Juraj a Miro našli dieru na trhu a chutne ju zaplátali. Ľudia na ich sirupy nedajú dopustiť
- Dieru na slovenskom trhu zaplátali originálne
- Vlastnými sirupmi podľa svojho gusta a vysokých nárokov
- Dieru na slovenskom trhu zaplátali originálne
- Vlastnými sirupmi podľa svojho gusta a vysokých nárokov
Barmana Miroslava a učiteľa Juraja, dvoch kamarátov z detstva, spojil osud nielen v súkromí, ale aj v pracovnej sfére, píšu Kávičkári.sk. Jedinečné kombinácie chutí, poctivé suroviny, prvotriedna kvalita, žiadna chémia, ale aj záujem o rozvoj rodného kraja predurčilo VLČIE sirupy na úspech.
Miroslav Telehanič a Juraj Kovaľ zožali úspech nielen na rodnej hrudi, ale so svojimi VLČÍMI sirupmi z Vlčích hôr zažiarili aj za hranicami. Avšak Miro a Juraj neostali iba pri sirupoch.
Svoje portfólio rozšírili o ďalšie unikátne produkty. Poď spolu s nami nahliadnuť do zákulisia, minulosti, no i budúcnosti týchto slovenských remeselných sirupov, ktoré si získali nielen srdcia (a chute) zákazníkov, ale pýšia sa ako prvé slovenské sirupy prestížnym ocenením v podobe „gastro Oscara“, Great Taste Awards.
Od nášho posledného stretnutia ubehli 2 roky, tak hneď na úvod – ako sa máte a čo máte nové?
Juraj: Ďakujeme za opýtanie, pracovne sa máme skvele. Stále sa snažíme napredovať a vytvárať nové veci.
Miro: Osobne taktiež, takže, našťastie, sa nemáme na čo sťažovať. Aj keď vždy sa dá niečo zlepšovať.
Vráťme sa však v čase ešte o čosi viac. Už je to 10 rokov, odkedy ste začali s výrobou sirupov. I keď najprv iba „v malom“ pre zábavu. Kam sa odvtedy VLČIE sirupy posunuli?
Juraj: Nuž, posun je to pre nás určite obrovský. Z dvoch mladíkov, ktorí čosi skúšali a sami poriadne nevedeli, čo robia, sa stali rokmi dvaja majitelia firmy, ktorí sa snažia neustále napredovať.
V súčasnosti máme niekoľkých zamestnancov, či už vo výrobe, alebo v distribúcii, a na našich ramenách cítime určite oveľa väčšiu zodpovednosť za naše rozhodnutia. Čo nás určite veľmi teší, je, že sme nakoniec začali zakladať aj vlastné ovocné sady.
Ako aj to, že po tých rokoch konečne rozširujeme vlastnú výrobu. Rovnako nás teší aj fakt, že ešte stále dokážeme prinášať ľuďom a našim partnerom nové, zaujímavé a nepoznané kombinácie chutí, ako aj úplne nové produkty.
Posledné dva roky intenzívne pracujeme na rozbehnutí rôznych zahraničných trhov, no je to beh na dlhú trať, ktorý, ako sme už zistili, nie je vôbec jednoduchý. Pevne však veríme, že sa nám čoskoro podarí presadiť aj za hranicami.
Miro, vy ste úspešný barman, Juraj zase inžinier aplikovanej mechaniky a bývalý učiteľ. Dve celkom odlišné bojiská. Ako sa tieto vaše dve profesijné osobnosti dokážu dopĺňať na ďalšom poli, a to vo vašej výrobe?
Miro: Všetko je to o vytvorení celkových okruhov zodpovedností, ktoré máme podelené a o ktoré sa jednotlivo vo firme staráme. Ako sme rástli ako firma, ale aj ako osobnosti, prirodzene sme si delili medzi sebou prácu.
Niekedy jednoducho, ako to logicky vyplývalo, inokedy preto, že jeden z nás mal pre danú prácu lepšie predpoklady. Tak či onak, aj keď každý z nás vie, čo má vo firme na starosť, všetky dôležité rozhodnutia preberáme vždy spolu, niekoľkokrát sa k nim vraciame a až následne sa rozhodujeme.
Za naším úspechom je skôr to, že spolu dokážeme vychádzať ako ľudia a vždy sa o problémoch dokážeme otvorene baviť, pretože sme nielen kolegovia, ale hlavne kamaráti (úsmev).
Ste kamaráti z detstva, ktorí to riskli a pustili sa do spoločného biznisu. Keď zhodnotíte spätne toto rozhodnutie, išli by ste do toho znova? Neublížilo to vášmu vzťahu? Viete si naďalej pokecať aj ako priatelia, bez pracovných záležitostí?
Juraj: Tak toto je veľmi trefná otázka. Určite môžeme obaja s čistým svedomím prehlásiť, že toto rozhodnutie neľutujeme! Nášmu kamarátstvu to určite neublížilo, skôr naopak. Jeden druhého vnímame ako súčasť rodiny. Už roky sme v intenzívnom kontakte a o svojich životoch vieme prvé a posledné.
Čo sa týka tých rozhovorov, je pravda, že väčšina našej komunikácie je o práci, a to častokrát aj vo voľnom čase. Je to zrejme prirodzená pracovná deformácia. Ale keď na to príde, vždy vycítime, že niečo nie je v poriadku. Sami začneme súkromnú debatu a dokážeme si vzájomne pomôcť. No stále spolu radi zájdeme na dovolenku, alebo len tak na drink.
My vieme, že VLČIE sirupy nesú názov po oblasti, odkiaľ pochádzate a kde sídli vaša firma. Aj vďaka vám som si vygooglila túto krásnu časť Slovenska. My však teraz sedíme v Bratislave, kde aj žijete. To mi tak celkom nevychádza. Nechceli ste firmu presťahovať?
Miro: Túto otázku dostávame pomerne často, no na začiatku sme si dali „desatoro“ vecí, ktoré chceme dodržiavať aj po čase. Aby sme sa vďaka nim vedeli vrátiť vždy na začiatok, keď sme mali iba vízie a plány.
Jeden bod z toho všetkého bol, že vždy budeme vyrábať naše produkty tam, odkiaľ pochádzame. Aby sme vedeli ďalej rozvíjať región a zamestnávať čo najviac ľudí. Samozrejme, presťahovanie firmy na západ by pre nás bolo ekonomickejšie, avšak zásady nepustia.
Nie malým podielom prispievate k rozvoju vášho regiónu. Vždy ste plánovali ísť touto cestou?
Juraj: Áno, určite áno. K tejto ceste nás inšpirovali moja mama a moja teta, ktoré založili pomerne podobne orientovanú ručnú výrobu a rokmi sa prepracovali k najväčšiemu súkromnému zamestnávateľovi v doline.
Povedali sme si, že ak to dokázali ony, tak my tiež. Pochádzame z tohto regiónu, a preto sme mu chceli pomáhať a robiť mu dobré meno. Dúfame, že to robíme úspešne. Ani v úvode a ani časom nám nikdy nenapadlo odtiaľ odísť. A čo nás z toho najviac teší, je, že sme to celé dokázali bez investorov alebo úverov. O to ľahšie sa nám aktuálne dýcha.
A čo výroba sirupov? Stále prebieha rovnako ako vo vašich začiatkoch, alebo ste nabehli na iné výrobné procesy?
Juraj: Určite došlo k nejakým zmenám vo výrobe. Tie nastali či už pre naše lepšie finančné možnosti, alebo jednoducho z dôvodu, že sa aj po rokoch stále učíme a snažíme sa posúvať ďalej, prinášať nové veci a napredovať, čo sa pretaví aj do samotného výrobného procesu.
Určite však aj naďalej platí, že drvivá väčšina úkonov vo výrobe je robená ručne, a pri tom aj ostávame, keďže chceme zamestnať čo najviac ľudí z regiónu. No snažíme sa napredovať a používame napríklad technológiu, ktorú používajú aj v laboratóriách.
Ide o stroj s názvom ROTOVAP, v ktorom dokážeme aj destilovať rôzne byliny a korenia pod tlakom pri 40 °C, čo nám umožňuje vytvoriť aj taký kvalitný produkt, akým je NOCHINO.
Ostaňme pri Nochine, čiže prvom slovenskom nealkoholickom aperitíve, ktorým ste obrátili svet barovej kultúry naruby. Čo vás viedlo k vytvoreniu takéhoto produktu?
Juraj: Vo svete už dlhšiu dobu prevláda trend nepitia alkoholických nápojov. Našťastie pre nás, a aj pre ľudí, aj naďalej prevláda chuť na ich obľúbené alkoholické nápoje, i keď v nealko verzii. Najčastejšie a najjednoduchšie to ľuďom prirovnávam k nealkoholickému pivu, ktoré má u nás už niekoľkoročnú tradíciu.
A na rovnakom princípe funguje aj Nochino a z neho pripravené nealko drinky. Objednáte si ho pri rovnakých príležitostiach buď preto, že alkohol jednoducho nepijete vôbec, alebo preto, že musíte šoférovať či momentálne nie je vhodná príležitosť.
Vašou novinkou sú aj kávové sirupy, aktuálne v 3 príchutiach. Chystáte tento rad rozšíriť o nové príchute?
Miro: Momentálne máme kombinácie Kurkuma – škorica sirup a Chai sirup, ktoré sú ideálne hlavne na zimnú sezónu, napríklad na Chai Latte alebo na Golden Milk, kde stačí pridať 30 ml sirupu a 150 ml teplého mlieka, posypať mletou škoricou a voilà.
Na leto zase na ochutenie Coldbrew máme kombináciu Levanduľa – ruža. Spustili sme aj Pumpkin spice a chystáme Vanilkový sirup. Máte sa skrátka na čo tešiť.
Zdroj: kavickari.sk