Zoznam najlepších českých jedál prekvapil: Sú v ňom totiž aj obľúbené slovenské pokrmy
- Na zozname najlepších českých jedál sa objavili dve slovenské
- Jedno dokonca dominuje v TOP 5

- Na zozname najlepších českých jedál sa objavili dve slovenské
- Jedno dokonca dominuje v TOP 5
Taste Atlas je portál, ktorý tvorí rôzne rebríčky v oblasti gastrosveta. Či už zoraďuje najlepšie polievky sveta, burgre alebo aj sladkosti. Nie je to tak dávno, čo sme sa aj my dočkali zoznamu najlepších a aj zoznamu najhorších slovenských jedál.
V ľuďoch to vzbudilo skutočné kontroverzie po tom, čo si našli napríklad svoju obľúbenú borovičku na mieste druhej najhoršej potraviny z našej krajiny.
Len prednedávnom portál vydal ďalší rebríček, teraz však s 50 najlepšími jedlami od našich pohraničných bratov Čechov. Nejedného slovenského gastropatriota však rozohní fakt, že na popredné priečky výberu sa dostali jedlá, ktoré by sme zaradili skôr do našej kuchyne.
Kačka vedie v rebríčku
Pečená kačka – nie je hádam ani lepší adept na úplne prvenstvo v tomto rebríčku. Do zlatista upečená kačka s chrumkavou kožou a zároveň šťavnatým mäsom. K tomu nechýba nič iné ako kombinácia knedlí, konkrétne zemiakovej a žemľovej.
Pokiaľ si toto všetko naberieš na vidličku spolu so sladkastou červenou kapustou, zvyšok dňa môžeš ostať doma a chrochtať blahom.
Nie je to ani zďaleka diétne jedlo, no z času na čas práve toto jedlo stojí za zhrešenie. Niet sa čomu čudovať, že toto jedlo je na väčšine jedálnych lístkov po celom Česku.
Valašský frgál
Valšský frgál, tradičný dezert z Valašska v Českej republike, si získal svoju popularitu z niekoľkých dôvodov. Prvým z nich je ich neodolateľná chuť a jedinečná textúra.
Tieto skutočne šťavnaté koláče sú vyrobené z kysnutého cesta, ktoré sa plní rozmanitými plnkami, ako sú ovocie, tvaroh, oriešky alebo mak. Ich bohatá a sladká chuť spolu s vláčnou konzistenciou cesta predstavuje dokonalú kombináciu, ktorá uspokojuje aj tých najnáročnejších gurmánov.
Okrem ich vynikajúcej chuti majú valašské frgále aj silné historické a kultúrne korene, čo taktiež prispieva k ich popularite. Tieto koláče sa pečú už stáročia v rámci valašskej kuchyne, a preto sa stali súčasťou dedičstva regiónu.
Miestni obyvatelia s hrdosťou prenášajú svoje tradičné recepty a zručnosti na ďalšie generácie, čím udržiavajú živú kultúru a zachovávajú tradíciu pečenia valašských frgálov.
Sviečková na smotane
Patrí šľahačkový terč na sviečkovú alebo nie? To je otázka, ktorá rozdeľuje ľudí do dvoch táborov. Sviečková je skutočne jeden veľký unikát českej kuchyne. Tento vynikajúci recept preto poznáme veľmi dobre aj my Slováci, no sviečkovú musíme Čechom nechať.
Pripravuje sa z marinovaného duseného hovädzieho mäsa, zvyčajne z hovädzej sviečkovice, podávaného v krémovej zeleninovej omáčke z mrkvy, zeleru a koreňa petržlenu. Práve omáčka robí nezabudnuteľnú kombináciu sladkosti a plnosti celého jedla. Je teda zvykom, že sa podáva spolu s parenou žemľovou knedľou.
Halušky na českom zozname?
Áno, počuješ správne. Halušky, teda predpokladáme bryndzové halušky, podľa fotky v rebríčku, sa dostali na štvrté miesto v rebríčku najlepších českých jedál.
Každý môže polemizovať o tom, či bryndza alebo halušky sú pôvodom skutočne slovenské. Nedá sa však uprieť to, že toto jedlo zo zemiakov a múky v spojení s bryndzou, smotanou a slaninou sa stalo neodeliteľnou súčasťou našej gastrokultúry.
Pre obhajobu portálu, tak aspoň spomenuli, že práve halušky sú typické aj pre náš kraj. Nič to však nemení na tom, že Česko má ďalšie skvelé jedlá, ktoré túto priečku mohli pokojne obsadiť.
Trdelník ako typické české jedlo
Pokiaľ sme pri haluškách nevedeli povedať to, či sú pôvodom skutočne slovenské, pričom táto problematika stále vyvoláva otázky a rozbroje, vďaka trdelníku sa môžeme pohádať s našimi južnými susedmi. Jediný dôvod, prečo by trdelník mohol byť zapísaný ako 21. najlepšie hodnotené české jedlo, je centrum Prahy.
Práve v centre Prahy vyrastajú s „tradičným“ českým trdelníkom viac ako huby po daždi. Na jednej ulici ich pokojne vieš narátať aj viac ako desať. Na tento trend už napríklad dlhodobo upozorňuje aj Janek Rubeš z kanálu Kluci z Prahy.
Pokiaľ teda berieme tento trdelník ako typicky český, priradili by sme ho skôr našim maďarským susedom, keďže viac pripomína ich „komínový“ koláč, robený z jemne hutnejšieho cesta, ako je ten náš zo Skalice.
Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú tri najlepšie české jedlá:
Sviečková na smotane: Toto je jedno z najpopulárnejších českých jedál. Je to pečená hovädzia sviečková, ktorá sa podáva s hustou smotanovou omáčkou, knedľou a bylinkovou omáčkou.
„Bramboráky“: Zemiakové placky, ktoré sa robia z kyslých zemiakov, cibule, múky a vajec. Sú opečené na panvici a servírujú sa napríklad s kyslou smotanou.
Guláš: Tradičné jedlo v strednej Európe, taktiež obľúbené v Česku. Je to pikantné mäsové jedlo, často z hovädzieho alebo bravčového mäsa, dusené na cibuľke, paprike, cesnaku a koreniach.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Taste Atlas , AI