Veľa Slovákov si nevie rannú kávu odpustiť. Robia chybu, toto je ideálny čas na prvú šálku
- Ranná káva môže mať negatívny vplyv na tvoje zdravie
- Vážne pôsobí aj na tvoj lačný žalúdok
- Ranná káva môže mať negatívny vplyv na tvoje zdravie
- Vážne pôsobí aj na tvoj lačný žalúdok
Zazvoní ti budík, ledva otvoríš oči a prvá vec, ktorú spravíš, je, že si pripravíš šálku kávy. Táto tradícia je tu s nami niekoľko dekád a je zakorenená, hádam, v každej kultúre. Mnohí ľudia pred rannou dávkou kofeínu nevypijú ani pohár vody.
My sme sa pozreli na zopár dôvodov, prečo by to mohlo tvojmu telu skôr ublížiť, ako mu prospieť.
Kortizol náš každodenný
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že káva hneď ráno je úplne v poriadku, nie je to tak. Je viacero dôvodov, prečo by si mal počkať so svojou šálkou kávy pár hodín. Jeden z nich je kortizol, tiež známy ako stresový hormón, ktorý priamo ovplyvňuje niektoré telesné funkcie, ktoré spolupracujú na efektívnom zvládaní stresových situácií.
Čo však konkrétne tento kortizol robí? Coffee Affection informuje o tom, že kortizol funguje ako prirodzený spúšťač „zobudenia sa“. Ďalej tiež, že pokiaľ sa stretne vysoká hladina kortizolu a kofeínu, tak kofeín nepracuje naplno. Čo to však znamená? Jednoducho povedané, tvoje telo nezobúdza kofeín, ale práve kortizol. Tvoja obľúbená šálka kávy na prebratie tým stráca význam.
Káva v tele spustí stresovú reakciu, a teda sa namiesto kofeínu k slovu prihlási kortizol. Jeho neustále a každodenné zvyšovanie však môže mať v dlhodobom meradle následky.
Portál Taste of home píše, že pokiaľ by si si chcel dopriať svoju rannú kávu, tak by si mal počkať aspoň 20 minút po prebudení na to, aby mala aspoň čiastočný účinok. Ideálny čas, kedy zo svojho kofeínového opojenia však vyťažíš najviac, by mal byť od 45 minút až jednu hodinu po prebudení sa.
Žalúdok tiež môže robiť ťažkosti
Káva na lačný žalúdok tiež nie je najlepšia pre tvoj tráviaci trakt. Často môže spôsobiť až bolesti brucha. Preto je odporúčané predtým, než si dáš kávu, vypiť aspoň pohár čistej vody. Najlepší variant však je nenechať žalúdok bez čierneho moku a radšej do seba dostať aspoň menšiu porciu raňajok. Vtedy kyseliny, ktoré sa vylučujú do žalúdka, nepracujú na prázdno a nepoškodzujú steny a štruktúru vnútra žalúdka.
„Kyselina chlorovodíková má veľmi dôležitú funkciu pri podpore trávenia potravy, a preto sa uvoľňuje, keď jete, ovoniate alebo dokonca len začnete premýšľať nad jedlom. Ukázalo sa, že káva, dokonca aj tá s menšou alebo žiadnou hladinou kofeínu, je prírodným stimulantom tejto kyseliny. Práve táto kyselina pri nedostatku potravy môže pri opakovanej expozícii poškodiť základné tkanivá sliznice,“ tvrdí pre Express farmaceut Nitin Makadia.
Na záver ti dáme aj tip. Skús vymeniť tvoju rannú kávu napríklad za zelený čaj matcha. Prebudí ťa podobne ako káva, ale zároveň je plný antioxidantov, ktoré ti môžu pomôcť aj v boji so zlou pleťou a posilnia tvoj organizmus.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Express, Coffee Affection, Taste of home