Čiližrút hodnotí: Celkom nová reštaurácia v Bratislave, ktorá chce pôsobiť luxusne. Darí sa jej to?
- Úplná novinka v centre chce pôsobiť LUXusne
- Dáš si tu bryndzové halušky, caesar šalát, bôčik aj pštrosa
- Úplná novinka v centre chce pôsobiť LUXusne
- Dáš si tu bryndzové halušky, caesar šalát, bôčik aj pštrosa
Reštaurácia LUX Flavour Bar & Restaurant prevzala priestor po legendárnom Green Budha, ktorý po covide už, žiaľ, neotvoril. V absolútnom centre Bratislavy sa teraz bude pokúšať o priazeň tento, na prvý pohľad nie celkom uchopiteľný koncept. Ale poďme postupne a bez predsudkov.
Na prvý pocit, do sekundy po príchode, ma okamžite zaujali 3 veci. Žiaľ, nie všetky úplne pozitívne. Prvou je tabuľa s fotkami jedál, čo nemám rád a nepôsobí to dobre. Vždy mám pri tom pocit, že sa prevádzka obáva, že by bez toho nevedela zaujať, a je to tak trošku typický znak na pasce na turistov.
Často sú to miesta, kde sa viac snažia o pritiahnutie vizuálom ako kvalitou. Uvidíme. Druhou je neskutočne hlučná, kolotočovo dance floorová muzika, čo je obrovský fail. A ešte k tomu hrala z obrovskej telky, len ako pustený program z televíznej hudobnej stanice. Dúfam, že toto rýchlo napravia.
Treťou je pre mňa naozaj nádherný interiér. Pohodlné modré kresielka, tmavé drevo, jeden veľký drevený stôl vzadu pre väčšiu partiu a krásny bar. Je však pravdou, že ja som netypický klient a na niekoho by to mohlo pôsobiť silene luxusne.
Čo by som však po stránke interiéru vytkol, je nevkusné zelené osvetlenie schodiska k toaletám a úplne nepochopiteľné biliardové stoly a stôl na futbal. To v reštaurácii nemá čo robiť. Začínam mať trošku pocit, že je tu prítomná neslávne známa snaha uspokojiť každého. To má však za následok väčšinou neuspokojenie nikoho a totálnu absenciu identity a konceptu. Poďme na to.
Ako prvé som sa nevedel dočkať, kedy sa dozviem, čo znamená názov LUX a prečo robia viacero jedál z pštrosa. Čašník, inak veľmi milý, sympatický a pozorný, sa priznal, že toto mu, žiaľ, manažér neprezradil. Škoda.
Musím sa priznať, že po úvodných dojmoch vyberáme jedlá na ochutnanie s naozaj malými očakávaniami. Lístok je zaujímavý, avšak s chybami ako Gordon bleu a obsahuje takú všehochuť – od halušiek a pirohov cez burgre, steaky – vrátane pštrosieho –, šaláty, kačku, bôčik až po cestoviny.
Ale nie je toho priveľa, to je pozitívne. Ale vo veľa veciach iné ako všade inde, a tak sa nakoniec trošku aj teším a som zvedavý.
Vo vínnom lístku neuvádzajú ani krajinu ani producenta, čo je škoda. Takýto typ podniku by sa mal na vína aspoň minimálne zamerať a hlavne ich zákazníkom aktívne ponúkať. Tu personál neponúka, neodporúča, a teda ani nepredáva nič.
Sú milí a profesionálni, ale to je dnes už málo. Túto chybu jednoznačne a nespochybniteľne prisudzujeme slabému manažmentu prevádzky. Je to stále časté, že sa myslí na všeličo, ale na vína a predaj sa zabúda. Snáď sa to raz zmení. My zákazníci chceme byť motivovaní a lákaní na to najlepšie, čo podnik ponúka.
Začali sme polievkou. Fazuľová Jókai bola za 4,2 € neuveriteľne hustá, skvelé slíže, ochutená akurát, plná klobásky a dobre uvarenej fazule. Ak by samotný vývar v nej bol silnejší, tak by bola zrejme aj dokonalá.
Musím sa priznať, že takýto začiatok vo mne vzbudil nádej, že pomaly rastúce predsudky by nemuseli byť v jedle a jeho kvalite na mieste.
Nasledoval môj najmilovanejší bôčik. Jedlo stálo 13,9 €. Bol tak dobre upečený, že bol až krájateľný vidličkou, extra silná chuť a výborná zemiaková kaša spolu hrali fantasticky a ja som už nepochyboval, že sme sa mýlili. Bohužiaľ som sa tešil predčasne.
Caesar bol úplne naopak. Chcel som sa zamerať na chuť a kvalitu dresingu. Nebolo však ako. Bol totálne suchý a takmer bez dresingu, ktorý ani nemal žiadnu chuť. Nič.
Na šaláte bolo poukladané absolútne a nenávratne spečené a vysušené mäso, ktoré podľa mňa ešte aj dostalo ranu istoty v podobe pobytu v mikrovlnke. Slanina a krutóny boli celkom ok. A akékoľvek iné ako rímske listy by v caesare tiež nemali čo robiť. Cena 10,4 €.
Chcem ale povedať, že aj keď to môže znieť ako katastrofa, bol šalát krásne a pohodlne naservírovaný a tých zmien, ktoré by z neho urobili výborné jedlo, nie je treba až tak veľa. Stačí si dať trochu námahy a bude to o niečom inom.
Nasledovali dve jedlá z pštrosa. Nemám nič proti tomuto mäsu, no zároveň si myslím, že nie je ničím veľmi zaujímavé a ako trhák zrejme fungovať nebude. Bojím sa, že skôr naopak. Guláš za 10,8 € bol celkom fajn, akurát, že by som nikdy nespoznal, že nie je hovädzí.
Výborná a hustá šťava, mäkučké a vláčne mäso a fantastické karlovarské knedličky. Tomuto nebolo veľmi čo vytknúť. Najväčšou katastrofou a jedlom, ktoré by sa nikdy nemalo dostať pred hosťa, bol steak z pštrosa.
Mäso bolo najtuhšie, aké som za celý svoj život jedol. Prepečené bolo síce správne, ale absolútne nevhodné na steakovú úpravu. Nedalo sa ani odrezať. A chuť žiadna. Netuším, či bolo staré alebo nevhodná časť zvieraťa, ale okamžite by som ho vyradil. Hranolky, naopak, domáce a veľmi chutné. Slabučká, riedka a bez chuti bola aj hnedá šťava. Cena 18,9 €.
Ako dezerty ponúkajú cisársky trhanec alebo niektoré z pirohov na sladko. My sme mali trhanec a ten, musím povedať, mal tiež pomerne blízko k výbornému dezertu. Chuťovo skvelý, preliaty javorovým sirupom a so slivkami.
Možno prisladký, ale veď o tom je dezert. Chybou bola len mazľavá konzistencia a bol priveľmi horúci. Oboje pripomínajúce nežiadúci pobyt v mikrovlnke. Ak to tak bolo, tak vynechať, ak nie, doladiť tú konzistenciu a bude to výborné. Cena 8,9 €.
Potešili ma aj remeselné pivá a musím povedať, že kokteil Negroni, ktorý sme si dali na úvod, bol na reštauráciu naozaj veľmi slušný.
Celkovo si myslím, že ak budú mať majitelia či manažment záujem a chuť, zmenia hudbu, doladia interiér, jemne obmenia lístok a doladia jedlá na najlepšiu možnú úroveň, tak existuje šanca, že by to mohlo fungovať. Ja budem držať palce tak ako každému, kto má chuť na sebe makať.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční v sobotu 21. októbra. Tentokrát v legende slovenského Streetfoodu POĽNÁ KUCHYŇA – v ich základni v Senci.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ich stredajšie špeciály na Street foode boli nezabudnuteľné a Fish & chips je už dnes legendárny.
6-chodové degustačné menu plné obmien street foodových klasík si vychutnáme párované s krásnymi vínami. Spoznáš miesto, kde je srdce a výrobňa Poľnej kuchyne a ochutnáte menu šmrncnuté z jednej strany street foodom a z druhej fine diningom.
Lístkov je obmedzený počet a v prípade záujmu je na mieste možné aj ubytovanie
Budem sa na teba tešiť.