Zomrel Pelé, najväčšia futbalová legenda všetkých čias

  • Pelému v septembri 2021 odstránili nádor a odvtedy viackrát podstúpil chemoterapiu
  • Zdravotný stav brazílskej futbalovej legendy Pelého sa zlepšil 13. decembra
Pelé
Pelé Instagram/Pelé
  • Pelému v septembri 2021 odstránili nádor a odvtedy viackrát podstúpil chemoterapiu
  • Zdravotný stav brazílskej futbalovej legendy Pelého sa zlepšil 13. decembra

Vo veku 82 rokov zomrela futbalová legenda Pelé. Ako informuje portál Sky News, známy futbalista od roku 2021 bojoval s rakovinou hrubého čreva. V 29. novembra bol prijatý do Nemocnice Alberta Einsteina v Sao Paulo. Futbalista bol hospitalizovaný aj kvôli respiračnej chorobe, ktorú zhoršil koronavírus. O úmrtí legendy informuje AP News. 

Úmrtie potvrdila aj Pelého dcéra Kely Nascimento na Instagrame.

Agentúra SITA informovala 22. decembra o zhoršení futbalistovej rakoviny. Pôvodne ho do nemocnice prijali s cieľom upraviť jeho liečbu rakoviny hrubého čreva a práve v tomto smere sa mu pohoršilo. Podľa lekárov rakovina pokročila a spôsobila Pelému problémy s obličkami a srdcom.

Pelému v septembri 2021 mu odstránili nádor a odvtedy viackrát podstúpil chemoterapiu. Brazílsky denník Folha de Sao Paulo v sobotu prišiel so správou, že jediný trojnásobný majster sveta ako hráč nereaguje na chemoterapiu a v nemocnici mu poskytujú paliatívnu liečbu. Jeho rodina to poprela. Pelého dcéra Kely Nascimentová v stredu informovala, že pre najnovšie komplikácie zostane v nemocnici aj počas Vianoc.

„S lekármi sme sa dohodli na tom, že z viacerých dôvodov bude pre neho najlepšie zostať v nemocnici, kde dostáva všetku potrebnú starostlivosť. Tamojší personál je naša nová rodina a pripravíme pre nich nejaké pohostenie. Milujeme vás a v budúcom týždni vám poskytneme najnovšie informácie,“ napísala Nascimentová na svojom Instagrame.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pelé (@pele)

Jeho stav sa nedávno zlepšil

Zdravotný stav brazílskej futbalovej legendy Pelého sa zlepšil 13. decembra. Informovali o tom lekári z Nemocnice Alberta Einsteina v Sao Paule, kde bol Edson Arantes do Nascimento hospitalizovaný od 29. novembra a podstupoval liečbu pľúcnej infekcie spôsobenej ochorením COVID-19. Okrem toho však absolvoval aj chemoterapiu.

Podľa lekárov bol Pelé „pri vedomí a má stabilné životné funkcie“, termín jeho prepustenia domov bol však podľa nich stále neznámy. Pelého dcéra Kely Nascimentová  zverejnila na sociálnej sieti niekoľko fotografií so svojím otcom priamo z nemocnice. Na jednej z nich ho drží za ruku a napísala k nej „Prišla som“. Kely, jej sestra Flavia a Pelého vnuk Arthur nedávno popreli, že život futbalovej legendy je v ohrození. Vraj sa vráti domov, keď sa úplne zotaví z infekcie.

Pelého pôvodne hospitalizovali v Sao Paule s cieľom upraviť jeho liečbu rakoviny hrubého čreva, v septembri 2021 mu odstránili nádor. Denník Folha de Sao Paulo neskôr prišiel so správou, že nereaguje na chemoterapiu a v nemocnici mu poskytujú paliatívnu liečbu, čo jeho rodina odmietla. Jediný trojnásobný majster sveta ako hráč na svojich sociálnych sieťach pravidelne informuje o svojom stave a „mundial“ v Katare sledoval v televízii.

Pelé doviedol reprezentáciu Brazílie k titulom majstrov sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970 a stále je najlepším strelcom histórie brazílskeho národného tímu so 77 zásahmi v 92 dueloch. O prvenstvo sa však už delí s Neymarom, ktorý na majstrovstvách sveta v Katare vyrovnal jeho gólový zápis.

Zdroje: Sky News, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá