Slováci by sa mali pripraviť na silný vietor a saharský prach: Počasie s nami poriadne zamáva (PREDPOVEĎ)

  • Predpoveď na víkend je skutočne rôznorodá
  • Teploty budú stále dosť vysoké
  • Pozor si však treba dať na extrémne silný vietor v niektorých oblastiach
Muž, ktorému vietor odfukuje dáždnik a strom, ktorý vietor ohýba
Ilustračný obrázok Freepik/@pressfoto, Unsplash/@mahkeo
  • Predpoveď na víkend je skutočne rôznorodá
  • Teploty budú stále dosť vysoké
  • Pozor si však treba dať na extrémne silný vietor v niektorých oblastiach

Sobota prinesie na Slovensko pestré premenlivé počasie s kombináciou skutočne veľmi silného vetra, teplých teplôt a prachu zo Sahary. Ako hovorí dnešná predpoveď, teploty zostanú aj napriek tomu, že kalendár ukazuje druhú polovicu októbra, na letných úrovniach, píše Meteo Slovensko.

To všetko vďaka prílivu tropického vzduchu od juhozápadu, spolu s prechodom studeného frontu spojeného s tlakovou nížou nad Veľkou Britániou.

Predpoveď počasia na sobotu

Ráno ťa čakajú slnečné až polooblačné podmienky na západe a východe Slovenska, no na strednom Slovensku môžu občas padnúť prehánky či dážď, s možnosťou búrok počas dňa.

Pred večerom sa búrky môžu rozvinúť aj na juhozápade krajiny. Musíme ťa upozorniť aj na to, že v ovzduší bude prítomný Saharský prach. V noci sa očakávajú zrážky, s malou pravdepodobnosťou búrok.

Teploty budú v sobotu príjemne teplé. Na západe Slovenska od 21 do 23 °C, na strednom Slovensku od 17 do 20 °C a na východe Slovenska od 17 do teplých +25 °C. Na horách vo výške 1 500 m n. m. by sa mohli teploty hýbať okolo 15 °C. V noci budú teploty klesať na hodnoty medzi 11 a 15 °C.

Očakávaj však aj zrážky. Búrky môžu priniesť 10 až 25 mm zrážok v podobe dažďa. Prehánky prinesú do 5 mm zrážok, zatiaľ čo dážď bude mať intenzitu 5 až 15 mm. V noci môže prísť aj výdatný dážď s úhrnom do 20 mm zrážok, a to najmä na južnom Slovensku.

Silný vietor

Vietor bude veľmi dôležitým faktorom víkendového počasia. Smerujeme k pokračovaniu veterného počasia s rýchlosťou vetra od miernych 15 do čerstvých 30 km/h, s poryvmi najmä v prvej polovici dňa, predovšetkým na západe Slovenska a v horskom teréne. Vo vyšších polohách môžu byť poryvy vetra ešte silnejšie.

Silný vietor spôsobil v oravských obciach Oravice, Vitanová a Oravská Lesná rozsiahlejšie výpadky elektriny. Ako informoval agentúru SITA hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná Miroslav Gejdoš, bez elektrickej energie je viac ako tisícka odberných miest.

„Stromy popadané na vedenia vysokého napätia a poškodené izolátory vyradili z prevádzky 17 distribučných trafostaníc. Vzhľadom na rozsah poškodenia a ťažkú prístupnosť poruchových miest predpokladáme, že dodávku elektriny obnovíme v priebehu soboty,“ skonštatoval Gejdoš.

Muž zomrel počas búrky

Rýchlosť v nárazoch až 200 kilometrov za hodinu dosiahol v piatok prudký suchý padavý vietor, takzvaný fön, v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko. V dôsledku silného vetra zahynul jeden 86-ročný muž, ktorého privalil strom, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

Muž podľa polície šoféroval auto, avšak musel zastaviť, pretože na ceste ležal spadnutý strom. Vystúpil z vozidla, keď sa zrazu pod náporom vetra zrútili ďalšie dva stromy. Jeden z nich ho zasiahol, podľa APA zomrel priamo na mieste.

Vietor v Tirolsku taktiež strhával strechy a spôsobil aj výpadky elektriny. Viac než 4 000 domácností sa ocitlo bez prúdu. Spadnuté stromy narušili cestnú aj železničnú dopravu. Podľa polície však okrem spomínaného prípadu úmrtia dôchodcu nedošlo k žiadnym vážnejším úrazom.

Silný fön zaznamenali aj v ďalších spolkových krajinách Rakúska. Náraz vetra s rýchlosťou 171 kilometrov za hodinu namerali vo Vysokých Tauroch v Salzbursku a 165 kilometrov za hodinu v dolnorakúskom Semmeringu.

V obci Rankweil v spolkovej krajine Vorarlbersko museli ratovať lesnú materskú škôlku, pri ktorej spadol strom. Nikomu sa však nič nestalo. V Dorbirne takisto vo Vorarlbersku na istý čas vietor prerušil dodávky elektriny pre 15 000 domácností. Výpadky hlásili aj zo Salzburska.

Fön bol v Rakúsku najsilnejší v piatok popoludní, k večeru začal slabnúť. Podľa rakúskych meteorológov bol jedným z najprudších za uplynulé roky.

Zdroje: FB/Meteo Slovensko, pocasieradar.sk, TASR, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá