EXKLUZÍVNE „Poviem vám o dvoch stretnutiach.“ Sulík prehovoril o tajných koaličných rokovaniach

  • Richard Sulík pre Startitup odhalil zákulisie koaličných rokovaní
  • Exminister priznal dve oficiálne, ale aj dve neformálne stretnutia
Richard Sulík gestikuluje
TASR/Pavel Neubauer
  • Richard Sulík pre Startitup odhalil zákulisie koaličných rokovaní
  • Exminister priznal dve oficiálne, ale aj dve neformálne stretnutia

Povolebné rokovania sa dostávajú do cieľovej rovinky a dnes je už jasné, že Saska, progresívci, kresťanskí demokrati a Obyčajní ľudia skončia v opozičných laviciach. Dnes totiž lídri budúceho koaličného trojlístku, ktorý je na spadnutie, podpísali memorandum o porozumení a rozkrájali si pomyselný koláč medzi stranami.

Premiérska stolička a šesť rezortov pripadne Smeru, sedem ministerstiev a post predsedu parlamentu Hlasu a tri ministerstvá národniarom. Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko tak dali oficiálne zelenú kreujúcemu vládnemu kabinetu a Richard Sulík tak opäť zasadne do opozičných lavíc.

Práve šéfa liberálov Startitup exkluzívne vyspovedal ani nie 24 hodín po tom, čo Pellegrini na kľúčovej tlačovke oficiálne vyrukoval s koaličným spojenectvom s národniarmi a Smerom.

Sulík nám detailne opísal hektické dni plné rokovaní a dokonca priznal dve schôdzky so známymi slovenskými politikmi. Zároveň šéf Sasky prezradil, že sa zúčastnil aj ďalších rokovaní, o ktorých drží bobríka mlčania. 

Dve oficiálne stretnutia: Mikloško a Šimečka

Pôvodne boli po voľbách v hre dve potenciálne koaličné partičky. A to Smer, Hlas a SNS, ktorá sa aj pretavila do reality, a druhé nenaplnené partnerstvo kĺbiace liberálov s progresívcami a konzervatívcami. Práve Richard Sulík nám pootvoril dvierka do kuchyne počas rokovaní a osvetlil nám viacero detailov z povolebného týždňa. 

„Poviem vám o dvoch stretnutiach, o ktorých vám môžem povedať,“ povedal tajomne na úvod k téme rokovaní Sulík. Spomínaná dvojica oficiálnych stretnutí bola s dvoma známymi politickými tvárami.

„Jedno bolo úplne oficiálne rokovanie tu v Liberálnom dome s Michalom Šimečkom a jeho politickým poradcom. Za Sasku som tam bol ja a môj podpredseda Braňo Gröhling,“ ozrejmil Sulík. K stretnutiu došlo minulý týždeň v utorok, 3. októbra, poobede o 13:30. Stretnutie malo trvať medzi hodinou až 90 minútami.

„Vymenili sme si názory. Ja som pánovi Šimečkovi hovoril, že by mali okamžite ponúknuť premiéra a ministerstvo vnútra Hlasu, lebo inak Hlas skončí v Smere,“ okomentoval stretnutie so šéfom Progresívneho Slovenska.

Druhé stretnutie malo byť o niečo menej formálne stretnutie, a to s veteránom slovenskej konzervatívnej politiky Františkom Mikloškom, ktorý aktuálne zasadne v Národnej rade za KDH.

„S Ferom Mikloškom sa poznáme strašne dlho, veľmi dobre si rozumieme. Je to veľmi kultivovaný pán, korektný a seriózny. S ním som sa stretol, tykáme si spolu. V podstate sme sa bavili o tom, ako by mohla táto koalícia vzniknúť,“ prezradil zo zákulisia Sulík.

Dve tajné stretnutia: „Nič nepoviem“

„Okrem toho som mal ďalšie stretnutia, o ktorých hovoriť nebudem, pretože boli neoficiálne. A to je všetko,“ prekvapil Sulík. Okrem dvojice oficiálnych stretnutí absolvoval aj rokovania, o ktorých drží verejne bobríka mlčania.

„My sme najmenší koaličný partner z tých možných štyroch strán, ktoré prichádzali do úvahy, pre tú lepšiu koalíciu PS, Hlas, KDH a my. Tak jasné, že to nebudeme my celé organizovať, keď sme z tých 4 strán tá najmenšia,“ okomentoval tajné stretnutia stroho Sulík.

Lídra liberálov sme sa tak opýtali, či spomínané dve stretnutia boli práve s kľúčovým hráčom koaličných rokovaní, teda Hlasom.

„Nepoviem vám. Jasné, že nie. Kebyže vám to chcem povedať, tak vám to rovno poviem. Nenaznačím vám nič, ani trošku vám nenaznačím, pretože boli neoficiálne,“ dodal záhadne.

Sulík zároveň tajnostkársky podčiarkol, že všetky rokovania sa mali niesť v duchu práve plánovania zostavenia možnej spomínanej štvorkoalície.

Celý rozhovor k aktuálnej situácii si budeš môcť pozrieť v najnovšej epizóde relácie Zo zákulisia politiky, ktorú môžeš čoskoro očakávať na Startitup.sk. V celom videorozhovore sa dozvieš, ako Sulík vníma prerozdeľovanie si rezortov medzi Smer, SNS a Hlas, ale aj to, ako vníma vznik nového ministerstva, ktoré bude mať zrejme pod palcom SNS Andreja Danka.

V celom rozhovore už čoskoro uvidíš aj reakciu Richarda Sulíka na otázku, či sa niekedy stretol so spoluzakladateľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Sulík o budúcej koalícii

Líder Sasky sa už poriadne kriticky vyjadril aj ku kreujúcej trojkoalícii vo vyhlásení pre novinárov. SaS označila memorandum o porozumení medzi Smerom-SD, SNS a Hlasom-SD za zbytočný a falošný dokument. Novú koalíciu, ktorá má na základe dokumentu vzniknúť, budú podľa liberálov spájať skôr kšefty a korupcia. Stanovisko strany TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

„Koalíciu temna nebude spájať žiadne absurdné memorandum, ale akurát tak kšefty a korupcia. Dohoda na rozdelení si rajónov pre kradnutie zohľadňuje realitu dnešných dní. Rozkrádanie, prenasledovanie menšín či ohrozenie našej zahraničnopolitickej orientácie budú typickou črtou pre novú vládu,“ tvrdí predseda SaS Richard Sulík.

Podpredseda strany Branislav Gröhling tvrdí, že korupcia bude základným kameňom fungovania novej koalície a že predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini odovzdal Slovensko do rúk skorumpovaných politikov zo Smeru-SD a SNS.

Najnovšie videá

Trendové videá