Varil v Bangkoku aj New Yorku, vrátil sa domov a šéfuje zero waste podniku, ktorý si Slováci zamilovali
- Dávid Rejhon a Štefan Dvořák stoja za podnikom The Artisan
- Ide o reštauráciu, ktorá vyniká jej zero waste prístupom k príprave tradičných jedál s moderným nádychom
- Dávid Rejhon a Štefan Dvořák stoja za podnikom The Artisan
- Ide o reštauráciu, ktorá vyniká jej zero waste prístupom k príprave tradičných jedál s moderným nádychom
Dávid Rejhon je človek, ktorý sa odjakživa venuje vareniu. Aktuálne je šéfkuchárom v zero waste reštaurácii s tradičnou kuchyňou, ktorá nesie názov The Artisan. Precestoval svet a nazbieral množstvo skúseností, ktoré dnes uplatňuje vo svojej kuchyni.
Niekoľko rokov žil aj v zahraničí, a to prevažne v USA a v Ázii, kde varil v niekoľkých podnikoch a postupne spoznával nové gastro kultúry.
„Do juhovýchodnej Ázie sa rád vraciam, pretože ma naučila mnohým veciam a otvorila mi obzory v príprave jedál. Spolupracoval som s mnohými gastro hviezdami, ako je Alexia Falcone alebo Sanjiv Suri, ale kvôli rodine som sa rozhodol usadiť v Česku.“
The Artisan sa zameriava na modernú interpretáciu českej kuchyne doplnenú o zero-waste koncept, ktorý sa opiera o piliere fermentácie a využívania lokálnych dodávateľov.
Kuchyňa Atisanu spracováva až 100 % bioodpadu, ktorý potom premení na domáce oleje, octy, malinovky a ďalšie výrobky. Týmto spôsobom vytvára originálne pokrmy, ktoré hostia inde ochutnať nemôžu.
Obnova za milióny eur
Tento podnik vznikol vďaka rekonštrukcii vtedajšej „steakovej“ reštaurácie Midtown Grill a celého Prague Marriott hotela, pod ktorý reštaurácia spadá. Celková rekonštrukcia stála 25 miliónov eur.
David tvrdí, že na začiatku biznisu visela vo vzduchu aj obava z neúspechu, no je to podľa neho normálna vec, ktorá k životu patrí. „Tým, že si vytvárame veľkú časť surovín sami, ktoré zaujímajú hostí vo vysokej miere, tak si dovoľujeme povedať, že sme od obáv už upustili.“
Prvotný impulz na rozbeh projektu pochádzal od Dávidovej babičky, ktorá mu bola inšpiráciou v realizácii konceptu reštaurácie zero-waste. Značnú rolu v celom procese hrala aj popularizácia a uvedomenie si dôležitosti šetrenia a redukovania odpadu.
Dávid objasňuje, že každý človek aj biznis je svojím spôsobom „svoj“ a má iné cesty k dosiahnutiu cieľa.
„Ideme svojou cestou, ktorá má zmysel, a preto jej veríme a neúspech u nás nemá šancu. Človek sa neustále učí niečomu novému a my sa snažíme zdokonaľovať každý deň a odovzdávať náš pohľad na redukciu odpadu zákazníkom v podobe jedinečnej gastronómie.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že Slováci tvoria veľmi vysoké percento zákazníkov The Artisan reštaurácie. „Ku všetkým hosťom sa správame s úctou a potešením. Vážime si každého, kto sa rozhodne zavítať do našej reštaurácie a príde ochutnať nevšedné pokrmy. Nikdy sme sa nestretli so závažným problémom, ktorý by zahŕňal práve Slovákov, preto sú naše skúsenosti výhradne pozitívne.“
Miestne menu sa konštantne upravuje a zdokonaľuje, ale Dávid by zákazníkom pri prvej návšteve jednoznačne odporučil ich domáce bravčové škvarky, s domácim chlebom a lojovou sviečkou.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Jeho kuchyňa sa nesie v znamení zero waste štýlu
- Navyše sú jeho jedlá vyskladané zo surovín od lokálnych dodávateľom
- Skúsenosti, ktoré zozbieral v rôznych kútoch sveta, sa mu podarilo perfektne pretaviť do reštaurácie The Artisan
- Za jeho kulinárskymi výtvormi do Prahy cestuje aj čoraz viac Slovákov
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity