Dlhý let lietadlom ti ničí telo. Slováci majú vo zvyku robiť veľkú chybu, ktorá to ešte zhoršuje

  • Mnohé letecké spoločnosti oznámili priame lety dlhšie ako 19 hodín
  • Dehydratácia, krvné zrazeniny, pásmová choroba či Covid
Na snímke je slovenskź cestovnź pas.
Ilustračný obrázok archív Startitup, Unsplash/Nastya Dulhiier
  • Mnohé letecké spoločnosti oznámili priame lety dlhšie ako 19 hodín
  • Dehydratácia, krvné zrazeniny, pásmová choroba či Covid

Jedným z odvetví, ktoré celosvetová pandémia Covidu-19 najviac zasiahla, je jednoznačne letecká preprava. Počas dlhého obdobia boli lety zrušené, respektíve vo veľkej miere obmedzené. Keďže koronavírusová situácia je vo väčšine sveta už nejaký čas relatívne stabilizovaná, letecký priemysel sa vracia do starých koľají. Mnohí ľudia teraz chcú čo najviac cestovať, pretože predtým sa tohto koníčka museli nedobrovoľne vzdať.

The Economic Times píše, že v posledných dňoch hneď niekoľko aeroliniek oznámilo skoré spustenie letov, ktoré budú bez akejkoľvek prestávky či prestupov trvať viac ako 19 hodín. Tu vyvstávajú otázky, čo sa stane s tvojím telom počas jedného z týchto dlhších letov? Ide o inú situáciu, ako keď lietaš na dlhé vzdialenosti v súčasnosti?

Dehydratácia a krvné zrazeniny sú najčastejšími problémami 

Portál Science Alert uvádza, že jedným z najobvyklejších problémov pri takýchto dlhých letoch je dehydratácia. Môže to vysvetliť, prečo sa tvoje hrdlo, nos a pokožka môžu cítiť v lietadle suché. Čím dlhší let, tým väčšie riziko dehydratácie. Je to kvôli nízkej úrovni vlhkosti v kabíne v porovnaní so zemou.

Je to najmä preto, že množstvo vzduchu cirkulujúceho cez kabínu je nasávané zvonku a vo vysokých nadmorských výškach vzduch neobsahuje veľa vlhkosti. Záverom je, že by si mal piť pred letom, ako aj počas neho. Naopak, vyhnúť by si sa mal alkoholu, pretože ide o diuretikum, látku vyvolávajúcu zvýšené vylučovanie moču. Slováci majú vo zvyku popíjať pri mnohých príležitostiach a aj v lietadle. Podľa odborníkov je to však chyba.

Krvné zrazeniny spojené s dlhodobou nehybnosťou sú ďalším veľkým problémom pre cestujúcich. Patria sem zrazeniny, ktoré sa tvoria v nohe (hlboká žilová trombóza) a môžu sa dostať do pľúc, čo vedie k pľúcnej embólii.

Ak sa v lietadle nepohybuješ a trpíš napríklad obezitou, rakovinou, v nedávnej minulosti si podstúpil chirurgický zákrok či v prípade žien pôrod, riziko vzniku krvných zrazenín sa pri dlhých letoch zvyšuje.

Podľa štúdie každé dve hodiny lietania zvyšujú pravdepodobnosť krvných zrazenín o 26 %. Najúčinnejším spôsobom boja proti týmto problémom sú kompresné pančuchy.

Pásmová choroba či Covid-19

Portál The Hindu dopĺňa, že pásmová choroba, známejšia v anglickej verzii ako jet lag, sa stáva pri dlhšom pobyte v lietadle väčším problémom ako obyčajne.

Dlhšie lety znamenajú, že je pravdepodobnejšie (ale nie vždy) preletieť viac časových pásiem. Pásmová choroba sa spravidla stáva vážnejšou prekážkou, keď prekročíš tri alebo viac pásiem, najmä ak cestuješ smerom na východ.

A ak cestuješ na dlhé vzdialenosti veľmi často, je rozumné predpokladať, že čím dlhšie si vo vzduchu, tým väčšie je vystavenie kozmickému žiareniu. Ako už názov napovedá, ide o žiarenie pochádzajúce z vesmíru, ktoré môže zvýšiť riziko rakoviny a reprodukčných problémov.

Vedci však zatiaľ nevedia presne kvantifikovať, aká úroveň expozície je bezpečná. Ak však nelietaš často, je nepravdepodobné, že by to bol problém. Netreba zabudnúť ani na Covid-19. Platí staré známe dodržiavanie tradičných opatrení – pravidelne umývanie rúk a nosenie rúška.

Zdroje: The Economic Times, Science Alert, The Hindu, National Library of Medicine

Najnovšie videá

Trendové videá