Čiližrút hodnotí: Tento podnik mi poskytol najšokujúcejší a najnečakanejší zážitok môjho života
- Môže fungovať spojenie hlasnej hudby, totálne odviazanej zábavy a fine diningu?
- Jedlo budeš jesť rukami, budeš kŕmený lyžicou aj lízať z tanier
- Môže fungovať spojenie hlasnej hudby, totálne odviazanej zábavy a fine diningu?
- Jedlo budeš jesť rukami, budeš kŕmený lyžicou aj lízať z tanier
Najprekvapujúcejší, najšokujúcejší a najnečakanejší gastrozážitok môjho života. Asi tak by som popísal návštevu Punk Royale Oslo po tom, čo som dva dni v hlave spracovával, čo sa to vlastne odohralo.
Ako som toto „panoptikum“ nejaký čas sledoval, som tak nejak čakal bláznivé jedlá, nekonvenčnú obsluhu v štýle „Punk is not dead“ a hlasnú hudbu. Ale to, čo sa odohralo počas zhruba 3 hodín mojej návštevy, cca. 20 chodov a hektolitrov drinkov, som naozaj nečakal.
K detailom sa dostanem nižšie, ale podstatné je, že to nepôsobilo umelo, prvoplánovo a rozhodne nie nudne. Bola to jazda od príchodu k dverám, až po ich zatvorenie neskoro večer.
Zelenovlasý chlapík na mňa mával a kričal na celú ulicu, už keď som sa blížil k dverám, schmatol ma, vzal dnu a usadil k stolu. Keďže som mal rezerváciu sám, tak si mi dovolili dohodnúť rande.
Na stoličke oproti sedelo plyšové rozkošné prasa s čírom na hlave a zviazané v štýle bondage červeným lanom. Pomenoval som ho Eugen a cítil som sa jemne trápne, keď prichádzali ďalší hostia. Úplne zbytočne. Bol mega super spoločník a všetci ostatní hostia si ho extrémne obľúbili.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Najviac ma zaujal ten kontrast, ktorý som si všímal počas celého večera (ok, ku koncu som sa skôr už len zabával absolútne nekriticky, ale veď presne o to v tomto podniku ide).
Obsluha kričala, behala, víno (naozaj vynikajúce) liala do pohárov z výšky a doplna, prípadne z krhly, alebo z postrekovacej nádoby a všetko bolo šialené.
Ale boli vždy tam, kde treba, a starali sa na 100 % ako v reštaurácii s 3 hviezdami. Ani sekundu som nemal prázdny pohár s vodou, vínom či iným drinkom. Po príchode z toaliet ma čakal síce absurdne, ale poskladaný a čistý servítok a všetka tá pozornosť, ktorú chceš v top podniku mať, aby si si dokonale užíval zážitok.
Asi aj preto sami sebe udelili hneď 4 hviezdy Michelin. Zaslúžene. Neviem, či je vôbec niekde na svete reštaurácia, ktorej by Michelin ticho toleroval takúto recesiu, ako každoročné vylepenie nálepky s vymyslenými 4 hviezdami. Dokonca aj komplet interiér toaliet je vyzdobený panáčikom Michelin, vymaľovaný v červenej farbe s množstvom bielych hviezdičiek.
Jedlá boli dokonale prepracované, koncert chutí, textúr a zmyslov. Jedlo sa rukami, príborom, smotanový losos sa naberal na wafle rukami.
Foie gras bola napríklad len krásne, v tvare srdca namazaná na tanier a ty si ju z neho s vášňou a chuťou zlízal. Bol to naozaj úžasný pocit môcť to urobiť s takým dokonalým jedlom medzi ľuďmi a nehanbiť sa, že robím niečo strašné – och, také uvoľňujúce a odviazané.
Alebo ti prosto počas jedenia vopchal zelenovlasý šialenec lyžičku s absolútnou mňamkou rovno do úst ako doplnok k chodu, ktorý si práve prežúval. Najviac ma zaujal servis brutálneho kaviáru.
Za zvukov Pulp Fiction, ihneď po legendárnej vete „Everybody be cool, this is a robbery! Any of you fu*king pricks move, and I’ll execute every motherf*cking last one of you!“ vybehol šialený, obrovský a potetovaný kuchár s mega pixlou kaviáru, zo stien syčal dym, zelenovlasáč lietal, vrieskal a nalieval vodku. Na ruku si dostal kopu kaviáru, zlízol, zapil vodkou a rozmýšľal, čo sa to do čerta práve stalo. Geniálne.
Cena tohto zážitku s úplne všetkým je cca. 250 €. Len pre predstavu, keďže sa mení veľmi často, popíšem v krátkosti aj všetky chody, ktoré postupne a viac či menej bláznivo pristávali na stôl.
Párovalo sa víno, pivo, vodka aj kokteily.
1. Uhorková raviola s krémovým syrom a sladkým snehom – hneď na začiatok výbuch bláznivo sladkého, chrumkavého a krémového. S pohárom Champagne, silný začiatok ako hrom.
2. Cibuľový vývar – 48 hodín varený s citrónom a tymianovým olejom, podávaný s mladým hráškom, a údená smotana. Tak hlboké a zadymené jedlo som dlho nejedol.
3 Jednohubka – hráškový lusk s kimchi majonézou a kimchi prachom. To je chips, aký chcem už navždy jesť. Neskutočne nečakané textúry a pocity z praskajúceho hrášku a pálivého kimchi.
4. Vývar z hláv a pancierov kôrovcov s tatarákom z nich bol dokonalo, až na hranu dochutený.
5. Len ogrilovaný chvost langusty a s posýpkou z miso a zázvoru, dotiahol jej štruktúru a chuť na maximum.
6. Potom prišlo lokálne pivo zo Stavangeru a čili syrom – vypraženým, poliatym majonézou a zasypaným množstvom parmezánu. Drzý a štipľavý. Zrazu ti počas jedenia zobrali spod nosa tanier a vysypali na stôl. Papaj rýchlejšie! Uráža? Možno. But I love it so much.
7. Kaviár popísaný vyššie.
8. Foie gras a marakuja popísané vyššie.
9. Vysmažená brioška s ceviche z ustrice, ktoré chutili ako samo more, a omáčka ochutená biskom z kôrovcov. Absolútny top chod večera, ktorý by sa nestratil ani v najlepších reštauráciách sveta.
10. Údený úhor, palacinka a kaviár. Súhra textúr a chutí a ako sa rozplývaš, tak ti týpek počas jedenia vopchá do úst lyžicu s ďalším chodom.
11. Syrovo-kaviárový krém, ktorý úchvatne dopĺňal údenosť úhora.
12. Ustrica so zeleným karí a koriandrom a k tomu polosuchý nemecký Rizling. Pravdepodobne naj pár roka. Také krémové a štipľavé.
13. „Dirty f*cking lobster.“ Oriešky, bisque a holandská omáčka. Och.
14. Wafla na spálenom masle a smotana s lososom v podobe akéhosi šalátu. Dostaneš čiernu rukavicu a celú túto hmotu si rukou natieraš na waflu a zapájaš do zážitku svoj hmat.
15. Tak podceňovaný a úžasný kapor s omáčkou z jalapeňos vývaru a smotany mi urobil obrovskú radosť.
16. Kuracia roládka s medvedím cesnakom a bordolaise omáčkou s vínom Madeira. Čipsy z cesnaku posunuli toto jedlo mimo bežnej dimenzie. Od dnes sa nebránim kuraciemu chodu v rámci degustácie. Pankáči ukázali, že sa to dá.
17. Rebarbora so sladko-kyslým cukrom.
18. Passion fruit cheesceake s dokonalým balansom sladkej a kyslej.
19. Slano karamelový bonbón s popcornom z toho istého karamelu.
Kvalita jedál a servisu bola absolútne dokonalá, šou bola uvoľnená a uveriteľná, zábava neviazaná. Ku koncu celý podnik (cca. 20 hostí) stál, spieval a skamaráťoval sa.
Toto som naozaj nikde inde nezažil a myslím, že už ani nezažijem. Zomrel som z toho, aké dobré to bolo a ako ma to vrátilo do čias, keď som nosil oranžové kárované nohavice, zelené Steely a anarachy áčka. Zároveň ma to prepojilo s dneškom, keď si užívam výborné vína, servis a dokonalú gastronómiu. Naozaj skvelá práca Punk Royale.
Čítajte viac z kategórie: Cestovanie