Na otváračke stáli ľudia v radoch. Slováci vytvorili jedno z najobľúbenejších gastromiest celého regiónu

  • Slovenská gastronómia je v poslednom období pripravená na kreatívne koncepty
  • Takýmto spojením je Moment Liptov neďaleko centra Liptovského Mikuláša
Kávičkári.sk/Rudolf Sladkovský
  • Slovenská gastronómia je v poslednom období pripravená na kreatívne koncepty
  • Takýmto spojením je Moment Liptov neďaleko centra Liptovského Mikuláša

Unikátne spojenie naprieč gastronomickým svetom sľubuje výnimočné zážitky a posúva kvalitu služieb na nový level. Kvalitné potraviny postavené prevažne na lokálnych a farmárskych dodávateľoch, k tomu domáce kváskové pečivo a chlieb z vlastnej pekárne, píšu Kávičkári.sk.

No a čo padne lepšie, ako si pred nákupom dať skvelú kávičku a raňajky? To všetko a oveľa viac prináša Moment, pod ktorým je podpísaný charizmatický otec kávy na Liptove – Marek Benikovský.

Spolu so svojím tímom a s obchodným partnerom Andrejom Čatlochom vdýchli nový život prázdnemu priestoru v nákupnom centre a premenili ho na jedno z najobľúbenejších miest celého regiónu.

Jeden plus jeden je viac ako dva

Aby sme sa dostali k Momentu, musíme sa vrátiť trochu viac dozadu. Je to vlastne fúzia dvoch konceptov, ktoré existovali predtým, len na iných miestach.

Liptovskomikulášania si určite spomínajú na potraviny Sýpka a Marekovu druhú prevádzku Dvojka. V Dvojke oproti Aurelici ponúkali okrem kávy a koláča aj nejaké snacky a veľmi jednoduché raňajky postavené na pečive – ciabatty, panini, croissanty s rôznymi náplňami.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Moment Liptov (@momentliptov)

Bolo to niečo iné a ohlasy na toto mierne experimentovanie so sortimentom boli veľmi pozitívne. No a Sýpka predstavovala alternatívu k veľkým reťazcom a ku komerčným predajniam a snažila sa priniesť zákazníkom kvalitu, čerstvosť a poctivé potraviny.

Abrakadabra, tieto dva koncepty sa spojili v jeden a vznikol Moment. Priestor, ktorý je viac než kaviareň a zároveň presahuje pojem slova „potraviny“.

Samozrejme, s Momentom to nešlo tak jednoducho

„V tom čase nás a našu značku Aurelica na Liptove pomerne dobre poznali a dostávali sme rôzne ponuky na spolupráce a otváranie nových konceptov.“

Nie všetky ponuky však Marekovi dávali zmysel a práve v tomto období ich dostával niekoľko a všetky odmietal.

Podobne ako v Aurelice, najlepšie je byť pánom svojho konceptu a rôzne ponuky od investorov nepripadali do úvahy. Rozrastanie je náročnejšie aj z hľadiska manažmentu, personálu, všemožnej administratívy a zodpovednosti. V posledných rokoch to bolo naozaj náročné.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Moment Liptov (@momentliptov)

Napriek silnejúcej pozícii Michala Mačicu vo firme bolo zvažovanie nových projektov pre Mareka nielen hľadaním tých najlepších podnikateľských rozhodnutí, ale aj testovaním hraníc zdravotného stavu.

Predsa len, s diagnózou roztrúsenej sklerózy treba k veľkým rozhodnutiam pristupovať obzvlášť zodpovedne. Z mladého chalana bol už otec a do nových projektov sa nedalo vstupovať s takým rizikom ako do pražiarne. A tak Marek prvú ponuku na Moment odmietol.

Dvakrát meraj a raz strihaj

Ak by Moment nikdy nevznikol, bola by to veľká škoda. Je dobre, že Marek o tejto možnosti uvažoval dlhšie a nakoniec do toho išiel. Treba podotknúť, že tento výnimočný koncept je spojením dvoch firiem. A ako sa spoja dve firmy? No predsa cez spoločného účtovníka.

Tento príbeh však Marek rozpráva oveľa zábavnejšie. Marekova Aurelica a Andrejova Sýpka mali rovnakého účtovníka, ktorý ich spojil. Aj keď vzájomne vnímali prevádzky toho druhého, až toto chýbajúce spojivko bolo hýbateľom, ktorý vyústil do spoločného biznisu.

Isté obavy z projektu, ktorý je oveľa väčší a náročnejší než Aurelica, boli namieste. Dokázať personálne obsadiť a finančne, obsahovo aj marketingovo zvládnuť taký priestor je výzva.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Moment Liptov (@momentliptov)

Celý tím sa s ňou však popasoval na výbornú. „Čím ďalej som o tom uvažoval, aj v kontexte toho, že sme s raňajkami a pečivom koketovali vo svojom priestore, tým viac mi ten nápad dával zmysel.“

Slovo dalo slovo a počas jesene v roku 2019 sa začali rekonštrukčné práce v OC Jasná, na mieste, kde pred nimi sídlila banka. Ešte predtým Marek odstúpil svoju Dvojku, pretože Michal, ktorý ju mal na starosti, mal byť kľúčovou postavou nové konceptu Moment – teda jej kaviarenskej zložky.

Otváranie Momentu tesne pred covidom – nočná mora mnohých prevádzok

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Trendové videá