Obľúbené pochúťky Slovákov zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice, ukazujú najnovšie štúdie
- Toto tvrdenie potvrdzujú dve štúdie
- Ide o jedlá, ktoré sú veľmi populárne aj na Slovensku
- Toto tvrdenie potvrdzujú dve štúdie
- Ide o jedlá, ktoré sú veľmi populárne aj na Slovensku
Ultraspracované potraviny výrazne zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb, infarktu a mŕtvice. Dokazujú to dve štúdie, ktoré by podľa odborníkov mali slúžiť ako budíček pre vlády jednotlivých krajín.
Pod pojmom ultraspracované potraviny rozumieme jedlá, ktoré prešli viacerými stupňami priemyselného spracovania. V týchto pokrmoch sa nachádzajú prísady, ktoré by ľudia za bežných okolností do jedla nepridávali. Vo väčšine prípadov ide o chemikálie, farbivá, sladidlá a konzervačné látky.
The Guardian uvádza, že globálna spotreba produktov, ako sú cereálie, proteínové tyčinky, šumivé nápoje, hotové jedlá alebo rýchle občerstvenie, sa za posledné roky prudko zvýšila. Inak to, samozrejme, nie je ani na Slovensku.
Nie je všetko zlato, čo sa blyští
Podľa nového výskumu však konzumácia týchto jedál vedie k obrovským zdravotným problémom. Zapojilo sa doň 10 000 žien a trval 15 rokov. Ukázalo sa, že ženy, ktoré častejšie konzumovali ultraspracované potraviny, mali až o 39 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku.
Práve tento zdravotný problém zvyšuje riziko vážnych srdcových ochorení vrátane ochorenia srdca, ochorenia periférnych artérií, aneuryziem aorty, ochorenia obličiek a vaskulárnej demencie.
Do druhej analýzy sa zapojilo viac ako 325-tisíc mužov a žien. Tí, ktorí jedli viac ultraspracovaných potravín, mali o 24 % vyššiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych príhod vrátane infarktu, mŕtvice a angíny pectoris. Výsledky tiež naznačujú, že zvýšenie dennej spotreby týchto jedál v príjme kalórií o 10 % možno spojiť so 6 % zvýšeným rizikom srdcových chorôb.
Podobné štúdie vznikli už v minulosti. Preukázali, že konzumácia nadmerného množstva ultraspracovaných potravín vedie aj k obezite, cukrovke 2. typu a rakovine.
Na prvej štúdii pracoval aj Anushriya Pant z University of Sydney. Uviedol, že mnoho ľudí si neuvedomuje, že potraviny, o ktorých si myslia, že sú zdravé, sú v skutočnosti ultraspracované. Naznačil, že ide aj o niektoré jogurty, nízkotučné potraviny, sendviče z obchodu alebo polievky, ale tiež šunky, salámy a klobásky, ktoré Slováci milujú.
Upravené potraviny sú populárnejšie u žien, no ide o záležitosť, ktorú je potrebné ešte skúmať. Je totiž potrebné zistiť, či to spôsobuje marketing týchto potravín alebo nálepka „nízkotučné“.
Potravina, ktorá prospieva ľudskému mozgu
Portál Euronews píše, že olivový olej je už dlhý čas považovaný za príklad takzvanej „super potraviny“, ktorá nám môže pomôcť žiť dlhšie a plnohodnotnejšie v prípade, ak sa konzumuje ako súčasť zdravej výživy.
Vyšla nová štúdia, mimochodom, prvá svojho druhu, ktorá naznačuje, že olivový olej môže výraznou mierou prispieť k zamedzeniu takých rozšírených problémov súčasnosti, akými sú Alzheimerova choroba či iné formy demencie.
„Naša štúdia podporuje diétne usmernenia, ktoré odporúčajú rastlinné oleje, ako je olivový olej, a naznačuje, že tieto odporúčania podporujú nielen zdravie srdca, ale potenciálne aj zdravie mozgu.“
„Výber olivového oleja, prírodného produktu namiesto tukov, ako je margarín a komerčná majonéza, je bezpečnou voľbou a môže znížiť riziko smrteľnej demencie,“ vysvetlila pre portál SciTechDaily Anne-Julie Tessierová, ktorá je študentkou postdoktorandského programu na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Vedci z prestížnej Harvard University skúmali spôsoby, ako zlepšiť symptómy demencie, ktoré zahŕňajú stravovacie návyky a životný štýl. Výskumníci analyzovali stravovacie dotazníky a záznamy o úmrtí od viac ako 90 000 Američanov počas tridsiatich rokov.
V priebehu troch desaťročí zomrelo v dôsledku demencie 4 749 ľudí. Zistenia ukázali, že účastníci, ktorí konzumovali viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja denne, mali o 28 % nižšie riziko úmrtia na demenciu v porovnaní s tými, ktorí olivový olej nekonzumovali nikdy alebo len zriedka.
Zdroje: Krava & Company s.r.o., The Guardian, Euronews, SciTech Daily