo padla voľba práve na dezerty od Matúša Reľovského?
Tak toto je mamina „práca“, alebo skôr zásluha. Predtým, ako odišiel do Hotela Lomnica, pracoval totiž u nej. Jeho prácu teda veľmi dobre poznala. Vedela, že jeho koláče sú niečím výnimočným, takže sme išli na istotu.
Kafiarnička svojou ponukou osloví naozaj široký záber zákazníkov, aj keď jej poloha na sídlisku nie je práve najtradičnejšia. Čím si vás získal práve tento priestor? A prečo si myslíte, že si získa vašich zákazníkov?
Lebo tu dostanú okrem kávy aj kúsok z môjho nadšenia. Lebo Kafiarničku považujem za príjemné, útulné miesto s krásnou vôňou kávy a domácou atmosférou.
Za pomoci architektky sa nám podarilo vytvoriť miesto, kde sa človek skrátka musí cítiť dobre. Či už sám, alebo s priateľmi. A prečo som sa rozhodol práve pre polohu na sídlisku? A prečo nie?
V tom by som nehľadal nič iné ako to, že moja kaviareň je o čoraz väčšej komunite ľudí, ktorí si chcú len tak vyjsť z bytu na dobrú kávu. A nemusia riešiť cestu do centra mesta. Prišla mi ponuka na tento priestor a zobral som ju, lebo som v nej videl príležitosť.
Navyše, budova bude zrekonštruovaná a bude upravené aj okolie, takže prostredie má potenciál. Je tu veľmi dobrá dostupnosť, parkovanie a krásny výhľad na Tatry, kde som sa sám narodil – pochádzam zo Štrbského Plesa.
A prečo na sídlisku v Poprade a nie vo Vysokých Tatrách? Mám 27 rokov, čo viac dodať. Ale určite aj tam s podnikaním začnem, raz.
Potvrdzujem, že tu naozaj vládne skvelá atmosféra. Naše pocity sme priblížili v predošlom článku. Aké sú reakcie zákazníkov?
Zatiaľ veľmi pozitívne. Ešte som nemal hosťa, ktorý by mi povedal, že sa mu Kafiarnička nepáči. Ale aj takí určite sú. Nemôžem predsa očakávať, že všetkým ulahodím. To je zrejme nemožné, aj keby to bolo naozaj fajn.
Pri zrode vášho sna ste spolupracovali s viacerými odborníkmi, ktorí sa podieľali na tom, aby bola Kafiarnička dotiahnutá do detailu v každom smere. Nemali ste ambície urobiť si všetko sám?
Sám by som si veru netrúfol, to určite nie. Hneď od začiatku som vedel, že projekt musí urobiť architekt a logo s dizajn manuálom profesionál. Sám by som to nezvládol, nemám na to predpoklady. A chcel som, aby bol výsledok dokonalý.
Viem, čo sa mi páči, čo zase nepáči, ale vytvoriť, nakresliť a zrealizovať, to veru nie. Projekt mi spracovala Ing. arch. Alexandra Petrenčik. Zaujal ma jej projekt Boutique Hotel Kalix****, nádherný hotel v mestskej časti Poprad Stráže. Ten je, inak, taktiež mimo mesta.
S odstupom času môžem potvrdiť, že to bola skvelá voľba. Dizajn manuál s logom mi vytvorila firma MI:SU z Prešova. Rozhodol som sa tiež na základe odporúčaní a referencií.
Pomocnú ruku však pridali aj vaši rodičia, ktorí vás nenechali v štichu. Koniec koncov, nie sú tak trochu z fachu?
Rodičia mi určite pomohli, a to veľkým dielom. Mama pracuje v cestovnom ruchu, je hotelierka, takže v tejto oblasti je doma. Otec je technik, zaoberá sa optickými prístrojmi pre stomatológov – mikroskopy, röntgeny a pod. Rodičia mi skutočne veľmi pomáhali, za čo som im veľmi vďačný.
Ste momentálne v štádiu, kedy je Kafiarnička presne podľa vášho gusta, alebo s ňou máte ďalšie plány?
S Kafiarničkou mám veru veľa plánov. Čo sa týka ponuky produktov, budem neustále napredovať, vylepšovať a obmieňať ju. Chcem posilniť rannú návštevu a začať s podávaním jednoduchých raňajok.
Taktiež pracujem na večerných programoch. V blízkej dobe plánujem dokončiť terasu aj s barom a už teraz sa teším na Vianoce. Urobíme si na terase vianočné posedenie pod stromčekom, s výborným punčom a medovníkmi.
Okrem toho nemáme ešte dokončenú kvetinovú stenu, ktorá sa bude ťahať aj po strope. Počas pandémie sme nevedeli zohnať ani kvety, ani realizátora, tak to doklepneme teraz. A v pláne mám ešte veľa, veľa ďalších vecí. Napríklad aj to, že v samotnom servise chcem začať využívať moderné technológie.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: Kávičkári.sk