Nový prieskum: Slováci chcú voľby v júni, vyhral by ich Hlas. Tretie najpopulárnejšie je PS

  • Podpora Progresívneho Slovenska stúpa, ukázal prieskum agentúry AKO
  • Voliči by boli najradšej, keby sa predčasné voľby konali v júni
prieskum preferencií politických strán agentúry AKO január 2023
SIU na základe dát TV JOJ/Na hrane
  • Podpora Progresívneho Slovenska stúpa, ukázal prieskum agentúry AKO
  • Voliči by boli najradšej, keby sa predčasné voľby konali v júni

Slováci by boli najradšej, keby sa predčasné parlamentné voľby konali v lete. Súčasné preferencie naznačujú, že by ich vyhrala strana Hlas-SD. Po Hlase je druhou najviac preferovanou stranou SMER, no tretie miesto prekvapuje – Progresívne Slovensko by získalo až 13,2 % hlasov.

Favoritom volieb je stále Pellegrini

Pokiaľ by sa parlamentné voľby uskutočnili v prvej polovici januára, vyhrala by ich strana Hlas-sociálna demokracia so ziskom 17,6 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu Agentúry AKO, ktorý zverejnila televízia Joj.

Agentúra prieskum robila od 10. do 16. januára na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov telefonickou formou. Respondenti odpovedali na otázku: „Skúste si prestaviť, že by sa teraz najbližší víkend znovu konali parlamentné voľby do NR SR. Išli by ste voliť? A ktorú stranu alebo hnutie by ste volili?“.

Na druhom mieste by sa podľa prieskumu umiestnil Smer-sociálna demokracia so ziskom 15,9 percenta hlasov. Nasledujú Progresívne Slovensko (13,2 %), SaS (9,1 %), OĽANO (8,7 %), Republika (7,3 %) a Sme rodina (6,8 %). Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostalo aj KDH, ktoré by získalo 6,2 % hlasov. Naopak, pred bránami zákonodarného zboru by ostali SNS (4,1 %), Za ľudí (2,9 %), Aliancia – Szövetség (2,1 %), Maďarské fórum a tiež Kotlebovci – ĽS NS (obe po 1,9 %).

Vzhľadom na výsledky volieb by Hlas-SD v parlamente získal 31 kresiel, Smer-SD 28, Progresívne Slovensko 24, SaS 16, OĽANO 15, Republika 13, Sme rodina 12 a KDH 11. Podľa prieskumu 67,2 percenta opýtaných vedelo, koho by vo voľbách volilo. Naopak, 15 percent respondentov uviedlo, že by voliť nešlo. Celkovo 16,9 percenta opýtaných nevedelo na otázku odpovedať a 0,9 percenta odpovedať nechcelo.

Voľby chceme v lete

Za to, aby sa prípadné predčasné parlamentné voľby uskutočnili v júni je 57,7 percenta opýtaných. Respondenti odpovedali na otázku: „Je vysoko pravdepodobné, že v roku 2023 sa budú konať parlamentné voľby. Kedy by bolo podľa vás vhodné, aby sa konali?

Myšlienku predčasných volieb v septembri podľa prieskumu podporuje 13,2 percenta opýtaných. Celkovo 21,5 percenta respondentov je však proti tomu, aby sa konali predčasné voľby. Zvyšných 7,6 percenta účastníkov prieskumu nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Podľa prieskumu podporuje júnový termín predčasných volieb 89 percent voličov strán Hlas – sociálna demokracia a Smer – sociálna demokracia, a až 96 percent voličov hnutia Republika. Predčasné voľby v júni tiež podporuje 57 percent voličov Sme rodina a 45 percent voličov strany Sloboda a Solidarita.

Najväčšia podpora septembrového termínu volieb je u voličov Progresívneho Slovenska (33 %), viac jeho voličov je však proti predčasným voľbám (41 %). Najväčší nesúhlas s predčasnými voľbami deklarovali voliči hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (63 %) a Kresťanskodemokratického hnutia (62 %).

Pre porovnanie tu máme graf preferencií z novembra 2022. Hlas aj Smer mierne oslabili, no zisk PS je dnes oveľa vyšší. Mierne stúplo OĽANO a strana SaS si pohoršila.

Zdroje: SITA, TVJOJ/Na hrane

Najnovšie videá

Trendové videá