Legendárny Zdeno Chára končí kariéru

  • Zdeno Chára oznámil koniec kariéry
  • Ako profesionálny hokejista odohral 25 sezón
zdeno chára hokejista
Na archívnej snímke kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chára dvíha cenu za druhé miesto na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji 20. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. Prišiel si ju prevziať v drese s číslom 38, ktoré patrilo zosnulému kapitánovi slovenskej hokejovej reprezentácie Pavlovi Demitrovi. TASR/Pavel Neubauer
  • Zdeno Chára oznámil koniec kariéry
  • Ako profesionálny hokejista odohral 25 sezón

Zdeno Chára, jedna z najväčších legiend slovenského hokeja, končí. Kariéru uzavrie ako hráč Bostonu Bruins, s ktorým podpísal jednodňový kontrakt. O svojom rozhodnutí oboznámil fanúšikov prostredníctvom Instagramu. Stane sa tak na pravé poludnie miestneho času, teda o 18.00 h SELČ.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeno Chara (@zeechara33)

Po 25 sezónach v profesionálnom hokeji, 1 680 zápasoch základnej časti NHL, 200 dueloch v play-off o Stanleyho pohár a stovkách medzinárodných zápasov som hrdý na to, že môžem oznámiť svoje rozhodnutie ukončiť kariéru v Národnej hokejovej lige,“ napísal Chára.

Pokračoval: „Je mi cťou, že sa dnes môžem vrátiť do TD Garden a podpísať zmluvu na jeden deň s Bostonom Bruins, čím oficiálne ukončím kariéru v tíme, ktorý pre mňa a moju rodinu znamená tak veľa. Jeho súčasťou je mnoho ľudí, ktorí sa podieľali na mojom úspechu, vrátane vás všetkých. Neviem sa dočkať chvíle, keď sa dnes popoludní každému z vás poďakujem.“

Klub Boston Bruins reagoval na svojom twitteri vyhlásením: „Zdeno, tvoj príchod do Bostonu odštartoval nezabudnuteľnú éru. Tvoje jedinečné vodcovstvo, odhodlanie a charakter formovali kultúra organizácie, ktorá bude pokračovať. ďakujeme ti za všetko, čo si spravil pre nás tím, organizáciu, naše mesto a náš šport.“

Trenčiansky rodák Zdeno Chára vstúpil do zámorskej NHL v sezóne 1997/1998 v tíme New York Islanders. Neskôr strávil štyri sezóny v Ottawe Senators a v lete 2006 zamieril do Bostonu. V organizácii Bruins sa stal kapitánom a v ročníku 2010/2011 ju priviedol k zisku Stanleyho pohára. Dva roky predtým ho vyhlásili za najlepšieho obrancu profiligy a získal Norrisovu trofej.

V Bostone hral do leta 2020, potom strávil jednu sezónu vo Washington Capitals a ďalšiu v New Yorku Islanders. V NHL odohral spomenutých 1 680 stretnutí s bilanciou 209 gólov, 471 asistencií a 2 085 trestných minút.

V play-off pridal rovných 200 duelov a v nich 70 bodov (18+52). Na klubovej úrovni v Európe hral za Trenčín, Piešťany, Spartu Praha, Färjestad a Lev Praha.

Vo farbách slovenskej reprezentácie sa dvakrát stal vicemajstrom sveta (2000 a 2012). Predstavil sa na ZOH v rokoch 2006, 2010 a 2014. Na Svetovom pohári 2016 bol súčasťou strieborného Tímu Európy.

Zdroje: SITA, Instagram/Zdeno Chára

Najnovšie videá

Trendové videá