Uži si teplý 1. máj, počasie na Slovensku sa nám chystá dať mokrú a studenú „facku“

  • Upršanú sobotu cez víkend vystriedala nádherná slnečná nedeľa
  • Toto prekrásne jarné počasie sa však na Slovensku dlho neohreje, čaká nás znovu dážď a zima
Znovu sa ochladí
Znovu sa ochladí Unsplash/Bckfwd, Spencer Backman
  • Upršanú sobotu cez víkend vystriedala nádherná slnečná nedeľa
  • Toto prekrásne jarné počasie sa však na Slovensku dlho neohreje, čaká nás znovu dážď a zima

V sobotu sa na Slovensku vyskytli silné búrky vrátane superciel, ale v nedeľu sa počasie vyčistilo a bolo slnečné. Tento trend by mal pokračovať v prvých májových dňoch, ale potom sa očakáva zhoršenie počasia, uvádza stránka iMeteo.

So slnečným počasím sa rozlúčime

Aktuálne nás ovplyvňuje tlaková výš nad Poľskom, ktorá sa bude cez Bielorusko presúvať na Ukrajinu a potom ďalej na východ. Táto tlaková výš ovplyvňuje počasie na Slovensku a bude to tak aj v pondelok, prvého mája.

Očakáva sa slnečné a teplé počasie s teplotami až do 20 °C. Ale potom sa situácia zhorší, keďže v utorok sa bude nad naše územie nasúvať oblačnosť a bude ešte teplejšie ako v pondelok. Do našej oblasti totiž bude prúdiť teplý vzduch pred blížiacim sa studeným frontom. Aj keď bude pomerne veľa oblačnosti, teploty môžu dosiahnuť až 23 °C.

Prichádza dážď

Podľa predpovede TASR nás zajtra čaká zamračené počasie, na mnohých miestach občasný dážď. Teploty 11 až 16 °C. Na západnom Slovensku bude počasie 2. mája prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 13 až 16 °C.

Na strednom Slovensku v podstate to isté – prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 11 až 15 °C. Nebude tomu inak ani na východnom Slovensku, kde na ľudí zajtra čaká prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 11 až 15 °C.

Už v utorok popoludní a večer však na Slovensku hrozia prvé zrážky, spôsobené rozsiahlou tlakovou nížou s centrom nad Jadranom, ktorá bude súvisieť s výrazným studeným frontom. Na západnom a severozápadnom Slovensku sa dokonca môžu objaviť búrky.

V stredu sa cez Slovensko bude pohybovať studený front, ktorý však bude blokovaný tlakovou výšou od východu. V dôsledku toho sa postup studeného frontu zastaví a vytvoria sa na ňom jednotlivé zrážkové vlny. Tieto vlny môžu priniesť výdatnejšie zrážky, najmä v centrálnej časti Slovenska, s očakávaným zrážkovým úhrnom až do 30 mm.

Presná poloha rozsiahleho zrážkového poľa však bude závisieť od polohy studeného frontu, ktorý sa môže meniť ako na západ, tak aj na východ.

Leto bude extrémne, tvrdia vedci

Ako si sa mohol dočítať v staršom článku, odborníci očakávajú návrat klimatického fenoménu El Niño, ktorý by mohol spôsobiť nárast globálnych teplôt do nevídaných výšok. Podľa expertov možno tieto klimatické vplyvy obmedziť rýchlym znížením emisií skleníkových plynov, ale dopady sa už pravdepodobne prejavia na zníženej produkcii plodín.

Zatiaľ však nie je známe, či sa nárast globálnych teplôt spôsobený El Niño prejaví v roku 2023 alebo si tento rok ešte počká, a objaví sa znovu až v roku 2024.

Zdroje: imeteo.sk, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá