Dalajláma sa ospravedlňuje za poburujúce video. Chlapca žiadal, aby mu „vcucol“ jazyk

  • Po internete sa rozšírilo pre viacerých poburujúce video dalajlámu
  • Duchovný vodca sa za svoje správanie ospravedlnil
dalajlama
reprofoto: Youtube/Robert Reed, Instagram/dalailama
  • Po internete sa rozšírilo pre viacerých poburujúce video dalajlámu
  • Duchovný vodca sa za svoje správanie ospravedlnil

Celosvetovo uznávaný tibetský duchovný vodca dalajláma sa ospravedlnil po tom, čo video, na ktorom bozkáva dieťa, vyvolalo kontroverziu. Ospravedlnil sa za bolesť, ktorú mohol spôsobiť dieťaťu a jeho rodičom, ako aj svojim stúpencom na celom svete.

Video kolovalo celým internetom 

Po celom internete sa šíril videoklip, ktorý zachytáva nedávne stretnutie dalajlámu a malého chlapca. Malý chlapec sa ho spýtal, či ho môže objať. Vodca mu pohybom na líce povie „najprv sem“ a chlapec ho pobozká na líce a objíme ho.

Potom dalajláma, zatiaľ čo drží chlapca za ruku, urobí pohyb na svoje pery a povie „myslím, že aj tu“ a pobozká chlapca na pery. Dalajláma potom pred veľkým publikom a rodičmi dieťaťa požiadal chlapca, aby mu „cucal jazyk“

Zábery vyvolali rozsiahlu kritiku, pričom mnohí používatelia sociálnych médií uviedli, že sú nevhodné a znepokojujúce.

Ako informuje BBC, incident sa zrejme odohral 28. februára v dalajlámovom chráme v Dharamshale. Rozprával sa s približne 120 študentmi, ktorí absolvovali program odbornej prípravy na získanie zručností organizovaný nadáciou M3M Foundation.

Dalajláma sa ospravedlnil

„Koluje videoklip, ktorý zachytáva nedávne stretnutie, keď sa malý chlapec opýtal Jeho Svätosti dalajlámu, či ho môže objať,“ píše sa v ospravedlňujúcom vyhlásení na oficiálnom účte na Twitteri.

„Jeho Svätosť sa chce ospravedlniť chlapcovi a jeho rodine, ako aj mnohým priateľom na celom svete za bolesť, ktorú mohli jeho slová spôsobiť,“ ďalej píše vo vyhlásení.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dalai Lama (@dalailama)

BBC ďalej informuje, že vyplazovanie jazyka v Tibete je tradičným pozdravom, ktorý sa datuje viac ako tisíc rokov do 9. storočia. Dlhší videozáznam incidentu dalajlámu s dieťaťom zrejme ukazuje, že chlapec v skutočnosti nesplnil požiadavku duchovného vodcu na vyplazenie jazyka a dvojica sa potom objala.

Nie je to prvýkrát, čo sa dalajláma ospravedlnil za vyvolanie rozruchu. V roku 2019 jeho úrad vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že sa hlboko ospravedlňuje po tom, ako v rozhovore povedal, že ak má byť jeho nástupkyňou žena, mala by byť „atraktívnejšia“. Toto bolo jeden z prešľapov, ktoré sa stali skutočne virálne na celom internete. 

Kto je dalajláma?

Oficiálny úrad píše, že dalajláma je duchovný vodca tibetského budhizmu a považuje sa za reinkarnáciu bódhisattvu Maitreyu.

Súčasným 14. dalajlámom je Tenzin Gyatso, ktorý bol zvolený tibetskou vládou v roku 1950 a potom v roku 1959 utiekol do Indie po neúspešnom povstaní proti čínskej okupácii Tibetu.

Dalajláma sa stal významným svetovým duchovným a mierovým aktivistom, ktorý sa venuje ochrane ľudských práv, duchovnému učeniu a rozvoju duchovného sveta.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dalai Lama (@dalailama)

Taktiež sa aktívne zapája do medzinárodného dialógu a snaží sa nájsť riešenia konfliktov a napätia v rôznych častiach sveta. Získal mnoho ocenení a titulov vrátane Nobelovej ceny za mier v roku 1989. Jeho nekonečné úsilie o mier a harmóniu medzi rôznymi národmi a kultúrami sa stalo inšpiráciou pre mnohých ľudí na celom svete.

Zdroje: dalailama, dalailama, Twitter, https://www.bbc.com/news/world-asia-india-65229327

Najnovšie videá

Trendové videá