Kozmetický gigant ide pred súd. Jeho prípravky na vlasy majú spôsobovať rakovinu

  • L'Oréal je gigantom v oblasti kozmetických a hygienických produktov
  • Jeho prípravky na vlasy majú spôsobovať rakovinu
  • Firma o tom údajne vedela, a aj tak ich predávala
Firma L'Oréal čelí obvineniam. Žena s kučeravými vlasmi používa prípravky na vyrovnanie vlasov
Ilustračná fotografia L'Oréal Groupe Unsplash/Taisiia Stupak
  • L'Oréal je gigantom v oblasti kozmetických a hygienických produktov
  • Jeho prípravky na vlasy majú spôsobovať rakovinu
  • Firma o tom údajne vedela, a aj tak ich predávala

Známy gigant v oblasti kozmetiky a osobnej hygieny má problémy. Spoločnosť L’Oréal sa musí vysporiadať s takmer 60 žalobami. Tvrdí sa v nich, že vlasové „relaxery“ tejto firmy spôsobujú rakovinu a iné zdravotné problémy. Žaloby sa týkajú aj iných spoločností, ktoré tieto prípravky predávajú.

Ako informujú denník The Guardian a agentúra Reuters, federálne súdy v USA obdržali aspoň 57 žalôb kvôli výrobkom, ktoré používajú chemikálie na trvalé vyrovnávanie vlasov. V žalobách sa uvádza, že spoločnosti vedeli o nebezpečenstve ich výrobkov, no napriek tomu ich predávali.

V žalobách sa spomína americká dcérska spoločnosť L’Oréal SA a dcérske spoločnosti indických spoločností Godrej SON Holdings Inc a Dabur International Ltd.

Podľa príkazu amerického súdneho senátu budú súdne spory konsolidované na federálnom súde v Chicagu. Zástupcovia spoločností okamžite nereagovali na žiadosti o komentár.

L’Oréal sa proti obvineniam ohradil

Spoločnosť L’Oréal v reakcii na tieto udalosti uverejnila online vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že o bezpečnosti svojich produktov nemá pochýb. Spoločnosť verí, že „nedávne žaloby nemajú žiadnu právnu hodnotu“.

Žaloby nadväzujú na októbrovú publikáciu štúdie agentúry National Institutes of Health, v ktorej sa zistilo, že ženy používajúce tieto produkty viackrát do roka mali aspoň dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny maternice. Informoval o tom Journal of the National Cancer Institute.

Vedúca štúdie Alexandra Whiteová hovorí, že u 1,64 % žien, ktoré nikdy nepoužili vyrovnávače vlasov, sa rozvinie rakovina maternice do veku 70 rokov. U častých používateliek sa toto riziko zvyšuje až na 4,05 %, nakoľko používajú rôzne prípravky na vyrovnávanie vlasov.

Existujú neznáme faktory

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: The Guardian, Reuters, Journal of the National Cancer Institute, archív SIU, L

Najnovšie videá

Trendové videá