Kam cez leto? Takto Slovákov láka 5 obľúbených podnikov, na leto si pripravili veľké veci

  • Slovenské podniky sa tešia na silnú letnú sezónu. Pre zákazníkov si pripravili poriadne novinky
  • Grilovačky, živá hudba aj široký výber pív či miešaných drinkov – kde sa to všetko nachádza?
  • Startitup vybral 5 prevádzok po celom Slovensku, ktoré by si si nemal toto leto nechať ujsť
tyrsak
Tyršák, Facebook/Visit Bratislava
  • Slovenské podniky sa tešia na silnú letnú sezónu. Pre zákazníkov si pripravili poriadne novinky
  • Grilovačky, živá hudba aj široký výber pív či miešaných drinkov – kde sa to všetko nachádza?
  • Startitup vybral 5 prevádzok po celom Slovensku, ktoré by si si nemal toto leto nechať ujsť

Grilovačky, koncerty, vychladené drinky a športové aktivity. Slováci v lete nesedia doma. Jedni objavujú svet, iní Slovensko, miestnu prírodu a podniky.

Podľa prieskumu štvrtina Slovákov bude dovolenkovať na Slovensku. Približne traja z desiatich sa chystajú cestovať za oddychom do zahraničia, uvádza TASR.

Pre tých, ktorí majú v pláne ostať na Slovensku, sme sa pozreli na to, čo si obľúbené prevádzky Slovákov pripravili pre svojich zákazníkov na tohtoročné leto. 

Šport, oddych aj food zóna

Čo hovorí zákazníčka: Nika mestskú pláž navštevuje pravidelne a priestor si nevie vynachváliť. „Na Tyršák chodíme pravidelne zahrať si plážový volejbal. Takisto tam pripravujú veľmi chutné wrapy.“

Odpovedá bratislavská mestská pláž Tyršák: Miesto, ktoré Bratislavčania poznali ako zanedbané parkovisko po bývalom Lunaparku zrevitalizovali a premenili na pulzujúcu mestskú pláž, kde na človeka čaká oddych, zábava aj kultúra.

Mestská pláž s výhľadom na Dunaj a Staré Mesto s panorámou hradu ponúkne tento rok niekoľko noviniek. Pre návštevníkov, ktorí vyhľadávajú aktívny oddych, budú k dispozícii ihriská na plážový volejbal.

„Novinkou je mini futbalová aréna a priaznivci jogy sa môžu tešiť na pravidelné hodiny jogy, a to všetko zadarmo. Pre tých, ktorí sa radi dozvedajú niečo nové, sú pripravené diskusie či séria prednášok cestovateľského kina,“ prezradil Michal Krnavec, manažér Tyršáku.

Vyjadri svoj názor v ankete:

Plánuješ toto leto vyskúšať nejaký letný šport?

Ako ďalej uviedol, Tyršák aj tento rok ožije hudbou a umením. Okrem pravidelných DJ setov si návštevníci užijú rôzne koncerty a priestor vizuálne doplní Galéria Archipelágo s pravidelnými výstavami. Súčasťou mestskej pláže bude aj obľúbený víkendový Pop-up Urban Market.

Na Tyršáku si prídu na svoje aj milovníci dobrého jedla a nápojov. V doobedných hodinách návštevníci určite ocenia kaviarenský koncept rannej kávy s teplým croissantom. Okrem plážového baru so širokou ponukou rôznorodých nápojov tu nájdu aj food zónu s priestrannou terasou.

„Na pláži sa nám osvedčila ponuka burgrov, hot-dogov a ľahšiu alternatívu zastupujú šaláty a wrap, ktorý nájdu zákazníci aj vo vege verzii. Partnerské prevádzky dopĺňajú našu ponuku zábavnou Áziou od Edokin a najlepšími studenými dobrotami od Marinela nanukárne,“ objasnil Krnavec.

Podľa Krnavca si na pláži ľudia vychutnávajú hlavne miešané drinky, domáce limonády a pivo.

„Niekto siahne po klasických kokteiloch, niekoho oslovia naše špeciality ako Gin & tonic rose, Tyrsak spritz alebo Dubliner Ginger. Časť zákazníkov samozrejme preferuje  nealko a domáce limonády. Rovnako máme aj široký výber pív – Zlatý Bažant ’73, tankové Krušovice 10°, Bradáč Rainbow Warrior, Zlatý Bažant Radler 0,0%,“ uviedol manažér Tyršáku s tým, že pláž je otvorená pre všetkých bezplatne a návštevníci ju budú môcť využiť do začiatku októbra.

tyršak
zdroj: Tyršák – „Novinkou je mini futbalová aréna a priaznivci jogy sa môžu tešiť na pravidelné hodiny jogy, a to všetko zadarmo. Pre tých, ktorí sa radi dozvedajú niečo nové, sú pripravené diskusie či séria prednášok cestovateľského kina,“ prezradil Michal Krnavec, manažér Tyršáku.

13 druhov pív a jedlo pripravované na drevenom uhlí

Čo hovorí zákazník: „Veľmi priateľský, príjemný a profesionálny personál. Chutné jedlo a široký výber pív,” pochválil Dominik, ktorý prevádzku nedávno navštívil.

Odpovedá košická prevádzka BBQ Aréna: BBQ Aréna je piváreň, ktorá prináša priateľskú atmosféru, jedlo pripravené priamo na drevenom uhlí a 13 druhov čapovaných pív. Svoje miesto si našla v Košiciach na Juhoslovanskej ulici.

Tento projekt bol založený začiatkom roka 2020 a hneď si získal svoju sídliskovú klientelu. Napriek tomu, že pandémia gastro sektoru rýchlo prekazila plány, dnes sa vracia opäť do normálu a BBQ Aréna sa na svojich zákazníkov poriadne pripravila.

„Pre zákazníkov sme rozšírili ponuku pív, k pôvodným 8 pribudlo ďalších 5. V ponuke nechýbajú ani slovenské klasiky, Ipy, ale aj zahraničné špeciály. Obľúbený je jednoznačne Zlatý Bažant ’73, špeciálne pivo Mort Subite Kriek Lambic – svieže ovocné pivo s belgickým charakterom či tmavé pivo Maurus vyrobené z plzenského, karamelového, bavorského a farebného sladu pomocou spodných pivovarských kvasníc,“ uviedol pre Startitup Eduard Pavlovčák, majiteľ prevádzky.

Denne podnik navštívi vyše stovka zákazníkov. „Naše jedlá – burgre, rebierka, krídelka – sú výnimočné tým, že sú vyrábané na drevenom uhlí a z piva si vyberie naozaj každý,“ dodáva majiteľ.

Cena samotného burgra sa pohybuje od 8,20 do 9,10 eur. Medové rebierka stoja 11,90 eur a krídelka len 8,90 eur. 

BBQ ARENA
zdroj: BBQ Aréna – V prevádzke nechýba slovenská klasika Zlatý bažant 73. Zákazníci majú možnosť si zahrať šípky či stolný futbal.

Živá hudba aj grilovačky 

Čo hovorí zákazníčka: Jedlo bolo skvelé, milá obsluha a príjemný štýlový interiér. Hamburgre sú naozaj geniálne,“ zákazníčka Marianna si reštauráciu veľmi pochvaľuje.

Odpovedá prevádzka Dubno z Novej Dubnice: Dubno je známe svojou modernou kuchyňou s dôrazom na kvalitu jedla. „Varíme len z čerstvých surovín, práve preto sú naše jedlá také vynikajúce. Pondelok až piatok máme pre vás denné menu a cez víkend sa môžete tešiť na víkendový špeciál,“ vysvetľuje Peter Gašperák, manažér rodinnej reštaurácie Dubno, ktorá vznikla v roku 2015.

Ako ďalej dodal, koncom roka 2022 sa prevádzka zmení na penzión s kapacitou 16 izieb.

Ponuku jedál majú naozaj rôznorodú. Favoritmi zákazníkov sú jedlá na drevenom uhlí, ku ktorým patrí aj grilovaná panenka za 8,90 eur či Kačacia Sweet chilli bowl za 9,50 eur.

Do svojej ponuky sa snažia vtesnať kuchyňu z celého sveta. Aj preto každý týždeň zaraďujú niečo špeciálne – minulý týždeň to bolo mexické jedlo, teraz to je ázijské.

Gašperák pre Startitup povedal, že toto leto očakávajú silné. „Zákazníkov v lete u nás po večeroch čaká živá hudba, pri ktorej podporujeme lokálne talenty. Rozšírili sme aj ponuku nápojov a naplánované sú aj grilovačky,“ ozrejmuje manažér prevádzky Dubno.

Ako ďalej dodal, Slováci si v lete najviac vychutnávajú pivo. „V lete ho vyčapujeme stovky litrov denne. Ponúkame tankové pivá – Zlatý Bažant ’73, Krušovice, remeselné pivá, ale aj nealko pivá, ktoré si môžete vychutnať na našej vonkajšej terase. Ženy si zas na svoje prídu pri čapovanom Proseccu.“

Dubno 10
zdroj: Dubno – Dubno je známe svojou modernou kuchyňou s dôrazom na kvalitu jedla, uvádza manažér prevádzky.
Pandémia neporazila chuť Slovákov na pivo s priateľmi

O tom, že Slováci zbožňujú dobré pivo, sa ani baviť nemusíme. Zvyklosti Slovákov týkajúce sa návštevy gastroprevádzok sa vracajú do stavu pred pandémiou iba postupne, vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý pre Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) na vzorke 1004 respondentov uskutočnila spoločnosť 2muse v máji 2022.

Takmer polovica Slovákov stále nenavštevuje gastroprevádzky rovnako často ako pred pandémiou. Mnohí to však plánujú zmeniť. Podľa prieskumu sa totiž spoločnosť priateľov, chuť čapovaného piva a atmosféra v podniku nedá doma nahradiť.

Otvorené podniky však napriek týmto zisteniam svedčiacim o popularite čapovaného piva a nápojov vyrobených na jeho báze zatiaľ Slováci objavujú iba postupne. Svoju rolu pravdepodobne zohráva aj psychologický aspekt pandémia ľudí naučila väčšej opatrnosti a stali sa aj o niečo uzavretejšími.

 

Domáce recepty a letné nápojové novinky

Čo hovorí zákazníčka: „Šikovná a rýchla obsluha a skvelý výber jedla. Odporúčam všetkými desiatimi,“ pozitívne hodnotí Alena.

Odpovedá bratislavská reštaurácia Daniel’s pub: Rok 2015 otvoril brány prevádzky nazývanej Daniel’s pub. Svoje miesto si našla v bratislavskej Dúbravke, a to na ulici Kapitána Jána Rašu. Podnik funguje ako moderná reštaurácia zariadená vo whisky tematike Jack Daniel’s, ktorá zákazníkom ponúka kvalitný a rýchly servis.

„V reštaurácii Daniel’s si vyberiete zo širokej ponuky mäsitých aj bezmäsitých jedál, klasickej slovenskej kuchyne či grilovaných jedál. Odporúčame vyskúšať výborný burger alebo pizzu. Taktiež nezabudnite vyskúšať prémiové Jack Daniel’s whisky, výborné tankové pivo Starobrno a Zlatý Bažant ’73, “ uviedol Martin Morar, manažér prevádzky.

Letnou novinkou, ktorá osvieži nejedného človeka, je Zlatý Bažant ’73  a čapované Prosecco. V ponuke nechýbajú ani domáce limonády a miešané nápoje.

Najpopulárnejšie pivo v slovenských podnikoch?

Slovenské prevádzky sa zhodli, že Zlatý Bažant patrí medzi lídra na pivovarníctvom trhu, ktorý dlhodobo dbá na tradície. To dokazuje aj to, že nechýba ani v jednej zo spomínaných prevádzok. Podľa ich majiteľov si Slováci vychutnávajú najčastejšie etablovanú novinku Zlatý Bažant ’73 – dvanásťstupňový ležiak, ktorý je inšpirovaný najstarším zachovaným varným listom piva Zlatý Bažant z roku 1973. 

Viac informácii o pive Zlatý Bažant ’73  →

 

Cieľom prevádzky Daniel’s pub je ponúknuť klasické pokrmy nielen slovenskej, ale i svetovej kuchyne. Dôležitou súčasťou ich ponuky sú streetfoodové jedlá – domáce burgre, hotdogy a pizza.

„Špecialitou v menu sú však domáce slivkové pirohy, ktoré si v Bratislave málokde objednáte,“ hovorí manažér prevádzky.

Cena klasickej pizze sa pohybuje od 6,80 do 9,10 eur. Obľúbené domáce slivkové pirohy stoja len 6,50 eur. Na leto si prevádzka pre svojich zákazníkov pripravila pravidelné víkendové grilovačky, ktoré bude mať pod palcom srbský kuchár.

daniles
zdroj: Daniel’s pub – Letnou novinkou v Daniel’s pub je Zlatý bažant ’73 a čapované Prosecco.

Mexické tacos a čapované Prosecco

Čo hovorí zákazník: „Môj obľúbený pub v Žiline. Skvelé jedlá a príjemný personál. Jednoznačne odporúčam taco,“  hovorí spokojný zákazník Tomáš.

Odpovedá žilinská prevádzka Kazačok: Novozrekonštruovaný Kazačok v roku 2015 priniesol na Bulharskú 1 priestor pre každú vekovú kategóriu.

Zaručená gastronómia spojená s umením načapovať dobre vychladené pivo poteší každého gurmána, ktorý hľadá nové miesta na strávenie nielen večerných, ale aj obedných chvíľ. Pre fanúšikov príjemného prostredia ponúkame terasu, na ktorej pripravujeme rôznorodé hudobné a iné aktivity, tvrdí Andrea Stareková, manažérka prevádzky.

Ponúka tradičné slovenské obedové menu, rôzne chuťovky k pivu aj grilované steaky. Najnovšie však prevádzka prekvapila streetfoodovými novinkami, ku ktorým na letnú sezónu pridala mexické tacos s kuracím, hovädzím mäsom alebo s krevetami.

„Rozšírili sme aj ponuku šalátov. Ponúkame Halloumi, Caesar či Chicken crispy šalát. Špecialitou prevádzky sú však domáce zemiakové chipsy, ktoré vyrábame priamo v prevádzke. Rovnako ako aj dresingy,“ ozrejmuje manažérka.

Prevádzka rozšírila aj ponuku drinkov, kde nechýba Zlatý Bažant ’73 a čapované Prosecco. „Slováci v lete dávajú stopku tvrdému alkoholu, vychutnávajú si najmä pivo či miešané drinky s Prossecom. Nepohrdnú ani nealko pivom. Extra horké od Zlatého bažanta si zákazníci veľmi obľúbili,“ vyjadrila sa na záver Stareková.

kazačok žilina
zdroj: Kazačok - Reštaurácia Kazačok ponúka tradičné slovenské obedové menu, rôzne chuťovky k pivu aj grilované steaky.
Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá