V tejto krajine ti naservírujú jedinečnú polievku. Varí sa neustále už 50 rokov
- Thajsko je zemou rôznych chutí
- V Thajsku sa jedna polievka varí nepretržite už 50 rokov
- Thajsko je zemou rôznych chutí
- V Thajsku sa jedna polievka varí nepretržite už 50 rokov
Bangkok, pulzujúce srdce Thajska, je mesto kontrastov a nesmierneho šarmu. Jeho jedinečná kombinácia moderného lesku a historického bohatstva dodáva tomuto mestu zvláštne čaro. V tieni impozantných mrakodrapov a nekonečných uličiek sa skrývajú poklady thajskej kultúry a tradície, ktoré sa odrážajú v jeho jedinečnej kuchyni.
Thajská kuchyňa je svetoznáma svojou rozmanitosťou, vôňou a chuťou.
My sa pozrieme bližšie na jednu virálnu reštauráciu, ktorá v minulosti obletela celý internet. Za 3 doláre si tam totiž môžeš dať polievku, ktorá sa varí už neuveriteľných 50 rokov, nepretržite. Áno, počuješ správne. Nehovoríme o nejakej tradícii, ktorá ide z generácie na generáciu, ale o skutočnej polievke, ktorá vrie už 50 rokov.
V centre Bangkoku je teda skutočný ošiaľ po polievke z reštaurácie, ktorá sa volá Wattana Panich. Ako píše portál NPR, tak túto reštauráciu vlastní už tretia generácia rodiny Kaweeantawong.
Portál Yahoo News ďalej píše o tom, ako je vlastne možné, že niečo takéto existuje. Niekto by si totiž mohol povedať, že tam polievka už 50 rokov leží v rovnakom hrnci, a teda je to špinavé a nechutné jedlo. Opak je však pravdou. Kuchár po zatvorení reštaurácie totiž z hrnca polievku vyberie a dá do ďalšieho už umytého hrnca, kde nechá polievku variť na jemnom plameni cez noc. Táto polievka tvorí základ vývaru na ďalší deň.
Hlavnou hviezdou je hovädzie mäso
Portál Taste Atlas na svojom webe píše, že samotné čaro nespočíva len v jej veku, ale najmä v chuti. Je to symfónia exotických čínskych bylín, cesnaku, škorice, pikantného čierneho korenia a zemitého podtónu koriandra.
Portál ďalej píše, že skutočnou hviezdou polievky je hovädzie mäso. Každý deň sa približne 150 kilogramov hovädzieho mäsa podrobí starostlivému sedemhodinovému procesu varenia. Na začiatku sa z hovädzieho mäsa do hrnca postupne uvoľňujú jeho chute. Po troch hodinách sa vyberie, naporciuje a potom sa opäť vloží na ďalšie štyri hodiny.
Tento proces zaručuje, že hovädzie mäso je nielen mäkké, ale aj nasýtené hĺbkou chutí vývaru, vďaka čomu sa každé sústo stáva skutočným zážitkom. Jedna miska takejto polievky ťa bude stáť okolo troch dolárov.
Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú najlepšie thajské jedlá:
Pad Thai: Toto je jedno z najpopulárnejších thajských jedál na svete. Ide o varené rezance, často s krevetami alebo kurčaťom, zmiešané s vajcom, arašidovými kúskami, zeleninou a sladko-kyslou omáčkou.
Tom Kha Gai: Tento lahodný krémový kurací vývar je plný skvelých chutí. Obsahuje kokosové mlieko, kura, citrónovú trávu, huby a ďalšie koreniny.
Green Curry (Kaeng Khiao Wan): Zelená kari omáčka je plná aromatických bylín a korenín. Často sa pridáva kurča alebo krevety a servíruje sa s ryžou.
Som Tum (zelený papájový šalát): Tento šalát je osviežujúci a pikantný. Obsahuje varenú zelenú papáju, paradajky, fazuľu, arašidy a červené chilli.
Massaman Curry: Toto jedlo je trochu iné od tradičných thajských curry. Je sladšie a mierne pikantné. Obsahuje hovädzie mäso, zemiaky a arašidy.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: NPR, Yahoo News, Taste Atlas, AI