Čiližrút hodnotí: Do tejto gýčovo vyzerajúcej krčmy by som sa nikdy nepozrel, no dostaneš tu famózne švédske guľky
- Sprievodca Michelin ťa zavedie aj do, povedzme, obyčajnej krčmy so sakra dobrým domácim jedlom
- Kötbullar môže byť aj naozaj delikatesa a heringa v Švédsku treba ochutnať
- Sprievodca Michelin ťa zavedie aj do, povedzme, obyčajnej krčmy so sakra dobrým domácim jedlom
- Kötbullar môže byť aj naozaj delikatesa a heringa v Švédsku treba ochutnať
Tento článok píšem nielen ako tip na fantastickú reštauráciu s domáckym jedlom v Štokholme, ale aj ako určitú reakciu a vysvetlenie k množstvu otázok a komentárov, ktoré som v poslednej dobe dostal ohľadom mojich článkov týkajúcich sa Michelin reštaurácií a iniciatívy Aj Slovensko chce Michelina.
Toto je presne príklad, že používať sprievodcu Michelin má jednoznačný zmysel a že to nie je len o drahých prevádzkach s hviezdami. Aj keď aj za tými je kopec tvrdej driny a všetku pozornosť si plne zaslúžia.
Michelin je najmä sprievodca dobrým jedlom. V každej krajine je XY reštaurácií zaradených a odporúčaných sprievodcom, ale len malá hŕstka z nich sú prevádzky s hviezdami.
Inak ide o podniky od najobyčajnejších a najlacnejších až po tie najluxusnejšie. Od domáckej kuchyne cez ázijské bistrá či molekulárnu gastronómiu. Preto aj ja osobne sprievodcu vždy pri cestách do zahraničia využívam a len vďaka nemu som objavil toto úžasné miesto kúsok od centra Štokholmu.
V strede parku na maličkom ostrovčeku medzi kopou múzeí a turistických atrakcií by som sa do tejto až gýčovo vyzerajúcej krčmy Wärdshuset Ulla Winbladh nikdy nepozrel.
Ale práve vďaka tomu, že Michelin nie je len o hviezdach, ale aj odporúčaniach obyčajných reštaurácií, sa mi sem podarilo dostať, keďže sme hľadali práve reštauráciu s obyčajným švédskym jedlom a, samozrejme, najmä ich ikonické mäsové guľky.
Veľmi pekný interiér, obrusy ako u babičky a klasická jednoduchá švédska kuchyňa. Vždy som si myslel (hanba mi), že Kötbullar v Ikei je skrátka fajn alebo OK.
Ale to, čo som dostal tu, ma posadilo na zadok. Famózne guľky fantastickej konzistencie a výraznej mäsovej chute (mix bravčové a hovädzie sú najtypickejšie pre toto jedlo), silná a hustá omáčka absentujúca akúkoľvek chemickú príchuť a k tomu zemiakové pyré, za ktoré by sa ani Zdenda Pohlreichovie nemusel hanbiť.
Neodmysliteľnou prílohou sú husté a sladké brusnice a kyselkavý uhorkový šalát. Cena cca. 20 € by sa mohla zdať vysoká, ale prevádzka je vo Švédsku, ktoré je ekonomicky úplne inde. Povedal by som, že je to ekvivalent bratislavských 10 € v reštaurácii.
Rovnako neuveriteľne chutné boli aj fritované heringy na prepálenom masle. Toto by som mohol jesť donekonečna. Cena pod 19 €. Ak sa tu ocitneš, veľmi odporúčam skúsiť výber ich predjedál.
Vynikajúce kyslé rybky s ražným krekerom, skvelý krevetový šalát s ikrami, marinovaný losos či niečo pripomínajúce parížsky šalát, ale vyrobený z jelenieho srdca. Obrovská delikatesa.
Cena cca 19 € za všetky. Jedno jedlo, ktoré síce nezapadá úplne do konceptu (aj keď kuriatka sú pre švédsku kuchyňu veľmi typické), bolo kuriatkové rizoto s hľuzovkou. Toto bolo naozaj tak dobre pripravené, že by sa zaň nemusela hanbiť ani tá spomínaná hviezdna reštaurácia.
Ak sa ocitneš v Štokholme s chuťou na niečo lokálne a domácke, tak toto miesto si určite poznač.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už 25. augusta. Tentokrát v legende slovenského Streetfoodu POĽNÁ KUCHYŇA – na ich záhrade v Senci.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ich stredajšie špeciály na Street foode boli nezabudnuteľné a Fish & chips je už dnes legendárny.
6-chodové degustačné menu plné obmien street foodových klasík si vychutnáme pod stromami na záhrade v Senci párované s krásnymi vínami.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Spoznáš miesto, kde je srdce a výrobňa Poľnej kuchyne, a ochutnáš menu šmrncnuté z jednej strany street foodom a z druhej finediningom.
Lístkov je obmedzený počet a v prípade záujmu je na mieste možné aj ubytovanie.
Budem sa na vás tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy