Rekonštruovať dom nie je také ťažké, štát vie pomôcť tisíckami eur. Takto zvýšiš hodnotu svojho domu aj ty

  • Slováci bývajú v domoch starých aj 40 rokov, tretina z nich nemá ani zateplenú fasádu
  • Štát má však riešenie, s obrovskou sumou pomôže Slovákom pri prerábke domu
  • Šancu na dotáciu dostanú desaťtisíce Slovákov
obnov dom
TASR/Milan Kapusta, Pexels
  • Slováci bývajú v domoch starých aj 40 rokov, tretina z nich nemá ani zateplenú fasádu
  • Štát má však riešenie, s obrovskou sumou pomôže Slovákom pri prerábke domu
  • Šancu na dotáciu dostanú desaťtisíce Slovákov

Niektoré rodinné domy na Slovensku sú staré aj 40 rokov. Z dát Štatistického úradu SR vyplýva, že najviac slovenských domov pochádza z obdobia rokov 1961 až 1980, a to až 29,34 %. Menej ako 10 rokov má iba 10 % domov.

Výsledky minuloročného sčítania obyvateľov, domov a bytov však nepríjemne prekvapili. Ukazujú rozsah a závažnosť problému, ktorým je energetická nehospodárnosť rodinných domov. Tretina rodinných domov na Slovensku nemá zateplenú fasádu ani vymenené okná.

Z dát teda vyplýva, že staršie domy sú energeticky neefektívne a potrebujú zásadnejšiu rekonštrukciu. Mnohým ľuďom chýbajú na tento druh investícií peniaze.

„Slovensko zaznamenalo jeden z najvýraznejších poklesov úspor domácností za rok 2022 v porovnaní s dlhodobým priemerom spomedzi krajín eurozóny,“ tvrdia analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

Kde je problém?

SITA uvádza, že v nedostatočne vykurovaných príbytkoch na Slovensku žije 309-tisíc ľudí, čo je takmer 6 % obyvateľstva. Tepelné podmienky bývania ovplyvňuje vek domov, kvalita materiálov použitých pri výstavbe či doterajšie rekonštrukcie.

Na Slovensku je 1,08 milióna rodinných domov, z nich až 70 % bolo postavených pred rokom 1980. Bez zatepleného obvodového plášťa je 738-tisíc rodinných domov, teda 68 % z celkového počtu. Len v štyroch zo 79 okresov Slovenska má viac ako polovica rodinných domov zateplenú fasádu.

Pritom úspora energií po zateplení fasády, obnove strechy, výmene okien a dverí či zdrojov tepla musí dosiahnuť, ak chce človek splniť podmienky plánu obnovy, minimálne 30 %. Ak teda majiteľ domu obnovou usporí minimálne 30 % primárnej energie a zároveň splní všetky požadované podmienky, má nárok na získanie príspevku z plánu obnovy a odolnosti až do výšky 15-tisíc €.

Napríklad pri rodinnom dome gánkového typu z roku 1960 po zateplení fasády MV/EPS hr. 160 mm a zateplenie stropu povaly MV hr. 280 mm dosahuje úspora primárnej energie 40,65 %.

„Gánkový dom je veľmi rozšírený typ domu z I. polovice 20. storočia, ktorý sa v súťaži dočkal až 54 výborných príkladov obnovy. Ocenené návrhy vytvorili veľmi atraktívne bývanie na najvyššej technologickej a energetickej úrovni, pričom nespornou výhodou tohto typu domu je jeho bezprostredné prepojenie so životom v záhrade,“ konštatuje Kristína Korčeková, zástupkyňa generálneho riaditeľa SAŽP.  Viac informácií o výzve

Tisícová pomoc od štátu

Zrekonštruovať starší dom je pre mnohých ľudí ťažšie, ako by sa zdalo. Najväčšou bariérou je spomínaný nedostatok financií. Teraz je však pripravený balík z plánu obnovy pre ľudí, ktorí si dom postavili pred 1. januárom 2013.

Štát majiteľom domov, ktorí plánujú rekonštrukciu, umožňuje zapojiť sa do výzvy, ktorá im môže preplatiť značnú časť ceny rekonštrukcie. V niektorých prípadoch môže ísť aj o 19-tisíc eur. Ide o prijateľné riešenie v období, keď sa zvyšujú výdavky na energie.

Zvýšenie cien energií sa podľa prieskumu výrazne dotklo až 44 % Slovákov, ktorí sa to snažia kompenzovať obmedzením vedľajších výdavkov, najmä na zábavu a rôzne voľnočasové aktivity. Zo slovenských domácností 45 % vynakladá úsilie na zníženie spotreby a využívanie alternatívnych zdrojov.

Práve projekt Obnov dom je cielený na zvýšenie energetickej efektivity domácností. Rekonštrukcia môže Slovákom dlhodobo ušetriť výdavky na energie – nový kotol, nové zateplenie, fotovoltické panely či rekuperačný systém dokážu ušetriť značné množstvo elektrickej energie, plynu aj teplej vody.

obnov-dom
zdroj: Obnov dom - Slováci žijú v domoch, ktoré stavali aj pred 40 rokmi. Dáta Štatistického úradu uvádzajú, že na Slovensku je 1,08 milióna rodinných domov, z nich až 70 % bolo postavených pred rokom 1980.

Milióny na obnovu rodinných domov

Dotácia má pomôcť tisícom Slovákov. Na vynovenie príbytkov poputuje vyše pol miliardy eur, konkrétne 424 miliónov. V súčasnosti sa počíta s tým, že sa podarí obnoviť 25-tisíc rodinných domov. Vyčlenené peniaze je potrebné investovať do roku 2026.

„Zmeny klímy nám priamo aj nepriamo zasahujú do našich životov. Obnovou 25-tisíc rodinných domov zvýšime odolnosť proti jej negatívnym dopadom, zlepšíme energetickú hospodárnosť budov a začneme sa adaptovať na zmenu klímy, ktorá patrí medzi najväčšie environmentálne výzvy dneška,“ uvádza oficiálna webstránka Obnov dom.

Obnova starších rodinných domov je súčasťou boja s klimatickou a energetickou krízou. Týka sa to najmä domov postavených pred rokom 2013. Poväčšine tieto domy nespĺňajú súčasné štandardy energetickej náročnosti a sú záťažou pre životné prostredie.

„V už stojacich domoch je zabudované veľké množstvo uhlíka, ktoré by sa zbúraním stavby a jej nahradením uvoľnilo do systému a negatívne by prispelo ku klimatickej zmene. Obnova jestvujúcich budov tak umožní domu poskytnúť moderný a energeticky menej náročný štandard bez ďalších emisií uhlíka, čo je jedným z cieľov plánu obnovy. Použitím vhodných technológií, sanáciou či výmenou zastaraných povrchov alebo úpravou usporiadania miestností je možné vytvoriť kvalitné bývanie v prakticky každej existujúcej stavbe,“ vysvetľuje pre Startitup Kristína Korčeková.

Žiadosť o príspevok na obnovu rodinného domu je možné podať prostredníctvom online formulára. Je však nutné spĺňať podmienky oprávnenosti.

To znamená, že žiadateľ musí byť spôsobilý na právne úkony a byť jedným z vlastníkov (alebo jediným vlastníkom) rodinného domu, na obnovu ktorého žiada finančné prostriedky mechanizmu. Platí taktiež podmienka bezúhonnosti – žiaden z majiteľov domu nesmie byť právoplatne odsúdený z určitých ekonomických trestných činov.

Podielovým spoluvlastníkom rodinného domu nesmie byť právnická osoba, a to ani v prípade, ak sú ostatnými spoluvlastníkmi fyzické osoby. Viac informácií o podmienkach tu →

Kto môže o dotáciu požiadať?

Možné bude podporiť len projekty, ktoré splnia požiadavku minimálne 30 % úspory primárnej energie. Obnovovať sa budú len tie domy, ktoré sú staršie ako rok 2013. Štát prostredníctvom svojho príspevku prepláca oprávnené výdavky až do výšky 75 %

Pôjde o maximálne 15-tisíc eur v prípade projektov, ktoré dosiahnu úsporu primárnej energie na úrovni 30 až 60 % oproti stavu pred obnovou.

O 19-tisíc eur pôjde v prípade projektov, ktoré dosiahnu úsporu primárnej energie viac ako 60 % oproti stavu pred obnovou. Dosiahnutá úspora energií sa bude overovať cez energetické certifikáty.

Formulár žiadosti o poskytnutie príspevku je možné vyplniť len online, a to prostredníctvom internetového portálu Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Celú žiadosť aj s prílohami je možné poslať cez slovensko.sk, poštou len na adresu podateľne Rožňavská 24, Bratislava, alebo zaniesť osobne na jednu z 10 regionálnych kancelárií SAŽP. Viac informácií o výzve →

zelena_obnova_2178259fb6b97ba8
zdroj: obnovsvojdom.sk - Obnovovať sa budú len tie domy, ktoré sú staršie ako desať rokov.

Na čo využiť dotáciu?

Základnou podmienkou rekonštrukcie je úspora primárnej energie minimálne o 30 % oproti stavu pred obnovou a zároveň zrealizovanie aspoň jedného z nasledovných povinných opatrení typu A:

  • zateplenie domu,
  • zateplenie strešného plášťa,
  • výmena okien a dverí,
  • zateplenie podlahy nevykurovaného podkrovia (resp. akéhokoľvek nevykurovaného priestoru v rodinnom dome, pod ktorým je vykurovaný priestor),
  • zateplenie stropu nevykurovaného suterénu (resp. akéhokoľvek nevykurovaného priestoru v rodinnom dome, nad ktorým je vykurovaný priestor),
  • zateplenie podlahy na teréne (vykurovanej miestnosti v rodinnom dome, pod ktorou nie je iná miestnosť).

K tomu je možné pridať ľubovoľné z nasledovných voliteľných opatrení typu B, napríklad tepelné čerpadlo, fotovoltické panely či solárne kolektory a iné.

K dotáciám sa v súčasnosti nie je ešte možné dostať. Výzva, príručka a vzory dokumentov boli zverejnené 6. septembra. Žiadosti o finančný príspevok sa budú môcť predkladať od 9. októbra. 

Avšak keď na to dôjde, systém bude fungovať spôsobom, kto skôr príde, ten berie, a tak je dobrým nápadom sa vopred pripraviť.

Ako výzva funguje?

  • V októbri sa sprístupní online formulár žiadosti.
  • Ak počkáte so zaslaním kompletnej žiadosti až na koniec lehoty 90 dní, v marci 2024 by s vami mohla SAŽP uzavrieť zmluvu.
  • Najneskôr v decembri 2024 by ste mali finišovať s rekonštrukciou a následne poslať žiadosť o platbu.
  • V marci 2025 by vám mohla byť dotácia vyplatená.
 

Čo všetko rekonštrukcia domu obnáša?

Rekonštrukcia domu je zložitý proces, ktorý si vyžaduje dôkladné plánovanie a koordináciu množstva faktorov. Na ktoré veci treba myslieť pred začatím obnovy domu?

Plánovanie a nápady: Definovanie jasného cieľa a predstavy o tom, čo človek chce rekonštrukciou dosiahnuť.

Rozpočet: Potrebné je určiť si reálny rozpočet na celý projekt. Zahrnúť náklady na stavebné práce, materiály, pracovnú silu, povolenia a nečakané výdavky. S rozpočtom môže pomôcť dotácia z výzvy. Viac informácií o výzve →

Povolenia a regulačné záležitosti: Kontrola miestnych stavebných predpisov, povolenia a schválenia sú potrebné pre rekonštrukciu, bez ohľadu na to, či človek o príspevok žiada. Rôzne projekty môžu vyžadovať rôzne druhy povolení.

Časový plán: Je dôležité zvážiť sezónne obmedzenia, ako aj časový priestor na neočakávané oneskorenia.

Napriek tomu, že obnova predstavuje náročný proces, technické vylepšenie domu zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti. Rekonštrukcia predstavuje investíciu do budúcnosti, pretože modernizovaný dom môže prilákať dlhodobých nájomcov alebo záujemcov o kúpu. To môže zabezpečiť stabilný príjem z nájmu alebo v prípade predaja priniesť zisk.

Zdroje: SITA, teraz.sk, scitanie.sk, trend.sk

Najnovšie videá

Trendové videá