Čiližrút hodnotí: Slovenských klasík sa dotkla Ázia a vznikol pub, aký si Bratislava zaslúži
- Beer pub, aký si centrum Bratislavy dávno zaslúžilo
- Slovenské klasiky s moderným twistom a dotykom Ázie
- Beer pub, aký si centrum Bratislavy dávno zaslúžilo
- Slovenské klasiky s moderným twistom a dotykom Ázie
Bratislavské Staré Mesto prešlo za posledné roky celkom značnou obmenou gastronomických prevádzok. A za mňa musím povedať, že zásadne k lepšiemu.
Nie je to tak dávno, keď pešia zóna bola zameraná výhradne na turistov, a teda plná turistických pascí, staroslovenských reštaurácií a podobných nezmyslov, akých sú v zásade plné centrá skoro všetkých hlavných miest, nielen strednej a východnej Európy.
Toto išlo už hodne dopredu a už aj táto časť Bratislavy sa začala orientovať aj na miestneho zákazníka a kvalitu servisu a jedla. Čo ale stále chýbalo, bol naozaj kvalitný „beerpub“. Teda miesto, kde nie je problém zájsť s partiou na pár pív, zobrať tam zahraničnú návštevu zabaviť sa, ale aj s možnosťou dať si kvalitné jedlo v príjemnom prostredí.
Toto sa v septembri minulého roku pokúsil zmeniť podnik z názvom Liquid Factory. Pomerne intenzívne a naozaj s citom a vkusom zrekonštruovali priestor na Sedlárskej ulici oproti známemu Irish Pubu.
Vsadili na poctivú tankovú Plzeň a hlavne nezabudli na dobré jedlo. Za týmto účelom si na pomoc zavolali k nastaveniu jedálneho konceptu Petra Slačku. Ten je známy svojou láskou k lokálnej kuchyni a ingredienciám pretvoreným do súčasnej a hlavne hravej a extrémne chutnej podoby.
V zásade on bol práve jeden z prvých, kto v Baroza bistre takéto jedla ponúkal. Šéfkuchárom sa stal sympatický a hrozne šikovný Stanko Sith a začal sa aspoň podľa jedál črtať vydarený koncept.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Čo, bohužiaľ, v prvých mesiacoch škrípalo, bol servis. Ak totiž chceš naozaj dobrý beerpub s pomerne veľkým počtom miest na sedenie a zároveň v ňom chceš zachovať kvalitu, rýchlosť a „chcemsavrátiť“ pocit hostí, tak je to riadny tlak na kvalitu a preškolenie personálu. Toto nebolo zvládnuté úplne perfektne.
Dokonca to podľa mňa aj spôsobilo jemný odliv zákazníkov s vysokými očakávaniami najmä kvôli kuchyni. Koncom roka 2022 sa ale tejto úlohy zhostil profík Tony Velich, známy aj ako fantastický barman a človek s obrovským citom pre detail, a začala sa obroda servisu v Liquide. A podľa mňa sa to podarilo naozaj dobre.
Moja posledná návšteva prebehla na prelome januára a februára a ostal som príjemne prekvapený. Od vstupu, kde sa ťa hneď niekto ujme, ale nie naškrobene a silene, len máš proste pocit, že ťa zaregistrovali a počítajú s tebou. Usadia ťa, vysvetlia koncept, ponúknu pivo či iný drink a užívaš si večer v dobrej spoločnosti.
Pivo dostaneš rýchlo, perfektne načapované, či už si dáš klasickú hladinku, alebo môj obľúbený šnyt, jedlo máš do 15 minút a nevnímaš nič iné ako pohodlný pocit a vlastnú spoločnosť.
Lístok je zostavený z notoricky známych klasík, ktoré sú ale šikovne a zaujímavou formou prispôsobené dnešnému vnímaniu gastronómie. Mne sa extrémne páči jemný dotyk Ázie vo viacerých, inak čisto stredoeurópskych jedlách.
Všetko hrá farbami aj chuťami a láka k dobrému drinku a debatám. Nájdeš tu tresku či utopence, sviečkovú aj paprikáš, ale aj parádne rebrá, alebo burger. Ako snack k pivu si môžeš dať megachrumkavý cícer alebo pražené mandle za 4,9 €, pomerne riadnu porciu. Samozrejme, nič zo sáčku, ale vlastná výroba.
Začali sme momentálne jedným z najlepších Bratislavských chlebov z Oli’s s bryndzovou nátierkou. Toto je podľa mňa dokonalý slovenský tapas, a ak sa urobí poriadne ako tu, tak je to pri cene 5,9 € dokonalý začiatok.
Rovnako ako utopence. Stoja toľko isto, je ich riadna dávka nabitá domácimi, kyselkavými a mäsitými klobáskami a kopou cibule a byliniek. Toto je jedlo, ktoré dnes už tak strašne v podobných krčmách chýba. A slovo krčma používam v tom najlepšom slova zmysle.
Ochutnal som aj ich verziu tresky v majonéze, ktorá sa už našťastie do podnikov vracia, a musím povedať, že tunajšie prevedenie sa rozhodne nestratí a stojí za ochutnanie. Cena je 11,9 €, keďže tu už ide o pomerne väčšiu porciu a naozaj kvalitné suroviny použité na jej prípravu.
Najväčšia zábava sú ale hlavné jedlá. Dokonalá sviečková za 14,9 €, alebo burger pri cene 11,9 € budú isto dobrou voľbou. Najmä na cheeseburgri ma baví, že ide o trhané mäso, ale hovädzie, ktoré sa u nás zatiaľ nevidí tak často. Treba skúsiť.
Hlavnými hviezdami sú ale pre mňa dve jedlá. Pomaly, 12 hodín, pečené rebrá sú jedným z nich. Obalené v lepkavej a chuťami nabitej kari marináde, zasypané riadnou dávkou koriandru a absolútne odpadajúce od kosti sa pri cene 13,5 € radia medzi to najlepšie v Bratislave.
Veľké plus pre mňa je aj to, že sú nakrájané na menšie kúsky, a tak sa aj počas debaty a pití piva pomerne pohodlne jedia. Vrchol lístka je kurací kimchi paprikáš. Ten som tu jedol pár dní po otvorení v rámci denného menu a už vtedy som písal, že by sa mal zaradiť na stály lístok. A stalo sa.
Tento paprikáš bol posunutý až na úroveň hravého fine diningu. Stehno malo chrumkavú kožu a omáčka bola vo forme espumy. Silná paprikášová chuť bola ozdobená skvelým kimchi a nakladanou zeleninou. Ťažko popísať, treba zažiť tú explóziu chutí. Môže byť ale niečo lepšie k paprikášu ako halušky? Hell yes. Tarhoňa. To chceš.
Ak teda budeš najbližšie rozmýšľať, kam zobrať partiu na naozaj dobré jedlo, ale zároveň si chceš dať dobré pivo v uvoľnenej atmosfére a nemusieť sa presúvať inde, tak toto bude adresa, ktorú rozhodne odporúčam.