Vybrali sme pre teba totálne epické podniky, ktoré ponúkajú zahraničnú kuchyňu
- V týchto podnikoch si halušky nedáš
- Prinášajú však ultimátne spojenie zahraničných chutí

- V týchto podnikoch si halušky nedáš
- Prinášajú však ultimátne spojenie zahraničných chutí
Absolútne fantastický aspekt jedla ako takého je, že má nesmierne široký presah naprieč rôznymi krajinami a kultúrami. Inak to nie je ani v prípade bratislavského gastra. My sme ti preto zostavili zoznam najikonickejších podnikov v rámci iných krajín.
Vietnam
Môžeme začať hneď jedným z našich obľúbených presahov a presunieme sa do Vietnamu. V Bratislave máme naozaj množstvo skvelých prevádzok, ktoré ponúkajú skutočne autentické chute. Keďže nie je priestor na to, aby sme zmienili každú jednu, vybrali sme pre teba dve, ktoré to robia skutočne s vášňou.
Prvou je ostrieľaná bratislavská legenda z Miletičky – Phong Nam. Pokiaľ si ešte v živote nemal ich skvelé Pho alebo iné špeciality, tak to musíš hneď napraviť. Práve tu totiž získaš pocit, akoby si sa prechádzal uličkami Hanoiu. Ceny sú tu absolútne bezkonkurenčné, keď vezmeš do úvahy veľkosť porcie, akú dostaneš.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Druhá prevádzka, ktorá si zaslúži uznanie za to, čo robí, je bez pochyby Bánh Mì Huy. Tento podnik vyniká tým, že ukazuje skôr vietnamský streetfood v podobe plnených bagiet. O tejto reštaurácii si vieš prečítať na našom webe.
Nenechaj sa však zmýliť. Nie je to tá istá bageta, čo kúpiš na pumpe. Tu si svoje bagety čerstvo pečú a plnia ich rôznymi vietnamskými špecialitami ako marinované mäso, tofu alebo čerstvá chrumkavá zelenina. Jedna takáto ťa vyjde dokonca len na 4,5 eur.
India
India má taktiež bohaté zastúpenie na bratislavskom trhu, podobne ako Vietnam. Existuje však jeden človek, ktorý stojí za absolútne najlepšou indickou kuchyňou v Bratislave. Je totiž presvedčený, že indická kuchyňa by nemala byť len o tom, ako veľmi je jedlo pikantné.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Shrey, rodený Ind, ktorý už pár rokov prevádzkuje stálicu bratislavského street foodu MumBhai Express, si pred časom na rohu Miletičovej a Prievozskej otvoril svoju prvú kamennú prevádzku a chce nás učiť, ako naozaj vyzerá indická kuchyňa.
Pokiaľ by si si chcel u Shreya dopriať combo menu, tak ťa bude stáť 15 eur, čo za kvalitu, akú dostaneš, nie je vôbec veľa.
Ponúka aj výhodné obedové menu s autentickými jedlami. O MumBhai Express si vieš prečítať aj v našom článku.
Kórea
Ostaneme ešte chvíľku na východnej pologuli a tentokrát zamierime do Kórey. Môžeme byť radi, že sa k nám kórejská kultúra dostáva čoraz viac. Aj keď už mnoho Slovákov konzumuje nedeľný obed aj s miskou kimchi, tak tú skutočne pravú Kóreu môžeš zažiť napríklad aj v K-BAB by Meahwa.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Klasicky vynikajúce sú bibimbab a deopbab misky na báze ryže a rôzneho mäsa či zeleniny prekypujúce chuťami. Ide o tradičné kórejské jedlo plné textúr. Rozdiel je v druhu mäsa a v zelenine, ktorá je buď na surovo, alebo tepelne upravená.
Pri cene 11 – 15 € podľa surovín dostaneš hravé jedlo plné chutí a vôní. Len nedávno navštívil tento podnik aj foodblogger Čiližrut a na našom webe si vieš prečítať jeho recenziu.
Grécko
Poďme teda opustiť Áziu a presuňme sa do Európy. Ďalšia kuchyňa preto bude grécka. Čo sa týka gréckej kuchyne v Bratislave, tak by sa nedalo hovoriť o nejakom ťažkom výbere. Zatiaľ jediný podnik s autentickou chuťou tejto dovolenkovej destinácie je Bistro Suvlaki.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ich prevádzka sa nachádza na Krížnej ulici. To, prečo si mnohí ľudia obľúbili toto grécke bistro, je okrem ceny a kvality aj fakt, že je otvorené až neskoro do noci.
Keď sa pozrieš na ponuku, tak pochopíš, v čom je to čaro. Rôzne druhy mäsa z grilu alebo aj skvelé šaláty a morské plody. Ak ti však máme odporučiť len jedno jedlo, tak to bude gyros v pite, ktorý stojí len 3,5 eur.
Francúzsko
Francúzske kulinárske tradície rozkvitajú v Bratislave ako kvety na jar. Aj keď by sme sem mohli zaradiť azda každú druhú pekáreň, ideme sa baviť viac o teplom jedle. Pri takomto kritériu nám nenapadá žiaden iný adept ako Collete na Krížnej ulici
Tento podnik je skutočným unikátom na slovenskej gastroscéne. Za prepracovaným projektom stoja dvaja podnikatelia: 27-ročná majiteľka Michaela Budáčová a jej priateľ z Francúzska Anthony. Do centra Bratislavy priniesli autentický parížsky gastrobutik, ktorý sme mali možnosť navštíviť aj my.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Okrem toho, že sa v jednom stretli skvelí majitelia a prevádzkari, príjemný interiér a perfektná lokalita, kvalita jedla vôbec nezaostáva. Jedlá si tu nebudeš chcieť len vyfotiť na Instagram, ale fakt vyhrotené chute ťa donútia nechať tanier vždy prázdny.
Ceny sú za kvalitu ozaj prívetivé a priemerne necháš za skvelý zážitok približne 20 eur na osobu.
Amerika
Amerika je naozaj veľmi ťažká, čo sa výberu týka. Vybrať totiž len jedno jedlo za celú Ameriku je niečo ako vybrať jedno jedlo za celú Európu. Samozrejme by sme mohli vybrať proste najlepší hamburger. Napriek tomu si však myslíme, že existuje aj omnoho viac americké jedlo, ako je burger.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Rozhodli som sa preto vybrať podnik, ktorý srší americkou kultúrou texaského barbeque. Bratislavský Smokin‘ Bob Barbecue teda stojí za pozornosť hlavne pre spôsob prípravy mäsa. Hlavnou prísadou do každého jedla je totiž poriadny dym z orechového dreva.
Jedinečné sú aj všetky prílohy, omáčky alebo placky na tacos. Chalani si tu všetko pripravujú sami z kvalitných surovín a tak, aby to spolu ladilo. Za poriadne mäso si síce priplatíš, ale nebudeš ľutovať. Odporúčame ti skúsiť v menu hovädziu hruď, ktorú si kúpiš za 19,5 eur.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroj: archív Startitup