Obľúbená chyba vodičov: Za nebezpečný manéver hrozí mastná pokuta vo výške až 300 eur

  • Veľa vodičov si pri pohľade na oranžovú na semafore povie, že to ešte stihne
  • Za prejazd na červenú ti však hrozí mastná pokuta
  • Existujú výnimky
pokuta
Pokuta od poplicajta TASR/Roman Hanc, Unsplash/Markus Spiske
  • Veľa vodičov si pri pohľade na oranžovú na semafore povie, že to ešte stihne
  • Za prejazd na červenú ti však hrozí mastná pokuta
  • Existujú výnimky

Preletieť cez križovatku na červenú svetelnú signalizáciu sa nevypláca. Oranžové svetlo na semafore nie je znamením toho, že to máš ešte skúsiť stihnúť, ale povinnosťou vodiča zastaviť svoje vozidlo.

Ignorovanie tejto zásady a jazda na červenú je vážnym porušením pravidiel cestnej premávky, ktoré môže mať drahé následky.

Vysoká pokuta

Podľa sadzobníka pokút na Slovensku ti za prejazd cez križovatku na červenú hrozí pokuta vo výške od 60 do 300 eur.

Okrem finančného trestu môžeš čeliť aj zákazu činnosti na cestách po dobu až dvoch rokov. Tieto sankcie majú za cieľ potrestať a odstrašiť vodičov od porušovania pravidiel.

Výnimka prejazdu na červenú

V staršom článku sme ťa informovali o tom, kedy výnimočne môžeš prejsť cez semafor, aj keď na ňom svieti červená. Funguje to tak v prípade, že vedľa svetelnej signalizácie vidíš značku číslo 730 „Zelená šípka“, ktorú priniesla vyhláška č. 30/2020 o cestnej premávke.

Túto značku mnohí vodiči ocenia, keďže umožňuje vodičovi po zastavení pred križovatkou odbočiť vpravo aj v čase, keď semafor svieti načerveno.

Samozrejme, aj to so sebou prináša isté obmedzenia. Vodič môže odbočiť doprava len z pravého pruhu a nesmie pri prejazde križovatkou obmedziť ani ohroziť iných účastníkov cestnej premávky, najmä chodcov, cyklistov a vozidlá jazdiace vo voľnom smere.

Vo vyhláške sa uvádza, že svetelné signály môžu byť doplnené dopravným zariadením Zelená šípka, pričom istým spôsobom sa dá Zelená šípka obmedziť iba na cyklistov.

Možnosť otočiť sa v križovatke

Do pozornosti treba dať aj značku číslo 731 – takzvanú Čiernu šípku. Tá dáva vodičovi právomoc otočiť sa v križovatke s riadenou premávkou. To však platí len v prípade, že svieti signál zelenej farby.

Aj tu platí, že vodič nesmie ohroziť ani obmedziť iných účastníkov cestnej premávky, najmä chodcov, cyklistov a vozidlá jazdiace vo voľnom smere.

Pozor na záchranársku uličku >>>

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Ministerstvo vnútra SR, Redakcia, SIU

Najnovšie videá

Trendové videá