Konkurencia na vianočných trhoch: Slovenská kvalita víťazí nad podradnými surovinami
- Návšteva vianočných trhov, napríklad tých bratislavských, je každoročnou “povinnou jazdou”. Už jeden večer s niekoľkými pohárikmi vína a klobásou ťa však môže prísť celkom draho, nehovoriac o tom, že nie každý stánkar si potrpí na kvalitu. Oplatí sa vedieť, kde ju hľadať.
- Návšteva vianočných trhov, napríklad tých bratislavských, je každoročnou “povinnou jazdou”. Už jeden večer s niekoľkými pohárikmi vína a klobásou ťa však môže prísť celkom draho, nehovoriac o tom, že nie každý stánkar si potrpí na kvalitu. Oplatí sa vedieť, kde ju hľadať.
Realitou je, že pre mnohých predajcov sú vianočné trhy príležitosťou, ako zákazníkov „prekabátiť“ a zarobiť na nich. Konkurencia je tu naozaj veľká. Práve varené víno a rôzne druhy punčov sú skvelým spôsobom, ako kvalitu vína prekryť koreninami, pomarančom a kilami cukru. Prečo by si sa však mal nechal okrádať?
Foto: Startitup
Je pravda, že ceny za vianočné nápoje nie sú najnižšie. Za punč na bratislavských Vianočných trhoch zaplatíš približne od 2 eur až po 4 eurá za 2,5 deci. Vyššia cena sa však odvíja najmä od drahých prenájmov stánkov, v ktorých jedeň deň stojí stánkara aj 600 eur. Priplatíš si samozrejme aj za vyššiu kvalitu surovín, no tu treba zbystriť pozornosť, pretože nie vždy dostaneš to, čo očakávaš.
Zo sto stánkov, ktoré aj tento rok zaplnili centrum Bratislavy, je ťažké vybrať si a odhaliť, kde nájdeš to najlepšie. Je tiež ľahké spoľahnúť lákavým názvom či peknému obalu. My sme však otestovali niekoľko stánkov a zistili, kde nájdeš jedno z najlepších. Majiteľa stánku sme navyše vyspovedali :).
Foto: Startitup
Boj proti nekvalite
V stánku U vinára idú cestou najvyššej kvality a podvodné pančovanie nápojov a používanie nekvalitných vín je im proti srsti. Dôvodom je aj to, že majiteľ stánku Michal Gavorník pochádza z modranskej vinárskej rodiny. Jeho dedo bol navyše svojho času riaditeľom vinárskej školy a významným degustátorom.
Foto: Startitup
Práve tu na bratislavských vianočných trhoch vznikla v roku 2007 myšlienka vrátiť do tohto biznisu poctivosť. “Prechádzal som stánky a ochutnával varené vína veľmi nízkej kvality, riedené, dochutené množstvom cukru, škorice a klinčekov na prekrytie chuti vína. Vtedy som si povedal, že predsa aj varené víno sa dá robiť kvalitne a poctivo. Pretože zákazník sa nedá klamať donekonečna,” povedal Mišo.
Foto: Startitup
Originálne recepty
Otvoreniu stánku U vinára predchádzala dôležitá misia: Nájsť to najlepšie lokálne víno. Napokon zvíťazilo vinárstvo Miroslav Dudo, ktoré vyhráva jedno ocenenie za druhým. K tomu už stačilo pridať len Mišovu originálnu receptúru a základ toho najlepšieho vianočného nápoja bol na svete.
Zrodil sa tak napríklad Turbo punč či preslávená PodpultoFka, oboje s prísne stráženým originálnym receptom. Obyčajný punč, navyše často nekvalitný, predsa ponúka každý, tak prečo nebyť originálny?
Foto: Startitup
Mišo sa však aj pri kreatívnych receptoch drží zásady precízne vybraných surovín, bez prehnaného množstva cukru, ktoré pri dobrom alkohole vôbec nie je potrebné. Nič nie je pančované a riedené, takže si nápoj zachováva svoju silu a treba ho piť s opatrnosťou :).
Táto stratégia zabrala a vďaka poctivej práci sa do stánku každoročne vracajú štamgasti a znalci vína, ale aj zákazníci, ktorí jednoducho chcú za svoje peniaze to najlepšie. Aj varené víno či punč má totiž prinášať hlavne pôžitok a nie trpkú povinnosť len preto, že “idú Vianoce”.
Foto: Startitup
Zdroj titulnej fotografie: Startitup/tryslovakia.com
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska