Len včera s ňou prehral boj fitness tréner Jankovič. Príznaky Crohnovej choroby v žiadnom prípade nepodceň

  • Najzákernejšie ochorenie tráviaceho traktu postihuje najmä mladých ľudí
  • Trpel ním aj zosnulý fitness tréner Ladislav Jankovič
Fitness trener
Instagram/jankowitch_official
  • Najzákernejšie ochorenie tráviaceho traktu postihuje najmä mladých ľudí
  • Trpel ním aj zosnulý fitness tréner Ladislav Jankovič

Crohnova choroba je temnou realitou pre mnohých Slovákov. Bojoval s ňou aj známy slovenský fitness tréner a influencer Ladislav „Jankowitch“ Jankovič, ktorému sa nakoniec stala osudnou.

„Laci bojoval dlhé roky s Crohnovou chorobou, až jeho telo zoslablo a nedokázalo už ísť ďalej. Podstúpil náročnú operáciu a po týždni boja to jeho telo už nedokázalo zvládnuť.“ Informovala o tom jeho manželka Lenka prostredníctvom Facebooku.

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu. Pomenovaná bola podľa amerického lekára Burrilla Bernarda Crohna, ktorý ju ako prvý dokázal podrobne opísať.

Najčastejšie postihuje tenké črevo a začiatok hrubého čreva, ale môže zasiahnuť akúkoľvek časť tráviaceho traktu, od úst až po konečník. U väčšiny pacientov býva diagnostikovaná medzi 15. až 30. rokom života a vyskytuje sa zhruba u 0,5 – 1 % populácie.

Pacienti obvykle prechádzajú obdobiami remisie (ústup príznakov), po ktorých nasleduje relaps (vzplanutie ochorenia). Zákernosť tejto choroby spočíva najmä v tom, že po každej novej epizóde dochádza k čoraz väčšiemu poškodeniu slizníc. Následky bývajú neraz fatálne.

Čo spôsobuje Crohnovu chorobu ?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: National Institutes of Health, Science Direct

Najnovšie videá

Trendové videá