Z nemocnice ušiel infekčný pacient nebezpečný pre spoločnosť. Pakistanca hľadá polícia

  • Mladý Pakistanec sa liečil na tuberkulózu
  • Po týždni však zo špeciálnej nemocnice utiekol
  • Je vysoko infekčný
rongten tuberkulóza pľúca
Pľúca s tuberkulózou, ilustračná snímka TASR/Oliver Ondráš
  • Mladý Pakistanec sa liečil na tuberkulózu
  • Po týždni však zo špeciálnej nemocnice utiekol
  • Je vysoko infekčný

Z nemocnice v Tatrách utiekol mladý Pakistanec. Problémom však je, že má nákazlivú a nebezpečnú tuberkulózu a stále je infekčný. Informujú o tom tvnoviny.sk s tým, že muža hľadá polícia.

24-ročného muža z Pakistanu previezli do špecializovanej nemocnice vo Vysokých Tatrách zo záchytného tábora eskortou. Nevydržal však ani týždeň. Liečba tuberkulózy však trvá dlhšie a tak je pacient stále veľmi infekčný. Utiekol cez okno a zmizol v lese. 

Na Slovensku sa proti tuberkulóze očkovalo povinne, no v roku 2012 už toto očkovanie nepatrí medzi povinné očkovania. Neokovaní sú tak vystavení vyššiemu riziku. 

Je možné, že to pripravoval, lebo mal spolubývajúceho na izbe, ktorý ho de facto kryl,“ povedal pre tvnoviny.sk námestník riaditeľa Národného ústavu vo Vyšných Hágoch Peter Šterbák.

Pacient s tuberkulózou na úteku

Medzi siedmou a deviatou ráno, počas dvoch hodín, spolupacient na izbe personálu tvrdil, že Hamad odišiel na toaletu, potom išiel do sprchy a nakoniec sa stratil, nevedno kam.

Určite je nebezpečný pre spoločnosť, pretože je naďalej infekčný a liečbu neukončil,“ dodal Šterbák. Podľa neho sa Hamad domáhal mobilu. „Tým, že sa deň predtým oholil, tak splynul s bežnou populáciou a bol na nerozoznanie,“ spresnil Šterbák.

Mladý muž mal už v záchytnom tábore tuberkulózu v pokročilom štádiu, vykašliaval krv a nebol schopný nikam utiecť. Keď sa mu však polepšilo, zrejme začal spriadať plány. 

Policajti lekárom odporučili strážiť ho, pre istotu. Avšak nemocnica nemá dostatočné kapacity na niečo také. Policajti pre TV Markíza potvrdili, že do jeho hľadania zapojili všetky svoje zložky. Prípad riešia ako podozrenie zo šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby.

Zdroje: tvnoviny.sk, UVZSR

Najnovšie videá

Trendové videá