Vzdala sa šesťciferného platu a stala sa šéfkuchárkou. Mieri si po Michelinskú hviezdu

  • Liz Cottamová v 40 rokoch zmenila svoj život a zamierila do profesionálnej kuchyne
  • Za šesť rokov sa Cottamovej podarilo otvoriť tri úspešné podniky
Liz Cottam MasterChef finalist
Liz Cottamová Homeleeds
  • Liz Cottamová v 40 rokoch zmenila svoj život a zamierila do profesionálnej kuchyne
  • Za šesť rokov sa Cottamovej podarilo otvoriť tri úspešné podniky

Aj s nulovými skúsenosťami a bez kulinárskeho vzdelania sa dá dosiahnuť úspech. Pred šiestimi rokmi, kedy začala hľadať balans vo svojom živote, pochopila, že napriek úspešnej kariére nie je skutočne šťastná.

Liz Cottamová, víťazka prestížnej súťaže MasterChef, sa rozhodla vzdať svojho šesťciferného platu. Svoje šťastie chcela skúsiť ako kuchárka a získať ocenenie Michelinskej hviezdy. 

Dôkazom toho, že sa to dá, je, že za päť rokov sa jej podarilo otvoriť tri reštaurácie, ktoré sú zaradené do Michelinského sprievodcu a môže sa pochváliť obratom 2,8 milióna dolárov.

Majiteľka reštaurácií HOME, CORA a The Owl v Leedsi je jednou osobou zo štyroch šéfkuchárov, ktorí reprezentujú túto časť krajiny v súťaži Great British Menu 2022.

Ako sa Liz dostala k vareniu? 

Napriek tomu, že vždy rada varila, nemala ašpiráciu stať sa šéfkuchárkou alebo majiteľkou reštaurácie. Do súťaže sa prihlásila práve vo chvíli, keď je zomrela mama, a preto považovala toto načasovanie za dôležité.

Skúsenosť zo súťaže a moment, kedy sa prvýkrát ocitla v profesionálnej kuchyni, všetko zmenil. Pochopila, že varenie je presne to, čo chce robiť. 

Potom, ako sa v roku 2016 dostala do semifinále súťaže, opustila svoje zamestnanie a stala sa šéfkuchárkou, píše The Staff Canteen

Ako napísal Forbes, chcela sama sebe dokázať, že ľudia chcú nielen jesť jej jedlo, ale že má na to, aby viedla reštauráciu, a tak strávila prvý rok po súťaži stážami v niekoľkých reštauráciách. 

Úspech prichádzal pomaly a s prvotnými ťažkosťami

Svoje šťastie chcela skúsiť, a tak sa rozhodla dať riaditeľovi jednej hotelovej spoločnosti s miliardovým obratom obchodný návrh, s ktorým súhlasil. Dostala možnosť viesť na štyri mesiace rezidenciu v jednej z reštaurácií v centre mesta Leeds. 

Podarilo sa jej dať dokopy tím ľudí a snažili sa vymyslieť všetky možné spôsoby, ako uspieť. Ako to väčšinou býva, v práci trávila väčšinu svojho času a všetko, čo sa mohlo pokaziť, sa pokazilo.

Vďaka tejto skúsenosti dostala pár cenných lekcií, ktoré jej ukázali, na čo si má dávať pozor. Hostia však boli spokojní s jej prácou a zrazu sa minca otočila. Z týždňa na týždeň sa situácia začala zlepšovať. 

Homeleeds restaurant main dishes
zdroj: AP/Homeleeds

Napriek všetkým prekážkam ju práca bavila a zistila, že je to presne to, čo v živote chce a potrebuje. A tak v januári 2017 začala tvoriť svoj prvý podnikateľský plán. O polroka neskôr sa prvýkrát otvorili dvere do jej vlastnej reštaurácie HOME

Reštaurácia HOME pretvára tradičné britské jedlá na gastronomický zážitok

Liz skúsila niečo, čo v Leedsi doteraz nemalo obdobu. Začala prevárať tradičné, obľúbené britské jedlá na gastronomické degustačné menu, pričom využívala iba miestne suroviny. Keď začali prichádzať problémy, pochopila, že riadiť reštauráciu nie je len o ponuke dobrého jedla.

Potom, ako začala hľadať spôsoby, čo a ako zlepšiť, narazila na podcasty podnikateľa Tima Ferrisa. Počúvanie jeho podcastov jej ukázalo, že je to presne to, čo potrebovala na dosiahnutie úspechu.

„Jedna vec, ktorú mali všetky epizódy spoločné, bol spôsob, akým to robili. Všetci sa nejakým spôsobom stali zenovými lídrami, ktorí boli šťastní, nepochopiteľne pokojne ovládali a riadili niekoľkomiliónové, niektorí miliardové, impériá,“ hovorí pre Forbes Cottamová. 

Po niekoľkých hodinách počúvania podcastu sa tak rozhodla investovať 36 800 dolárov a nastúpila do 18-mesačného programu, aby zlepšila svoje líderské schopnosti.

Už po štyroch sedeniach pochopila, kde robí vo vedení svojej reštaurácie chybu. Zrazu videla, ako všetkých veľmi stresuje a drží mikroskop nad vecami v každom procese. Akonáhle zmenila svoj prístup a začala veriť svojmu tímu, zbavila ich tlaku a veci sa začali radikálne meniť. 

Ani celosvetová pandémia ju nezastavila a otvorila ďalšie dve reštaurácie 

Za posledné štyri roky sa jej podarilo otvoriť ešte dve ziskové reštaurácie, a to aj napriek Covidu. Tajomstvo jej úspechu tkvie práve v správnom vedení a podnikateľských skúsenostiach, ktoré získala počas dvadsiatich rokov svojej predošlej kariéry. 

CORA leeds Liz Restaurant
zdroj: AP/Coraleeds

Ako hovorí, napriek tomu, že nikdy v živote nebola taká unavená a chudobná ako teraz, je najšťastnejšia na svete. Aj reštaurácia HOME prešla zmenami a zmenila priestor.

V súčasnosti sa nachádza v jednej z najvýznamnejších a najneobvyklejších budov v meste. Jedálenské stoly rozmiestnila okolo kuchyne a hostia tak majú možnosť vidieť proces šéfkuchára počas prípravy ich jedla. 

Zatiaľ čo HOME je považovaná za luxusnú reštauráciu, The Owl je gastropub, ktorý sa nachádza na trhu Kirkgate. Jej posledný a najnovší počin CORA je pekáreň, salónik a vínna pivnica v Boston Spa. 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: Forbes, The Staff Canteen, Home

Najnovšie videá

Trendové videá