Bombogenéza dopraje Európe tvrdý úder. Zasiahne aj Slovensko, SHMÚ vydáva výstrahy

  • Nebezpečná situácia hrozí najmä na slovenských horách
  • Bombogenéza výrazne zasiahne sever Európy
Ventusky
  • Nebezpečná situácia hrozí najmä na slovenských horách
  • Bombogenéza výrazne zasiahne sever Európy

O orkáne Ciaran sme na základe portálu iMeteo.sk informovali ešte v utorok (30. 11.). Tento orkán sa k európskemu pobrežiu dovalí dnes večer a výrazne sa prehĺbi až k 950 hPa. Do celej Európy prinesie silné a veterné počasie, čo v Európe okrem vetra spôsobí aj nezvyčajne vysoké teploty. 

Spočiatku sa Ciaran vydá na pobrežie Francúzska, Veľkej Británie a najviac to pocítia obyvatelia Bretónska, Walesu a južného Anglicka. Nárazy vetra tu môžu presiahnuť rýchlosť 150 km/h. Vietor bude spôsobovať materiálne škody aj v oblasti Beneluxu a jeho intenzitu pocítia Nemci i Slováci.

Kým v stredu meteorológovia očakávajú na Slovensku premenlivú oblačnosť a ojedinelé prehánky s najvyššou dennou teplotou od 10 do 17 stupňov Celzia a premenlivý, popoludní na západe juhovýchodný vietor rýchlosťou do 6 m/s (20 km/h), situácia bude vo štvrtok diametrálne odlišná.

Ku zmene dôjde už v noci zo stredy na štvrtok, informuje v ďalšom článku iMeteo.sk s tým, že zmena počasia bude cítiteľná aj na Slovensku. Počasie však nebude také nebezpečné, ako sa očakáva v piatok.

Bude totiž ovplyvnené tlakovou nížou, ktorá sa v súčasnosti nachádza nad Atlantikom so silným tryskovým prúdením. Ide o nezvyčajnú níž, ktorá sa začne prehlbovať, čo bude viesť ku vzniku bombogenézy, prípadne rapídnej cyklogenézy.

Tento jav vzniká vtedy, ak tlak v strede tejto tlakovej níže klesne v priebehu 24 hodín minimálne o 24 hPa. To sa stane aj v prípade orkánu Ciaran v čase, keď sa dostane na pobrežie Európy.

Vo štvrtok ráno orkán ovplyvní počasie na území Bretónska a severného Francúzska. Poryvy vetra v týchto oblastiach môžu dosahovať aj 150 kilometrov za hodinu. Okrem toho by so silným vetrom mali počítať aj obyvatelia Walesu, južného Anglicka, Holandska a Belgicka. Tu môžu poryvy vetra dosahovať rýchlosť od 100 do 140 kilometrov za hodinu.

Počasie sa zmení aj na Slovensku

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: iMeteo.sk, iMeteo.sk, SHMÚ, Severe Weather Europe

Najnovšie videá

Trendové videá