Francúzsky futbalový svet zatajoval sexuálny škandál. Medzi obeťami boli aj maloletí hráči

  • Prezident Francúzskej futbalovej federácie je obvinený zo sexuálneho zneužívania
  • Neplnoletým hráčom údajne posielal nevhodné správy
  • Jeho prípad však nie je ojedinelý
Vľavo Noël Le Graët, vpravo hráč futbalu ide kopnúť do lopty
Noël Le Graët Unsplash/Md Mahdi, UEFA.com
  • Prezident Francúzskej futbalovej federácie je obvinený zo sexuálneho zneužívania
  • Neplnoletým hráčom údajne posielal nevhodné správy
  • Jeho prípad však nie je ojedinelý

Francúzsku futbalovú federáciu (FFF) postihol iba pár týždňov pred majstrovstvami sveta vo futbale obrovský škandál. Prezident FFF Noël Le Graët bol obvinený z niekoľkých prípadov sexuálneho zneužívania neplnoletých hráčov. 

Ako informuje portál Libération, Le Graët mal posielať niekoľkým hráčom textové správy so sexuálnym podtónom. Hoci všetky obvinenia popiera, na svetlo sveta sa dostali nové odhalenia.

Morálne a sexuálne obťažovanie

Súčasní a bývalí zamestnanci FFF anonymne obviňujú 80-ročného Le Graëta zo sexuálneho obťažovania. Ako uvádza portál onefootball.com, jeho nevhodné správanie okrem hráčov potvrdili aj viaceré zamestnankyne. 

Podľa slov jedného zo žalobcov uviedol, že toto jeho „vyčíňanie“ trvá už desať rokov. Le Graëta obviňujú z posielania mimoriadne nevhodných správ, kde písal zamestnankyniam: „Poď dnes večer ku mne na večeru,“ píše sa v jednej zo správ. „Si dosť dužinatý, určite by som ťa uložil do svojej postele,“ uvádza ďalšia správa.

Niekoľko žien bolo nútených odstúpiť, pretože boli „sexuálne, ale aj morálne obťažované“. Mimoriadne smutným faktom však je, že Le Graët nie je jedinou osobou obvinenou z nevhodného sexuálneho správania vo FFF.

Zatajovanie prípadov

Krátko po odhalení nevhodného správania Le Graëta vyplávali na povrch nové mrazivé odhalenia. Tie pochádzajú od novinára Romaina Molinu, ktorý už pred istým časom informoval o vyšetrovaní v rámci sexuálneho zneužívania vo FFF.

Podľa informácií na portáli josimarfootball.com, prípad Le Graëta nie je ojedinelý. V skutočnosti totižto ide iba o posledné z dlhej série obvinení zo sexuálneho obťažovania a zneužívania v rámci FFF. Mnohé z nich sa pritom týkajú neplnoletých hráčov. Práve tieto prípady sa podľa dostupných informácií FFF snažila utajiť. 

„Keď sa niečo stane, držte jazyk za zubami. Tak to funguje,“ uviedol bývalý člen poradenstva FFF. „Nie je to len FFF, ale aj LFP (Profesionálna futbalová liga), kluby. Videli ste, koľkým prípadom sme čelili za posledných pár rokov? Čo sme urobili pre ochranu našich detí?“ pokračoval ďalej.

Niekoľko prípadov sexuálneho zneužívania, obťažovania či dokonca vydierania sa týkalo aj neplnoletých hráčov (chlapcov aj dievčat). Medzi „útočníkmi“ boli skauti, tréneri, agenti a aj tí najvyšší funkcionári ako Le Graët. Tímy, ktoré tieto prípady ututlali, sú napríklad Lyon a Troyes, pričom to isté sa udialo aj vo FFF.

„Nikdy o tom so mnou, s nami, nehovorili,“ uviedol Thierry Rey, športový poradca bývalého francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda. „Ani o tom nediskutovali s ministrom športu. Závažnosť týchto faktov by sa mala brať veľmi vážne,“ doplnil.

Niektorým to prešlo

FFF mala od polovice 80.rokov 20. storočia dostať viacero sťažností na sexuálne obťažovanie, zneužívanie a nevhodné správanie voči maloletým dievčatám a chlapcom.

Avšak aj napriek tomu, že niektorí boli po prešetrení situácie odvolaní zo svojich funkcií, ďalší dvaja jednotlivci si svoju trénerskú licenciu mohli ponechať a pokračovať v kariére.

Jednou z nich je aj Angélique Roujas, bývalá francúzska reprezentantka a trénerka zodpovedná za sekciu žien v národnom tréningovom centre v Clairefontaine. V roku 2013 ju prepustili po tom, čo sa FFF dozvedela, že mala niekoľko sexuálnych vzťahov s neplnoletými hráčkami. 

Napriek tomu však Roujas stále pokračuje v práci s mladými hráčkami vo Francúzsku. V roku 2019 dokonca prevzala ženský tím U19 v klube Ligue 2 ESOF La Roche. Na tomto mieste pôsobí Roujas až dodnes.

Ďalším jednotlivcom, ktorému „prešli“ obvinenia zo sexuálneho zneužívania, je David San José. Toho FFF prepustila počas roku 2020 za nevhodné správanie voči iba 13-ročnému hráčovi v Clairefontaine. José aj napriek tomu naďalej pracuje s neplnoletými hráčmi v Olympique de Valence.

Zdroje: Libération, josimarfootball.com, onefootball.com

Najnovšie videá

Trendové videá