Státisíce Slovákov si môžu znížiť dane. Expertka radí, ako na to

  • Daňovník môže predĺžením lehoty na podanie daňového priznania ovplyvniť začiatok platenia sociálnych odvodov
  • Pri skutočných výdavkoch si môže viesť daňovú evidenciu
Ilustračná foto
Ilustračná foto TASR/Milan Kapusta TASR/DPA/Patrick Pleul
  • Daňovník môže predĺžením lehoty na podanie daňového priznania ovplyvniť začiatok platenia sociálnych odvodov
  • Pri skutočných výdavkoch si môže viesť daňovú evidenciu

Karin Fuentesová, majiteľka spoločnosti, ktorá sa venuje digitalizácii účtových procesov, Digitoo, priblížila, ako si môžu živnostníci znížiť dane do konca roka. Na Slovensku je takmer pol milióna živnostníkov a značná časť z nich môže teraz ušetriť.

Živnostníci sa do obratu vo výške 49 790 eur môžu rozhodnúť, či budú uplatňovať paušálne alebo reálne výdavky a tým ovplyvniť výšku základu dane. Pri poskytovaní služieb, ako je napríklad poradenstvo či informačné technológie, kedy sú podľa odborníčky vstupné náklady minimálne, je najvýhodnejšie uplatniť si paušálne výdavky.

„V prípade paušálnych výdavkov už potom nie je priestor na ďalšie zníženie základu dane využitím legislatívy,“ uviedla Fuentesová.

Daňovník však môže predĺžením lehoty na podanie daňového priznania ovplyvniť napríklad začiatok platenia sociálnych odvodov, ak ide o novú živnosť. „Taktiež, ak daňovník zarobil viac ako rok predtým, ak si predĺži lehotu na podanie daňového priznania, vyššie sociálne odvody začne platiť neskôr,“ doplnila odborníčka.

Ak si daňovník uplatňuje skutočné výdavky, môže si viesť daňovú evidenciu alebo jednoduché či podvojné účtovníctvo. „Tento spôsob uplatňovania výdavkov môže byť vhodný pre podnikateľov, ktorí majú vysoké vstupy, napríklad remeselníci,“ uzavrela Fuentesová.

Získala investíciu

Karin Fuentesová je úspešná startupistka s kubánskymi koreňmi. Fond CB Growth One, spravovaný spoločnosťou CB Investment Management zo slovenskej investičnej platformy Crowdberry, uzatvoril v týchto dňoch investíciu do českého startupu Digitoo, ktorý sa zaoberá vývojom umelej inteligencie na digitalizáciu účtovných procesov. V piatok o tom informovala spoločnosť Digitoo.

Startup rozbehla pred dvoma rokmi Karin Fuentesová, ktorá naň do dnešného dňa získala investície v celkovej výške 2,5 milióna eur od troch rôznych investorov – českých fondov Nation 1 a Kaya VC a aktuálne zo slovenského CB Growth One. Vďaka tomu Digitoo aktuálne vstupuje na slovenský a britský trh.

1,1 milióna eur

V poradí už tretia investícia do startupu, tentoraz vo výške 1,1 milióna eur, je podľa Fuentesovej kombináciou financií pochádzajúcich z nového fondu založeného spoločnosťou Crowdberry a financií od prvých dvoch investorov. V blízkej budúcnosti startup očakáva ďalšie investície od zahraničných investorov.

Digitoo vzniklo v roku 2020 a dnes je ocenené na 13,1 milióna eur. Tím tvorí 28 ľudí a ďalších 40 brigádnikov, ktorí pracujú na príprave podkladov na vývoj umelej inteligencie. V digitalizácii účtovníctva sa Digitoo orientuje na malé a stredne veľké firmy. Má viac ako 650 pilotných klientov.

Slovenská investičná platforma Crowdberry v súčasnosti okrem priameho investovania do firiem spravuje niekoľko investičných fondov. Jedným z nich je aj fond CB Growth One na podporu začínajúcich slovenských firiem s objemom viac ako 23 miliónov eur, ktorý spravuje prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti CB Investment Management.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá