Slovenské gastro potrebuje šikovných ľudí. V tomto odvetví sa dá zarobiť aj 2 500 eur mesačne
- Gastronómia v našej krajine sa dopredu posúva míľovými krokmi
- Tomuto segmentu však akútne chýbajú ľudia, ktorí majú chuť pracovať
- Gastronómia v našej krajine sa dopredu posúva míľovými krokmi
- Tomuto segmentu však akútne chýbajú ľudia, ktorí majú chuť pracovať
Spoločnosť Medusa hľadá pre nové prevádzky okolo 250 ľudí na rôzne pozície, manažérov, kuchárov, čašníkov a ďalších gastro špecialistov. Pracovať môžeš na trvalý pracovný pomer, živnosť či dohodu. Pomerne slušne sú nastavené aj mzdové podmienky, zarobiť si môžeš od 1 300 až po 2 500 eur mesačne.
K tomu si vieš pripočítať príspevok na ubytovanie vo výške 600 eur či odporúčací bonus, ktorý sa pohybuje okolo 350 až 450 eur. Taktiež je možne si zvoliť rôznu pracovnú dobu. Pracovať budeš môcť klasicky 5 dní do týždňa, na krátky/dlhý týždeň či využívať ranné a večerné zmeny.
Výhodou je, že nemusíš byť vyučený v odbore, stačia ti napríklad skúsenosti na pozícii kuchára po dobu približne jedného roka. Ak nemáš dostatok skúseností, prípadne si absolvent či nováčik v gastre, môžeš pôsobiť v jednoduchších konceptoch a menej náročných prevádzkach. Odtiaľ sa následne dá kariérne rásť. Na začiatku je vyžadovaný predovšetkým optimizmus a chuť učiť sa nové veci.
Nových ľudí aktuálne hľadá aj reštaurácia IASAI Food bar a FOO ZOO, ide o prevádzky, ktoré dlhodobo patria k lídrom Slovenskej gastronómie. „Hľadáme kreatívnych ľudí, ktorí milujú kvalitnú gastronómiu a pomôžu nám sprostredkovať unikátny gastronomický zážitok ešte početnejšej klientele.“
Čo sa týka platových podmienok, ako čašník si tu zarobíš 950 eur mesačne, no rátať môžeš aj s percentami z dosiahnutej tržby. Čašníkom sa tu započítavajú aj odmeny za predaj jedál a nápojov.
Po novom kuchárovi sa zase obzerá aj vyhľadávané bistro Soho. V rámci Bratislavy majú aktuálne 4 prevádzky. „Skúsený Kuchár je u nás vítaný a určite rýchlo zapadne do nášho zabehnutého tímu. Obsadzujeme pozície v rámci našich prevádzok v Bratislave. Máme tiež voľné miesto na pozícii Pomocný kuchár, všetko potrebné ťa zaučíme a vysvetlíme naše procesy. Po zaučení na pozícii Kuchára je vytvorená príležitosť na kariérny posun na Hlavného kuchára,“ píše sa v ponuke práce. Na tejto pozícii si tu zarobíš 1 500 až 1 800 eur.
Svoj tím teraz rozširuje taktiež hotel Clarion, ktorý hľadá niekoho, kto sa nebojí výziev, rád sa naučí niečo nové a je zapálený pre varenie. V hotelovej reštaurácii Signature Restaurant, Bar & Lounge ponúkajú hosťom raňajky formou bufetu, biznis obedy a sezónne a´la carte menu s dôrazom na využitie regionálnych surovín. Novému kuchárovi zaplatia 1 450 eur mesačne, plus odmeny.
CEO skupiny Medusa Peter Štecko počas krízy viackrát povedal, že slovenské gastro je na kolenách. Konštatuje, že pomoc v korone i podmienky na podnikanie sú oproti iným krajinám doslova úbohé.
Pravdou je, že DPH je u nás najvyššia, štátna pomoc je zase podľa skúseností mnohých podnikateľov pomalá a navyše aj nedočerpateľná.
„Počas pandémie sme si všetkých ľudí, ktorí u nás chceli ostať, udržali, aj keď to nebolo ľahké, ani lacné. Pri našej veľkosti by sme totiž potom neboli schopní po lockdownoch otvárať prevádzky okamžite. A vôbec, kto má ukazovať, že v gastre sa dá nájsť stabilná, perspektívna a kreatívna práca na plný úväzok, keď nie my,“ uzatvára Peter Štecko.
Spoločnosť Medusa Restaurants, s. r. o., dosiahla za rok 2021 tržby na úrovni 11,81 miliónov eur, ukazujú to dáta portálu Finstat.sk.
Štecko je presvedčený, že bez kreativity a dynamiky, ktorú prinášajú nové projekty a ľudia, každé podnikanie spomalí, zlenivie a skončí.
„Musíme myslieť pozitívne. To, že to ide, nám ukázal náš koncept Werk v Jurkovičovej Teplárni, ktorý sme otvorili tesne pred lockdownom v októbri 2021, či remeselný koncept Mint, otvorený tesne po jarnom lockdowne 2021. Zákazníci ich prijali nadšene.“
Aktuálne sa hľadá kuchár aj do spomenutej prevádzky Werk. Na tejto pozícii si tu zarobíš od 1 750 eur brutto. Výhodou je, že aj ako kuchár tu budeš dostávať pravidelné tringelty. V priemere sa pohybujú okolo 40 až 50 eur za mesiac.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Vo Werku je aktuálnym šéfkuchárom Tomáša Falba, pozíciu šéfbarmana zastáva Róbert Stajanč. Tvrdia, že inšpiráciou pri tvorbe jedálneho a nápojového lístka im bola samotná Jurkovičova tepláreň, ktorá bola zrekonštruovaná do moderného dizajnu, no so zachovaním historických prvkov. Celé menu preto stojí na základoch minulého storočia a klasických drinkov, ktorých vizuál a chuť prispôsobili dnešnej dobe.
Šéfkuchár Tomáš konštatuje, že ponuku Werku podčiarkuje fakt, že mnoho originálnych vecí vzniká priamo pod ich rukami: „Mnoho prísad, ktoré v jedlách používame, si sami vyrábame, fermentujeme, zavárame, čo je zaujímavým spestrením našej ponuky.“
Ak sa chceš na niečom podobnom podieľať aj ty, teraz máš tú možnosť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Profesia.sk, medusarestaurants.sk, Finstat.sk