Na bratislavskej gastro scéne sú len krátko, no stali sa hitom. Spoznáš podniky hlavného mesta?
- Nové gastro prevádzky na Slovensku v poslednom období vyrastajú ako huby po daždi
- Otestuj sa, aký máš v rámci nových podnikov prehľad
- Nové gastro prevádzky na Slovensku v poslednom období vyrastajú ako huby po daždi
- Otestuj sa, aký máš v rámci nových podnikov prehľad
Slovenské gastro sa spamätáva z pandemickej krízy. Tie najsinejšie a najvytrvalejšie prevádzky prežili a v týchto dňoch sa tešia z fungovania.
Na bratislavskej gastro scéne a v jej okolí vzniklo v poslednom období celé spektrum rôznych prevádzok, kde je radosť si vychutnávať dobré jedlo či drinky.
Otestuj sa v našom kvíze, či patríš medzi tých, ktorí majú v rámci miestnej gastronomickej sféry perfektný prehľad.
Varí sa tu výlučne kóšer a všetko má pod palcom samotný rabín. Vieš o akom bistre je reč?
Boaz Raz je izraelský podnikateľ, ktorý po pôsobení v IT sektore zakotvil v oblasti gastronómie. Je zakladateľom a majiteľom značky Yalla Hummus, ktorej prevádzku nájdeš na Kozej ulici 18 v Starom Meste. Väčšinu surovín do reštaurácie Boaz kupuje na Slovensku. Mäso, ktoré tu spracúva, má však z Rakúska, keďže v jedlách využíva výlučne kóšer mäso.
Je to cestovinová manufaktúra a je tu aj vlastná „in house“ cukráreň. Koncept otvorili v historickej budove bývalej cvernovej továrne. Vieš názov tejto prevádzky?
Mint je prepojením talianskej a mediteránnej kuchyne s ohľadom na lokálne chute a tradície. Za celým projektom stojí najväčšia gastro spoločnosť na Slovensku – skupina Medusa. Mint sa po Ružinove na Herlianskej rozrástol o ďalšiu prevádzka v novovzniknutej časti Nív – v unikátne zrekonštruovanej priemyselno-historickej budove Pradiareň 1900.
Tri Slovenky zásobujú Bratislavu koláčmi a teraz expandujú, nová prevádzka ich mala stáť 60-tisíc eur. Vieš o aký projekt ide?
Fertucha bola malou rodinnou pekárňou, ktorú založili tri ženy na materskej dovolenke, sestry Barbora a Petra Bilčíkové s kamarátkou Luciou Čiernou. Ich biznis sa za pár rokov rozrástol a ich pekáreň aj značka Fertucha sa stali vyhľadávanými. Aj preto oznámili rozširovanie o novú prevádzku, ktorá poteší mnohých milovníkov zákuskov.
Marcel investoval do jeho podniku 100-tisíc eur. Prevádzky s miešanými drinkami má v Bratislave aj Trnave. Vieš ich názov?
Marcel je slovenský podnikateľ stojaci za značkou Hedon Barov. Podniky, ktoré ti naservírujú skutočný zážitok v pohári, nájdeš v Trnave aj Bratislave. Pred vyše rokom Hedon otvoril aj druhú prevádzku, a to v modernom downtowne Bratislavy, v Sky Park-u. Do tejto prevádzky spoluinvestoval Radislav Rumpel, pričom celkový koncept je obohatený o kuchyňu v štýle moderného bistra. Na skvelý koktejl môžeš zájsť aj sem.
Pre mnohých najlepšia zmrzlináreň v Bratislave nedávno otvorila novú prevádzku. Vieš jej názov?
Zmrzlináreň Arthur gelato, ktorá sídli v centre Bratislavy, zrejme nemusíme nikomu obzvlášť predstavovať. V priebehu pár rokov sa stala love brandom a pred jej predajňami stoja zástupy miestnych i turistov.
Michal a Karol majú miliónové tržby, založili EDO-KIN a teraz sa pustili do nového projektu v nákupnom centre. Vieš, ako sa volá?
Michal Šramko a Karol Gálik už pred desiatimi rokmi priniesli na slovenský trh značku EDO-KIN, ktorú si Bratislavčania obľúbili kvôli vyladeným ázijským jedlám. Teraz dali spolu s tímom hlavy dokopy a vytvorili celkom nový projekt – Aziakju. Ide o ázijský street food na spôsob BBQ, z ktorého vyplýva aj fonetický názov Aziakju. Jeho základom sú predovšetkým chutné grilované jedlá.
Jedlo si tu namiešaš podľa seba. V Bratislave otvorili novinku, ktorá v Maďarsku zožala masívny úspech. Vieš jej názov?
Populárna značka Padthai wokbar už otvorila aj na Slovensku. Novú prevádzku nájdeš v Bratislave, priamo v obchodnom centre Nivy. Zakladatelia prevádzky chceli na trh priniesť miesto, ktoré by spájalo orientálne chute s urbánnym prostredím a prírodu s centrom mesta. V tejto fast casual reštaurácii si môžeš sám poskladať jedlo z čerstvých surovín, ktoré pred tvojimi očami pripravia ázijskí kuchári v horúcom woku.
Šimon priniesol do Bratislavy bistro, ktoré v sebe spája rýchlosť fastfoodu a kvalitu surovín ako z top reštaurácií. Vieš, za akou značkou stojí?
Šimon Smrtič je mladý gastro podnikateľ, ktorý do Bratislavy priniesol dnes už obľúbený street food Kaliforňan, inšpirovaný pestrosťou Kalifornie. Teraz otvoril novú prevádzku v Starom Meste na adrese Tobrucká 12, od 11:00 do 15:00. Reštaurácia vzniká aj napriek dlhodobým turbulenciám na gastro scéne. Šimon objasňuje, že vďaka pandémii si uvedomil, že nemá cenu investovať do veľkých priestorov so sedením.
V centre otvorili kaviareň, ktorá poblázni Bratislavčanov, je priamo v historickom paláci.
Bratislava dostala celkom novú kaviareň, ktorá má neobyčajný nádych a ponúka to, čo ocenia všetci fanúšikovia nielen dobrej kávy, ale aj poctivých voňavých koláčov a dobrého vína. Nájdeš ju na Františkánskom námestí číslo jedenásť. Tento podnik je skrytý na nádvorí Galérie mesta Bratislavy. Podnik sa volá Emil a môžeš sa s ním prísť zvítať medzi 10 a 22 hod. Emil je jednoducho nové bratislavské miesto s veľkou dušou.
Boris má úspešný biznis pri Pentagone. Jediný v Bratislave ponúka autentickú gastro špecialitu. Vieš názov jeho projektu?
Boris Biba sa venoval IT a kryptomenám, no dnes svoju energiu vkladá do gastro projektu BAD BOYZ Kitchen. Teraz sa pustil do novinky s názvom EmpaNada. Tento projekt je podľa neho jedinečný najmä v jeho autenticite. To, čo ponúka jeho projekt EmpaNada, sú remeselné, ručne vyrábané empanady, ktoré pripravujú rodení Argentínčania.