Tieto superpotraviny ťa udržia na nohách aj v únave. Zaraď ich hneď do jedálnička

  • Na tom, čo jeme, naozaj záleží
  • Inšpiruj sa týmito 7 potravinami a obohať nimi svoj jedálniček
jedlo
Unsplash/Oliver Sjöström, NordWood Themes
  • Na tom, čo jeme, naozaj záleží
  • Inšpiruj sa týmito 7 potravinami a obohať nimi svoj jedálniček

Nazrime spolu do fascinujúceho sveta jedál, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj nabijú energiou. Jedlo nie je len základnou potrebou, ale aj palivom pre naše telo. Pochopíš to najlepšie, keď si predstavíš svoje telo ako motor. Ak ho nebudeš tankovať kvalitným palivom, nebude fungovať správne.

Aby sme tomu predišli, tu je 7 tipov na skvelé potraviny, ktoré by si mal zaradiť do svojho jedálnička. Neboj sa, nie sú to žiadne „nechutné“ alebo ťažko dostupné potraviny. Práve naopak. Budeme sa sústreďovať na jednoduché a chutné potraviny, ktoré sú dostupné pre každého. Tak poďme na to.

1. Avokádo

Avokádo je ako Ferrari medzi ovocím. Je plné zdravých tukov, ktoré ti pomôžu zvládať náročné dni. Avokádo je taktiež skvelým zdrojom vitamínov C, E a K, ktoré podporujú zdravie tvojho srdca. Ako bonus, avokádo je neodolateľne chutné a skvelo sa kombinuje s mnohými jedlami.

2. Orechy

Orechy sú malí energetickí giganti. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Sú skvelým zdrojom energie, ktorú tvoje telo môže dlho využívať. Orechy sú aj plné vitamínov a minerálov, ako je vitamín E, ktorý pomáha chrániť tvoje bunky pred poškodením.

orechy
zdroj: Unsplash/Pavel Kalenik

3. Chia semienka

Tieto malé semienka sú pravou superpotravinou. Chia semienka sú bohaté na vlákninu, bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a rôzne mikroživiny. Majú skvelú vlastnosť napučiavať v žalúdku, čím ti pomáhajú cítiť sa dlhšie sýty.

4. Quinoa

Quinoa je úžasný zdroj bielkovín a vlákniny. Prináša ti aj vitamíny skupiny B a železo. Táto potravina je skvelou voľbou pre aktívne dni, keď potrebuješ extra dávku energie.

5. Banány

Banány sú populárnou voľbou pre športovcov po celom svete vďaka svojmu obsahu prirodzených cukrov, ktoré rýchlo dodajú energiu. Sú taktiež bohaté na draslík, ktorý pomáha udržiavať rovnováhu tekutín a elektrolytov v tele.

6. Vajcia

Vajcia sú jednou z najlepších potravín pre tvoje telo. Obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerály. Vajcia ti pomôžu cítiť sa dlhšie sýty a dodajú ti energiu pre náročný deň.

7. Sladké zemiaky

Sladké zemiaky, teda bataty, sú fantastickým zdrojom komplexných sacharidov, vlákniny, vitamínu A a C. Tieto živiny sú skvelé pre tvoje zdravie a poskytnú ti postupnú dodávku energie.

bataty
zdroj: Unsplash/Rajesh Kavasseri

Začínať zdravý životný štýl nemusí byť zložité. Stačí spraviť pár zmien v tvojom jedálničku a začať konzumovať potraviny, ktoré ti pomôžu cítiť sa lepšie. Jedlo je palivo pre tvoje telo, takže je dôležité dbať na to, čo do seba dávaš. Mysli na to pri ďalšom plánovaní jedálnička a nezabudni zaradiť tieto 7 potravín. Výsledky ťa prekvapia.

Ako sa držať jedálnička?

Naplánovať si ho nie je až také náročné, oveľa väčším problémom však môže byť držať sa ho. Takto to ale zvládneš.

1. Plánovanie jedálnička: Začni s tým, že si naplánuješ svoje jedlá na týždeň dopredu. Vezmi si čas na to, aby si prehodnotil, čo konzumuješ a čo by si mohol zlepšiť. Pri plánovaní zahrň do svojho jedálnička dostatok vyššie spomínaných potravín.

2. Nakupovanie: Keď už máš naplánovaný svoj týždenný jedálniček, vytvor si zoznam potrebných potravín a drž sa ho pri nákupe. Vyberaj potraviny, ktoré sú v sezóne – nielenže sú chutnejšie, ale aj výživnejšie a lacnejšie.

3. Príprava jedál dopredu: Ak máš málo času na varenie počas týždňa, priprav si jedlá dopredu. Môžeš si spraviť napríklad cestoviny s brokolicou a kuracím mäsom alebo chrumkavé šaláty, ktoré jednoducho zabalíš a vezmeš so sebou kamkoľvek.

4. Flexibilita: Ak sa ti náhodou nepodarí dodržať svoj plán, nevzdávaj sa. Zdravý životný štýl nie je o perfekcionizme, ale o flexibilite a vytrvalosti.

5. Začni postupne: Do jedálnička začni zaradzovať viac ovocia a zeleniny. Pokúšaj sa obmedziť fast food a nahraď ho domácim varením. Skús nové recepty, experimentuj so zdravými surovinami.

Zdroje: Healthline, Psychology Today, SEEK Learning

Najnovšie videá

Trendové videá