Zástava srdca dá o sebe vedieť 24 hodín vopred. Muži a ženy si musia všímať odlišné príznaky

  • Nový výskum odhalil varovné príznaky, ktoré môžu naznačovať náhlu zástavu srdca s predstihom 24 hodín
  • Dôležitý je zdravý životný štýl
Na snímke ležiaca pacientka na lôžku
Ilustračný obrázok Unsplash/ Stephen Andrews
  • Nový výskum odhalil varovné príznaky, ktoré môžu naznačovať náhlu zástavu srdca s predstihom 24 hodín
  • Dôležitý je zdravý životný štýl

Nová štúdia ukázala, že približne polovica jednotlivcov, ktorí utrpeli náhlu zástavu srdca, prejavili varovné príznaky už 24 hodín predtým, než došlo k zástave srdca. Výskum realizovali vedci zo Smidt Heart Institute v Cedars-Sinai v Los Angeles. Cieľom bolo identifikovanie varovných príznakov, ktoré by mohli pomôcť v predchádzaní náhlej zástavy srdca.

Výsledky tejto štúdie boli publikované v odbornom časopise The Lancet Digital Health

Odlišné príznaky

Výsledky štúdie ukázali, že príznaky naznačujúce blížiace sa náhle zastavenie srdca sa líšili medzi mužmi a ženami. U žien bol najvýraznejší príznak dýchavičnosť, kým u mužov to bola bolesť na hrudníku. Taktiež sa uvádza, že u menších skupín oboch pohlaví prejavili aj ďalšie príznaky, napríklad nadmerné potenie alebo záchvaty.

Výskumníci analyzovali údaje o 823 pacientoch, ktorí utrpeli zástavu srdca, a porovnali ich s údajmi od kontrolnej skupiny, ktorú tvorilo 1 171 ľudí. Tí síce prejavovali podobné symptómy, ale nezaznamenali úplnú zástavu srdca.

Kľúčové je identifikovať varovné príznaky, ktoré by nám mohli poskytnúť náznak o blížiacom sa nebezpečí. Dr. Sumeet Chugh, riaditeľ Centra pre prevenciu zástavy srdca v Smidt Heart Institute, zdôraznil, že tieto poznatky môžu otvoriť dvere k novým spôsobom, ako lepšie predchádzať náhlej zástave srdca.

Identifikácia symptómov

Ďalšie príznaky zahŕňajú symptómy srdcových ochorení, ako je únava, závraty, búšenie srdca a celkový nepríjemný pocit v hrudnej oblasti. Je dôležité, aby ľudia brali tieto príznaky vážne a nezanedbávali ich. Nepravidelný srdcový tep, závraty a bolesť na hrudníku by si tak určite nemal ignorovať.

Štúdia však má aj svoje obmedzenia, pretože použila údaje len od 823 pacientov. Celkový počet diagnóz súvisiacich so zástavou srdca, ku ktorým došlo mimo nemocnice, bol viac ako 1 600, pričom odborníci nemajú informácie o počiatočných príznakoch ľudí, ktorí neboli do štúdie zahrnutí.

Výskumníci analyzovali aj údaje z dvoch existujúcich komunitných štúdií v Kalifornii a Oregone, kde zhodnotili výskyt jednotlivých príznakov pred náhlou zástavou srdca. Zistili, že 50 percent z takmer 1 700 osôb, ktoré utrpeli náhlu zástavu srdca, prejavili aspoň jeden z varovných príznakov pred spomenutou skutočnosťou.

Zdravý životný štýl predchádza zástave srdca

Navyše, štúdia poukázala na rizikové faktory pre zástavu srdca vrátane veku, diagnózy cukrovky, vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu, zlyhania srdca a genetických abnormalít. Preto je dôležité, aby ľudia, najmä tí s predmetnými rizikovými faktormi, dbali o svoje zdravie.

Psychosociálny stres a nespavosť môžu byť spojené so zvýšeným rizikom vzniku nepravidelných rytmov srdca po menopauze u žien.

Zdravá strava, udržiavanie zdravej hmotnosti, pravidelné cvičenie, obmedzenie konzumácie alkoholu a vyhýbanie sa drogám môžu znížiť riziko ochorení srdca. Lekárske prehliadky sú dôležité pre identifikáciu a kontrolu týchto rizikových faktorov.

Zdroj: The Lancet

Najnovšie videá

Trendové videá