Čiližrút hodnotí: Rešpektovaný someliér si v Bratislave otvoril nový podnik s ponukou vín, akú inde nenájdeš

  • Šialené vína od bláznivých someliérov pod uhrančivým obrazom
  • Parádne snacky, pravidelné eventy aj ročníkové sardinky
Čiližrút/Mäd_wines
  • Šialené vína od bláznivých someliérov pod uhrančivým obrazom
  • Parádne snacky, pravidelné eventy aj ročníkové sardinky

Mäd_wines by sa síce dalo nazvať vinárničkou s predajňou vína, chutným jedlom k vínu a posedením v príjemnom prostredí. Ale s predstavou o klasickej vinotéke by sme boli tak ďaleko od pravdy, ako sa len vôbec dá.

Toto miesto si po rokoch nomádčenia, distribuovania vína, či predaji tých najlepších donutov na svete (už neexistujúca Bodka Donut Point), otvoril vínový nadšenec. Je to blázon do naturálnych vín a jeden z najrešpektovanejších slovenských someliérov Tomáš Šajgal.

Ako sám vraví, k láske a poznaniu vína sa treba prepiť, a tak si pred pár mesiacmi konečne otvoril jeho vlastný podnik. To prepiť samozrejme treba brať s rezervou. Tu sa naozaj degustuje, ochutnáva, debatuje a užíva.

Aby nebol na všetko sám, tak si na pomoc zavolal ďalšieho šialenca, francúzskeho someliéra Corta. Ide zrejme o najväčšieho francúzskeho fanúšika slovenských naturálnych vín, s ktorými zoznamoval Francúzov v rodnom Dijone. Teraz pôsobí na Slovensku a vášnivo prezentuje a predstavuje nielen slovenské vína.

A mňa títo dvaja chalani extrémne bavia. Každý z nich je úplne iný typ, spolu im to ale ladí ako málokomu. Občas o seba zakopnú, občas sa smejú. Ale vždy radi podebatujú, nech sa v podniku vyskytne ktokoľvek.

A je jedno či prišiel na espresso so sebou alebo pre 10 kartónov najdrahšieho vína. Do toho hrá francúzsky rap (nemám rád rap, ale sem to tak nejako zvláštne pasuje) a celková atmosféra je úplne neopakovateľná.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Priestor sa nachádza v Twin City, v novom downtowne. Malý, ale s obrovským citom zariadený priestor, ktorému dominujú tri veci. Dva dlhé masívne komunitné stoly, pri ktorých sa ochutnáva, vychutnáva a debatuje. Obrovská polica s vínami. Tých je tu dobre cez 100 druhov a z každého si vieš dať za pohár, ktoý stojí férových 5 €.

Kopec vín je naturálnych a veľmi veľa z nich neochutnáš nikde inde, len tu. Tomáš má kontakty priamo na malých vinárov po celej Európe a častokrát sa mu z niektorých špecialít podarí mať aj celú produkciu. Treťou dominantou je obrovský obraz dámskej hlavy, vo veľmi zaujímavom prevedení od Slovenského umelca QAID HOLMAN. K tomu barový pult, malý obchodík s delikatesami a mikro kuchynka, kde sa ale chystajú veľké chute.

Mäd_wines nie je ani zďaleka len obyčajnou vinotékou

Cez týždeň je otvorené od siedmej ráno. To dáva celkom logiku, keďže prevádzka je umiestnená v office budove. Navyše robia výbornú kávu, a dokonca aj filter od banskobystrických Mlsnacava. K tomu si zoberieš do ruky nejaký sendvič, alebo niečo sladké. Konkrétne tie sladké veci mne na ráno fantasticky fungujú.

Majú vynikajúcu malinovú madlenku za 1,5 €, ktorá je aj jemne kyselkavá, ale najmä francúzsku bombu Cannelés, ktorú tu chce Corto presláviť. Je to niečo ako créme brulé, ale skaramelizované po celom okraji a absolútne dokonalo jemné vo vnútri. Za cenu 2,5 € je to super voľba aj na raňajky, alebo ako dezert k bublinám, či sladšiemu vínu.

Okrem množstva vína, o ktorom nebudem jednotlivo písať, lebo na to sú tam someliéri a sladkostí, si tu dáš aj zopár parádnych snackov. V ponuke je aj dostatok malých, ale zato výdatných a chuťami nabitých jedál.

zdroj: Čiližrút/Mäd_wines

Základom v zásade každého snacku, či jeho prílohy je jeden z najlepších chlebov v Bratislave od Oli´s Pekárne. Už ten s maslom je s pohárom Champagne, alebo iných bubliniek veľkým zážitkom. Robia tu z neho aj bombastické sendviče.

Predstav si ho natretý maslom, pridaj skvelú mortadelu, mozzarellu, cheddar, pickles a jalapeňos a celé pomaly a do chrumkava zapečené. Tomu sa veľmi odolať nedá. A za dva krajce chleba za 6 € je to perfektný pomer cena/kvalita.

K tomu pohár vína a Cest la vie. Dáš si tu aj paté z foie gras, uhorky s medovým skyrom, či bombastické syry. Mňa ale osobne najviac zaujal pomerne široký výber sardiniek. Už to samo o sebe je netradičné. Nepoznám veľa podnikov, kde si dáš konzervu sardiniek. A pritom s dobrým chlebom, maslom a citrónom je to k vínu dokonalý spoločník. Navyše si tu môžeš za rozumných 8 € vybrať z viacerých ročníkov. A naozaj to nie je póza. Ročník 2017 bude mať úplne inú textúru a chuť ako úplne mladé a nové. Takto sa ponúkajú zážitky.

zdroj: Čiližrút/Mäd_wines

Poslednou a nezanedbateľnou časťou ponuky Mäd sú eventy. Podľa Tomášových slov bude cca. jedenkrát mesačne a mne sa podarilo ako zákazníkovi dostať koncom januára na prvý z nich. Vždy to bude o spojení jedla a vína, o zážitkoch a rôznych kuchyniach.

Tento bol o Francúzsku. Spojenie najtradičnejšieho jedla Boeuf Bourgignon, teda klasické hovädzie dusené na víne podľa receptu Cortovej maminky, neskutočné množstvo príloh, zemiaková kaša, kde správne po francúzsky bol pomer zemiakov a masla 1:1. Nechýbalo aj niečo sladké a cca. 7 druhov vína. Všetko Pinot Noir od najmladšieho 2021 až po 2007. Slovenské aj srbské, všetky zaujímavé a dotvárajúce fantastický večer plný zábavy a živých debát.

Na toto miesto sa rozhodne oplatí zájsť a ochutnať niečo nové a zaujímavé. Môžeš len sedieť v rohu sám, vychutnávať a čítať knihu, prísť s partiou na raňajky, alebo žúr, alebo romantické rande, či debatu so someliérmi. A keď chalani dokúpia vešiak na kabáty, tak to už bude dokonalé. Salut.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá