Najhoršie hodnotené slovenské jedlo množstvo našincov miluje. V rebríčku totálne pohorelo
- Taste Atlas opäť vydal zaujímavý rebríček
- Množstvo jedál, ktoré v ňom sú, Slováci zbožňujú
- Taste Atlas opäť vydal zaujímavý rebríček
- Množstvo jedál, ktoré v ňom sú, Slováci zbožňujú
Veľké prekvapenie pre mnohých gurmánov. Portál Taste Atlas uverejnil ďalší zo svojich rebríčkov a tentoraz sa zameral na najhoršie hodnotené slovenské jedlá.
Slovenská kuchyňa je rôznorodá a ponúka „z každého rožku trošku“, avšak ani zďaleka sa všetko v nej nedá označiť za „gastroskvost“. Samozrejme, každý má trochu iné chuťové preferencie. A tak sa do zoznamu najhoršie hodnotených slovenských jedál dostalo viacero takých, ktoré Slováci milujú.
Treska v majonéze
Na piatom mieste sa ocitlo kultové slovenské jedlo, ktorého história sa začala písať v 40. rokoch minulého storočia. Vtedy totiž bratislavský kuchár a cukrár Július Boško vymyslel pôvodnú receptúru šalátu.
Toto tradičné slovenské jedlo vzniká kombináciou tresky, majonézy, cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín. Treska sa varí v zmesi octu, vody a bobkových listov.
Následne sa pridá samotná ryba – treska – a zmieša sa s uvarenou mrkvou a ostatnými ingredienciami. Hotová treska sa nechá odstať v chladničke aspoň na 24 hodín a môže sa konzumovať. Treska v majonéze má v našej krajine nepochybne obrovské množstvo fanúšikov.
Demikát
Na štvrtom mieste, sa v rebríčku umiestnilo ďalšie jedlo, na ktoré množstvo Slovákov nedá dopustiť. Pri demikáte, čo je vlastne bryndzová polievka, platí podobné pravidlo ako pri samotnej bryndzi. Buď ju miluješ, alebo nenávidíš. Pre naozaj veľmi silnú arómu bryndze môže byť práve demikát celkom odstrašujúcim jedlom.
Demikát sa vyrába z bryndze, vajca, sladkej smotany a dochucuje sa soľou a prípadne aj červenou paprikou, petržlenom, pažítkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou. Existuje viacero receptov na jeho prípravu.
Medvedie labky
Dezert, ktorý je pre mnohých ľudí „esenciou detstva“, sa dostal až na tretiu priečku najhoršie hodnotených slovenských jedál. Medvedie labky sa vyrábajú z múky, masla, vajec a vlašských orechov.
Cesto sa dáva do foriem tak, aby upečené koláčiky vyzerali podobne ako medvedie labky. Po upečení sa sušienky zvyčajne posypú práškovým cukrom, ale existujú aj verzie, kde sa konce sušienok namáčajú do rozpustenej čokolády. Medvedie labky patria k obľúbeným vianočným dezertom.
Liptauer
Ak si toto slovo ešte nepočul, nie si sám. Liptauer je nemecký názov pre bryndzovú nátierku, pôvodne zrejme označoval čistú bryndzu dovážanú do Viedne z Liptova – po nemecky Liptau. Bryndzová nátierka obsahuje okrem bryndzu aj nakrájanú cibuľu, červenú papriku a maslo. Pravý Liptauer má mať naoranžovatelý vzhľad a mierne štipľavú chuť
Podobne ako pri demikáte možno o umiestnení rozhodla silná chuť bryndze, ktorá nie každému musí vyhovovať. Avšak určite má svojich fanúšikov. Dnes už taktiež existuje množstvo variácií tejto nátierky.
Kokosové ježe
Najhoršie hodnoteným slovenským jedlom podľa Taste Atlas sú kokosové ježe. Tie sa pečú z piškótového cesta, ktoré je máčané v čokoláde a posypané jemne sušeným kokosom.
Tento jednoduchý dezert sa v rôznych variáciách vyskytuje vo viacerých krajinách vo svete. Bez kokosových ježov si pritom množstvo slovenských domácnosti nevie tak celkom predstaviť Vianoce, oslavy či rodinné stretnutia.
Prvé miesto v tomto rebríčku dosiahli pravdepodobne pre to, že ak nie sú dobre pripravené, môžu byť veľmi suché.
Zdroje: Taste Atlas, Taste Atlas/Treska