Extrémne chaotická situácia s elektrinou ohrozuje výrobu chleba, pečiva či cestovín
- Neistota pekárov a nečinnosť vedenia štátu vedie výrobný sektor krajiny do krachu
- Chaotická situácia s plynom a elektrinou znemožňuje prevádzkam pokračovať v produkcii
- Neistota pekárov a nečinnosť vedenia štátu vedie výrobný sektor krajiny do krachu
- Chaotická situácia s plynom a elektrinou znemožňuje prevádzkam pokračovať v produkcii
Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu, aby urýchlila zavedenie funkčných riešení na podporu slovenského potravinárstva. Pekári žiadajú jasný a funkčný energetický cenový a legislatívny rámec do 30. septembra. Hrozí, že chaotická situácia na trhu s plynom a elektrinou znemožní potravinárskym prevádzkam pokračovať v produkcii.
Neistota pekárov a nečinnosť vedenia štátu vedie výrobný sektor krajiny do krachu. Informoval o tom predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov v SR Milan Lapšanský.
Návrh, ktorý bol podaný Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu, o ktorom rokovala vláda, hovoril o subjektoch potravinárskeho priemyslu, ktoré by mali byť začlenené do chránených odberateľov energií.
Zaradené tam mali byť odvetvia potravinárskeho priemyslu vyrábajúce základné životne dôležité tovary nevyhnutné na prežitie, identifikované mäsopriemysel, mliekarenský priemysel, chov a spracovania hospodárskych zvierat. Ďalej ide o tukový, mlynský a pekárenský priemysel, ako aj cukrovarnícky, konzervárenský a mraziarenský priemysel či o výrobu balenej vody.
„Dnešného kľúčového samitu ministrov energetiky EÚ sa zúčastní odchádzajúci štátny tajomník prakticky z opozičnej strany. Vláda v stredu neschválila legislatívu na zaradenie potravinárov medzi chránených odberateľov energií, ale len poverila ministrov pôdohospodárstva a hospodárstva, aby takúto legislatívu pripravili,“ uvádza Lapšanský.
„Pekári, cukrári a cestovinári a ďalší kľúčový priemysel však potrebujú okamžité nastavenie legislatívy a zastropovanie cien energií. Zároveň upozorňujeme, že pre strednodobé prežitie nášho sektora je znesiteľná maximálna cena plynu 70 eur a najvyššia cena elektrickej energie 120 eur za MWh,“ dodáva predseda predstavenstva zväzu.
Výroba chleba je energeticky náročná
Výroba chleba, pečiva, zákuskov či cestovín je energeticky najnáročnejšia z celého potravinárskeho sektora. Potrebuje až šesťnásobne viac energie ako mliekari.
Energetické nároky sektora produkujúceho chlieb, pečivo, cestoviny či koláče sa pritom významne neznižujú ani inštaláciami najmodernejších technológií. Tie najnovšie dokážu ušetriť maximálne o 15 percent energií oproti technológiám z 80. rokov.
Rastúce náklady na energie spôsobujú stále zvyšovanie cien, ktoré musí zaplatiť konečný spotrebiteľ. Ceny pekárenských výrobkov sa stávajú nekonkurencieschopné v porovnaní s okolitými štátmi, v ktorých vlády potravinárov podporujú.
Vláda domácej produkcii potravín nepomáha
Aktuálne vedenie štátu nevyvíja žiadne aktivity na podporu predaja domácich výrobkov a doposiaľ nepredstavilo žiadny systém podpory domácej produkcie potravín. To všetko vedie k útlmu domácej produkcie, ekonomickým stratám podnikov a zvyšovaniu úrovne nezamestnanosti.
„Nerozumieme, prečo sa vláda neinšpiruje existujúcimi riešeniami z európskych krajín, ktoré svoje potravinárstvo i priemysel chránia pred aktuálnou nepriaznivou situáciou podporami a zastropovaním cien všetkých energií. Slovensko vyrába elektrickú energiu lacno, ale podniky ju musia nakupovať extrémne draho,“ uvádza Milan Lapšanský.
„Upozorňujeme, že ak začne na Slovensku kolabovať produkcia chleba, pečiva, koláčov či cestovín, vážne to zasiahne aj domácich mlynárov a skolabuje naša najdôležitejšia potravinová vertikála. Vyzývame preto vládu, aby do konca septembra uviedla do praxe legislatívu a kompenzácie zvýšených nákladov na energie. Inak dôjde k zastavovaniu výroby,“ uzavrel šéf zväzu.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: SITA