Rakovinu aj cukrovku môžu teraz odhaliť skôr ako prepukne. Vedci odhalili dôležitý aspekt
- Výskumníci vo Švédsku a v Číne analyzovali počas dvoch desaťročí zdravotné záznamy viac ako 4 500 pacientov
- Výsledky štúdie sú prekvapivé
- Výskumníci vo Švédsku a v Číne analyzovali počas dvoch desaťročí zdravotné záznamy viac ako 4 500 pacientov
- Výsledky štúdie sú prekvapivé
Lekárom sa podarilo identifikovať bielkovinu v krvi, o ktorej si myslia, že by mohla slúžiť ako včasný varovný signál pre osoby, ktorým hrozí cukrovka alebo rakovina.
Ako píše The Guardian, výskumníci vo Švédsku a v Číne analyzovali počas dvoch desaťročí zdravotné záznamy viac ako 4 500 pacientov v strednom veku. Išlo o ľudí, ktorí boli v minulosti súčasťou štúdie diéty a rakoviny vo švédskom Malmö.
Ukázalo sa, že osoby s najvyššou hladinou prostasínu, proteínu, ktorý cirkuluje v krvi, mali takmer dvakrát vyššiu náchylnosť k cukrovke. Do štúdie boli zapojení aj ľudia, ktorým už cukrovka diagnostikovaná bola. V dôsledku toho sa výskumníci zamerali aj na to, kto z tých, ktorí chorobu nemali, bol diagnostikovaný neskôr.
Prostasín je proteín, ktorý reguluje krvný tlak a objem krvi a potláča rast nádorov poháňaných vysokou hladinou cukru v krvi.
Podľa výsledkov majú ľudia v hornej štvrtine hladín prostasínu o 76 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky ako ľudia v dolnej štvrtine.
Prvý autor štúdie v pridruženej nemocnici lekárskej fakulty Nanjing University v Číne doktor Xue Bao uviedol, že prostasín je potenciálnym novým „markerom rizika“ cukrovky, no aj úmrtia na rakovinu. To najmä u ľudí, ktorí majú vysokú hladinu cukru v krvi.
Hoci je známe, že diabetes 2. typu zvyšuje riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane nádorov pankreasu, pečene, čreva a endometria, biologické mechanizmy nie sú ani zďaleka jasné.
Výskumníci sa tak zamerali aj na to, či ľudia s vysokými hladinami tohto proteínu majú väčšie riziko rakoviny.
Podľa výskumníkov mali tí, ktorí sa nachádzali v hornej štvrtine hladín prostasínu, o 43 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu ako tí v dolnej štvrtine. Účastníci štúdie, ktorých hladina prostasínu a cukru v krvi bola vysoká, mali vyššie riziko úmrtia na rakovinu.
Prepojenie medzi cukrovkou a rakovinou
Pri každom zdvojnásobení koncentrácie prostasínu vzrástlo riziko úmrtia na rakovinu o 24 % u osôb s nízkou hladinou cukru v krvi a o 139 % u osôb s vysokou hladinou cukru v krvi. Podľa autorov štúdie by sa mala týmto ľuďom venovať osobitná pozornosť.
Podľa štúdie nie je zatiaľ jasné, či vysoká hladina prostasínu zohráva úlohu pri ochorení alebo je iba biologickým markerom. Autori sa domnievajú, že možnosťou je aj to, že hladiny prostasínu stúpajú v snahe potlačiť vysokú hladinu cukru v krvi, no nie sú schopné zastaviť alebo zvrátiť spôsobené škody.
Gunnar Engström, hlavný autor štúdie na univerzite v Lunde, tvrdí, že vzťah medzi cukrovkou a rakovinou je zle pochopený a tento proteín by mohol poskytnúť možné spoločné prepojenie medzi týmito dvoma stavmi.
V štúdii vedci poukazujú na to, že prostasín sa meral zo zmrazenej krvi odobratej iba v jednom časovom bode a že štúdia nedokázala rozlíšiť medzi rôznymi typmi cukrovky.
„Vieme, že existuje spojenie medzi cukrovkou a niektorými typmi rakoviny a táto štúdia naznačuje, že hladiny konkrétneho proteínu, nazývaného prostasín, sú spojené s oboma stavmi,“ uviedla Jessica Brown z Diabetes UK.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: The Guardian, Springer Link